1. yle.fi
  2. Uutiset

Viisi vinkkiä Teeman elokuvafestivaalilta – Mitä Thelma ja Louise kertoo feminismistä?

Keskiviikkona alkavilla Teeman elokuvafestivaaleilla esiin nousevat naissankarit, kulttielokuvat ja klassikot.

elokuvafestivaalit
Louise (Susan Sarandon) ja Thelma (Geena Davis) istuvat avoautossa elokuvassa Thelma ja Louise
Susan Sarandonin ja Geena Davisin tähdittämä Thelma & Louise on yksi Teeman elokuvafestivaalien maineikkaimpia tärppejä.MGM

Teeman elokuvafestivaali tuo tällä viikolla ruutuun klassikoita, uutuuksia ja kulttielokuvia. Yhdeksättä kertaa järjestettävä festivaali tarjoaa katseltavaa Teemalla viiden päivän ajan. Areenan puolella festivaaliohjelmisto nähdään vähintään seitsemänä päivänä.

Tänä vuonna road movie -teeman ohella esiin nousevat erilaiset naissankarit sekä harvoin tai ei ikinä aiemmin televisiossa nähnyt kummajaiset ja erikoisuudet.

Poimimme monipuolisesta festivaalitarjonnasta muutamat tärpit laatuleffoihin.

1. Thelma & Louise – vallankumouksellinen ylistys vapaudelle

Thelma & Louise on elokuvahistorian tunnetuimpia klassikoita ja aikansa moderni road movie, joka on ollut merkityksellinen etenkin naiskatsojille. Vuonna 1991 valmistuneen elokuvan vahva feministinen sanoma yksinkertaistettuna oli, että nainenkin voi ottaa ohjat ja sanella säännöt – ja olla siten vapaa. Niin vallankumouksellista asetelmaa ei oltu Hollywoodissa nähty, ja elokuva aiheuttikin ilmestyessään kohun Yhdysvalloissa.

Katkeransuloinen, uusiin suuntiin ajanut road movie kertoo kahden naisen pakomatkasta halki Amerikan. Ystävyksiä näyttelevät Susan Sarandon ja Geena Davis.Käsikirjoittaja Callie Khouri voitti elokuvasta Oscarin. Ohjaus Ridley Scott (USA 1991).

Teema la 28.11. klo 21.40 ja Areenassa 7 päivän ajan.

Dokumenttielokuva: Thelma ja Louise, yhä sydämissämme

Vuonna 2017 valmistuneessa dokumenttifilmissä fanit kertovat, miksi Thelman ja Louisen tarina puhuttaa ja liikuttaa heitä yhä niin voimakkaasti. Elokuvan ohjasi Jennifer Townsend. (Catching Sight of Thelma & Louise, USA 2017)

Auto ajaa autiomaassa. Kuva dokumenttielokuvasta Thelma ja Louise, yhä sydämessämme
Thelman ja Louisen vuonna 1991 aiheuttama pöly ei ole laskeutunut elokuvan ympärillä vieläkään. Dokumentissa fanit kertovat, mitä elokuva heille merkitsi.Far Beyond Film

Teema la 28.11. noin klo 15, Areenassa 25.11. alkaen.

2. The King – Elvis Presleyn Amerikka

Huikea matka halki Amerikan Elvis Presleyn Rolls Roycen kyydissä on tarina paitsi Elviksestä ja rock’n’rollista myös koko Amerikasta. Miten maalaispojasta tuli eksynyt kuningas, ja mitä tapahtui amerikkalaiselle unelmalle? Tien päällä tavataan muun muassa Emmylou Harris, Roseanne Cash, Chuck D, Alec Baldwin, Ethan Hawke ja Greil Marcus.

Elvis-hahmo siluettina maantien yllä. The King -dokumenttielokuvan key image.
Huikea dokumenttielokuva kertoo Elviksestä, musiikista, sodanjälkeisestä Amerikasta ja tämän hetkisestä maailmastamme.Charlotte Street Films

Dokumenttielokuvan ohjasi Eugene Jarecki. Ensiesitys. (The King, USA 2017)

Teema pe 27.11. klo 20.10 ja la 28.11. klo 13. Areenassa 7 päivän ajan.

3. Oscarvoittaja Fantastinen nainen

Yksi elokuvafestivaalin uutuuksia on parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin voittanut Fantastinen nainen. Chileläisdraama kertoo transnaisesta, jonka rakastettu äkillisesti menehtyy. Siitä alkaa naisen painajainen: hänen identiteettiään tai oikeuttaan surra ei kunnioita kukaan. Pääroolissa loistaa 31-vuotias chileläinen transnäyttelijä Daniela Vega.

Ohjaus Sebastián Lelio. Ensiesitys. (Una mujer fantastica, Chile 2017)

Teema to 26.11. klo 20 ja Areena.

4. Röyhkeää äijäilyä: Becoming Bond

Uuden Bondin ensi-ilta siirtyi taas, mutta George Lazenby on palveluksessamme! Miten australialaisesta autokauppiaasta, joka ei ollut ikinä näytellyt, tuli Sean Conneryn seuraaja? Yhden Bondin mies kertoo itse uskomattoman tarinansa. Dramatisoidussa kohtauksissa Lazebyä esittää Josh Lawson.

Ohjaus Josh Greenbaum. Ensiesitys. (USA 2017)

George Lazenby vanhassa valokuvassa, puhelin kädessä ja sanomalehti toisessa. Kuva dokumentista Becoming Bond.
Teeman ensiesityksessä Josh Lawsonin tähdittämä Becoming Bond.Alamy Stock Photo

Teema su 29.11. klo 13, Areena 25.11. alkaen.

5. Kiehtova ja kokeellinen kummajainen – The Last Movie (16)

Stuntmies osallistuu Perussa lännenfilmin kuvauksiin ja jää seudulle notkumaan paikallisen naisen kanssa. Elokuvanteon ihmeet ja lännen myytit saavat muissa asukkaissa suorastaan uskonnollisia ulottuvuuksia.

Dennis Hopperin ohjaama elokuva on aikansa suuria kulttikummajaisia ja harvinaisuuksia. Hopper myös näyttelee elokuvan pääroolin. Ensiesitys. (USA 1971)

Teema la 28.11. noin klo 23.45 ja Areenassa.

Maria (Stella Garcia) ja Kansas (Dennis Hopper) kukkivassa pellossa, taustalla mahtavia vuoria. Kuva elokuvasta The Last Movie
Dennis Hopperin Meksikossa ohjaama The Last Movie on Suomen tv-tarjonnassa harvinaista nähtävää.Universal

Pääset tutustumaan Teeman elokuvafestivaalien tarjontaan kokonaisuudessaan tässä artikkelissa.

Elokuvafestivaali alkaa Yle Teemalla keskiviikkona 25.11. ja jatkuu sunnuntaihin 29.11. saakka. Yle Areenassa festivaali jatkuu pidempään.

Lue myös:

"Matka pimeydestä valoon" – kotimaisen elokuvan suurena lupauksena pidetyn Hamy Ramezanin uusi teos Ensilumi pohjaa omiin kokemuksiin

Lue seuraavaksi