1. yle.fi
  2. Uutiset

Eduskunnan susikeskustelussa esiin nousivat tutut teemat: uhanalaisuus ja lasten turvallisuus – kansalaisaloite kannanhoidollisesta metsästyksestä lähti jatkokäsittelyyn valiokuntaan

Kaksi perussuomalaisten kansanedustajaa kyseenalaisti lähetekeskustelussa Suomen laskennallisen susimäärän tarkkuuden.

susi
Eduskunnan istuntosali.
Eduskunnan lähetekeskustelussa maa- ja metsätalousministeri Jari Lepällä (kesk.) ei ollut suoraa vastausta kysymyksiin pannoituksista luopumisesta.Jani Saikko / Yle

Eduskunta käsitteli keskiviikkona täysistunnossaan kansalaisaloitetta suden kannanhoidollisesta metsästyksestä (siirryt toiseen palveluun). Kansalaisaloite sai keskustelussa hyväksyviä puheenvuoroja muun muassa perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan edustajilta.

Myöskään maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän kanta ei jäänyt epäselväksi.

– Tarvitsemme suden kannanhoidollisen metsästyksen takaisin, Leppä totesi.

Ministeri sanoi, että kannanhoidollinen metsästys voidaan aloittaa näillä näkymin noin vuoden päästä.

Kansalaisaloite etenee seuraavaksi jatkokäsittelyyn maa- ja metsätalousvaliokunnalle.

Metsästystä perusteltiin metsästyskoirille ja tuotantoeläimille aiheuttamalla haitalla ja lasten turvallisuudella. Vastapuheenvuoroissa nostettiin esiin suden uhanalaisuus ja EU:n luontodirektiivin velvoite suojella uhanalaista suurpetoa.

Puheenvuorossaan muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen sanoi antaneensa kannatuksensa aloitteelle jo aiemmin.

– Itse uskon, että tämä aloite eduskunnassa tulee saamaan enemmistön tuen. Sudet nimittäin aiheuttavat nykyisin monenlaisia vahinkoja niin kotieläimille kuin metsästyskoirillekin, Heinonen sanoi.

Kolme muuta kokoomuksen kansanedustajaa totesi puheenvuoroissaan puolueen kannattavan kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista.

"Viimeksi metsästys toi susia asutuksen lähelle"

Vastapuheenvuorossaan vihreiden kansanedustaja Jenni Pitko huomautti, että Suomen susikanta on pieni:

– 250 yksilöä, se on Suomen susikannan koko. Tämä jää usein mainitsematta voimakkaan metsästämisen puolestapuhujilla, Pitko sanoi välihuutelun saattelemana.

– Ajatus siitä, että susikanta voisi kasvaa aloittamalla metsästys, ei perustu aiempiin kokemuksiin Suomesta. Kun viimeksi sutta metsästettiin, susikanta romahti, laumat hajosivat ja se aiheutti sekasortoa ja toi susia ihmisasutuksen lähelle.

Suomen susikannan kooksi on arvioitu maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun) 216–246 yksilöä. Kasvua on edeltävästä vuodesta muutamalla kymmenellä yksilöllä.

Pitko sanoi pitävänsä tärkeänä, että vahinkoa aiheuttaviin yksilöihin voidaan myöntää kaatolupia, mutta huomautti, ettei suurpetoa voida poistaa luonnosta, vaikka ne herättävät pelkoa.

– Luonto on osa meitä. Myös se osa, joka ei meille suoraa hyötyä tuota, Pitko puhui.

Vasemmistoliiton Mai Kivelä vetosi vastapuheenvuorossaan suden uhanalaisuuteen ja sanoi, ettei suden tilannetta voi verrata esimerkiksi karhun kannanhoidolliseen metsästykseen.

– Susi on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi, uhanalaisuudessa samaan sarjaan saimaannorpan kanssa, Kivelä sanoi.

Kivelä myös huomautti, että susihaittojen torjumiseksi on olemassa ja tuettavissa muitakin keinoja kuin metsästäminen.

Perussuomalaisten Mauri Peltokangas ja Juha Mäenpää vaativat kannanhoidollisen metsästyksen ripeää edistämistä. Molemmat myös kyseenalaistivat arvion Suomen susimäärästä.

– Jo kansalaisten turvallisuudentunteenkin kannalta meidän on saatava tietää susien todellinen määrä Suomessa. Luonnonvarakeskuksen arvio ei kansan syvien rivien keskuudessa nauti pätkän vertaa luottamusta, Mäenpää totesi.

Keskustelussa ministeri Lepältä kysyttiin vastausta siihen, miksi susien pannoittamisesta on luovuttu. Ministerillä ei ollut annettavanaan suoraa vastausta.

Yle kertoi eilen Luonnonvarakeskusen (Luke) luopuvan toistaiseksi susien kannanarvioinnissa ja seurannassa pannoista. Yksi syy luopumiseen on ollut se, että pannoittajat ja Luken työntekijät eivät ole saaneet tehdä työtään rauhassa.

Lue lisää: Suden kannanhoidollinen metsästys luvalliseksi aikaistaan vuoden kuluttua

Luonnonvarakeskus luopuu susien pannoittamisesta – metsästäjät huolissaan koirien puolesta

Lue seuraavaksi