1. yle.fi
  2. Uutiset

Lentoyhtiö Norwegian hakee konkurssisuojaa Irlannissa

Norjan hallitus ilmoitti viime viikolla, ettei se myönnä uutta tukea Norwegianille.

halpalentoyhtiö
Norwegianin kone ilmassa.
Norwegian sanoo valinneensa irlantilaisen saneerausmenettelyn, koska yhtiön lentokoneiden omistus on Irlannissa.Rupert Oberhäuser / AOP

Talousvaikeuksissa olevan halpalentoyhtiö Norwegianin kaksi tytäryhtiötä hakeutuu suomalaisen yrityssaneerauksen kaltaiseen examinership-menettelyyn Irlannissa.

Norwegian kertoo pörssitiedotteessa, että examinership-menettelyyn hakeutuvat tytäryhtiöt Norwegian Air International (NAI) ja Arctic Aviation Assets (AAA).

Samalla Norwegian hakee konkurssisuojaa menettelyn osallisena. Norjan hallitus ilmoitti viime viikon alussa, ettei se myönnä uutta tukea Norwegianille. Yhtiö pyysi valtiolta miljardien kruunujen eli satojen miljoonien eurojen avustusta koronakriisistä selviytymiseen.

Norwegian sanoo valinneensa irlantilaisen menettelyn, koska yhtiön lentokoneiden omistus on Irlannissa. Lentoyhtiön mukaan menettelyn tarkoituksena on vähentää velkoja, sopeuttaa laivaston kokoa ja hankkia uutta pääomaa.

Norwegianin toimitusjohtajan Jacob Schramin mukaan päätös tehtiin Norwegianin tulevaisuuden turvaamiseksi.

– Tavoitteemme on löytää omistajiemme kanssa ratkaisuja, joiden ansiosta meistä tulee taloudellisesti vahvempi ja vakaampi lentoyhtiö, Schram sanoo tiedotteessa.

Norwegian sanoo jatkavansa lentoja

Tytäryhtiöistä NAI operoi suurta osaa Norwegianin kansainvälisistä lennoista, AAA puolestaan hallinnoi Norwegianin lentokonelaivastoa. Norwegian sanoo jatkavansa lentoreittiensä operoimista. Reittejä on karsittu merkittävästi koronatilanteen takia.

Norwegian on muun ilmailualan tavoin ottanut kovan iskun koronapandemiasta ja sen tuomista matkustusrajoituksista. Yhtiö oli talousongelmissa jo ennen koronaa ja on kärsinyt myös Boeingin 737 Max -koneiden lentokiellosta.

Maaliskuussa Norjan hallituspuolueet päättivät laajasta tukipaketista koronaviruksen kolhimalle ilmailualalle. Osana pakettia Norwegian sai lainatakauksia kolmen miljardin Norjan kruunun eli noin 250 miljoonan euron arvosta.

Viime viikon maanantaina Norjan hallitus ilmoitti, ettei uutta tukea enää ole luvassa. Norwegian sanoi olevansa hyvin pettynyt päätökseen ja kuvaili sitä "iskuksi vasten kasvoja".

Samana päivänä Norwegian kertoi lomauttavansa 1 600 työntekijää aiempien lisäksi sekä jättävänsä maahan 15 lentokonetta niistä 21:stä, joilla yhtiö oli lentänyt edeltävinä kuukausina. Tiedotteen mukaan tavoitteena oli jatkaa liikennöintiä kuuden lentokoneen voimin Norjan sisäisillä reiteillä.

*Lue lisää: *Onnettomuuksien takia lentokieltoon määrätyt Boeing 737 MAX -koneet palaavat pian ilmaan – Mutta uskaltavatko asiakkaat enää nousta koneisiin?

Analyysi: Halpalentoyhtiö Norwegianin Euroopan-valloitus on ohi

Norwegianin tulevaisuus vaakalaudalla – Norjan valtio sulki piikin ja kurssi syöksyy nyt -17 %

Lue seuraavaksi