1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. susi

Suden kannanhoidollinen metsästys luvalliseksi aikaisintaan vuoden kuluttua

Sudelle ollaan määrittelemässä populaatiokokoa, jonka perusteella metsästyksen poikkeuslupia voitaisiin kontrolloida.

Susi kuvattuna Ähtärin eläinpuistossa. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Susien kannanhoidollinen metsästys voi olla luvallista aikaisintaan vuoden kuluttua talvella, jos tietyt ehdot täyttyvät. Edellytyksenä on, että susikanta on suotuisalla suojelutasolla, sanoo maa- ja metsätalousministeriö tiedotteessaan.

Suurin muutos on suotuisan suojelutason raja-arvon eli tietyn populaatiokoon määrittäminen. Ministeriö on antanut Luonnonvarakeskukselle (Luke) toimeksiannon arvon määrittämiseksi tieteellisesti. Arvo perustuu susipopulaation kokoon Suomessa.

Poikkeuslupien myöntäminen EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisun pohjalta edellyttää sitä, ettei susikanta heikkene metsästyksen vuoksi.

Maa- ja metsätalousministeriön neuvottelevan virkamiehen Sami Niemen mukaan luontodirektiivi lähtee siitä, että jos suden suojelusta poiketaan, niin poikkeuksella ei saa heikentää suden suotuisaa suojelutasoa.

– Nyt kun meillä ei vielä ole ollut määritettynä selkeää lukua, niin poikkeuslupapäätöksissä tai ministeriön asetuksessa on ollut haastavaa osoittaa, ettei suden metsästyksellä heikennetä tuota tasoa. Sen takia tarvitsemme selkeän luvun, mikä on samalla selkein muutos aiempaan, kertoi Niemi STT:lle.

Ruotsin mallin jalanjäljillä

Suomessa on lähdetty seuraamaan Ruotsin mallia. Tutkijat määrittelivät Ruotsissa vuonna 2014 suotuisan suojelutason raja-arvon eli tietyn populaatiokoon. Sen ylittyessä Ruotsi pystyy sallimaan suden kannanhoidollisen metsästyksen.

Arvon määrittelyyn vaaditaan tieteellisiä analyysejä. Ministeriö edellyttää arvon määrittelevältä Luonnonvarakeskukselta asiassa yhteistyötä ruotsalaisten tutkijoiden kanssa, jotka olivat mukana länsinaapurin vastaavassa analyysityössä aiemmin.

– Me lähdemme siitä, että työ on tehtävä tieteellisesti. Se ei ole poliittinen linjaus, milloin suden kanta on suotuisalla suojelutasolla ja milloin ei. Sen pitää perustua tieteelliseen tutkimukseen, Niemi toteaa.

Tänä talvena suden metsästys ei ole laillista. Susia voidaan metsästää ainoastaan Suomen riistakeskuksen niin sanotuilla vahinko- ja turvallisuusperusteisilla poikkeusluvilla.

Lue lisää:Susitutkijoihin kohdistuva uhkailu estää susien pannoitukset – Luonnonvarakeskus: työturvallisuutta ei voida taata

Luonnonvarakeskus luopuu susien pannoittamisesta – metsästäjät huolissaan koirien puolesta