1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump kertoi elokuussa järjestävänsä G7-kokouksen presidentinvaalien jälkeen – diplomaattilähteet: Valkoisesta talosta ei ole kuulunut mitään

Diplomaattilähteiden mukaan Trumpin hallinto ei ole ollut yhteydessä muihin G7-maiden edustajiin mahdollisen kokousaikataulun tai asialistan suhteen.

G7
Donald Trump puhumassa vaalipäivän yönä 4.11. Valkoisessa talossa.
Donald Trump piti puheen vaalipäivän yönä 4. marraskuuta Valkoisessa talossa.Chris Kleponis / EPA

Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump ei ole tehnyt suunnitelmia johtavien teollisuusmaiden G7-kokouksen isännöinnin suhteen, kertovat eri diplomaattilähteet uutistoimisto Reutersille. Aika päätösten tekemisille alkaa olla kortilla, sillä valta vaihtuu Valkoisessa talossa tammikuun 20. päivä.

Trump on kieltäytynyt tunnustamasta vaalitappiotaan demokraattien Joe Bidenille.

Kolme eri diplomaattilähdettä kertoo, ettei Trumpin hallinto ole ollut yhteydessä muihin G7-maiden edustajiin mahdollisen kokousaikataulun tai asialistan suhteen. Kokous olisi yhä mahdollista järjestää etänä, mutta lähteet eivät ole kuulleet minkäänlaisista suunnitelmista G7-jäsenten yhteislausuntoa varten – prosessi, joka kestää yleensä kuukausia. Valkoinen talo ei ole kommentoinut asiaa.

Britannia, jolle G7-puheenjohtajuus siirtyy Yhdysvalloilta tammikuussa, onnitteli viime viikolla Bidenia vaalivoitosta. Maa lisäksi kutsui Bidenin ensi vuonna Skotlannissa järjestettävään YK:n ilmastokonferenssiin sekä G7-kokoukseen.

Trump halusi kokouksen kesäkuuksi, Merkel kieltäytyi

G7-johtajien vuosittainen tapaaminen oli määrä järjestää tänä vuonna Yhdysvalloissa, mutta kesäkuuksi suunniteltu tapaaminen päätettiin maaliskuussa perua ja vaihtaa etäkokoukseksi koronaviruspandemian vuoksi.

Toukokuussa Trump ehdotti kuitenkin, että G7-maiden johtajat tapaisivat sittenkin kasvokkain jo kesäkuussa. Nämä suunnitelmat kariutuivat, koska Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti, ettei aio osallistua kokoukseen. Hän kertoi syyksi vaikean koronatilanteen.

Lue myös juttumme kesäkuulta: Kirjeenvaihtajalta: Yhdysvaltain päätös vetää tuhansia sotilaita Saksasta näyttää kostolta – suurin häviäjä on Saksan näkökulmasta Yhdysvallat itse

Elokuussa Trump ilmoitti aikovansa järjestää kokouksen heti marraskuun presidentinvaalien jälkeen. Diplomaattilähteet kertovat, ettei Trumpin hallinto ryhtynyt minkäänlaisiin toimiin kokouksen järjestämiseksi presidentin ilmoituksen jälkeen.

Trump totesi tuolloin myös haluavansa kutsua lisää maita kokoukseen, sillä hän katsoi, etteivät nykyiset jäsenmaat edusta kunnolla koko maailmaa. Presidentti arvosteli G7-ryhmää vanhanaikaiseksi.

Hän ilmoitti kutsuvansa suunnittelemaansa syksyn laajennettuun kokoukseen Venäjän, Etelä-Korean, Australian ja Intian nykyisten jäsenmaiden lisäksi.

Venäjä erotettiin aiemmin G8:na tunnetusta ryhmästä vuonna 2014 maan miehitettyä Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan. Monet G7-maat vastustivatkin jyrkästi Trumpin kaavailuja kutsua Venäjä kokoukseen.

G7-ryhmään kuuluvat Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Japani, Britannia ja Yhdysvallat.

Lue myös:

Saksa torjuu Trumpin ehdotuksen ottaa Venäjä takaisin mukaan G7-ryhmään

Kanadan pääministeri torjuu Trumpin kaavailut kutsua Venäjä G7-kokoukseen

Trump lykkää sittenkin kaavailemaansa G7-huippukokousta – arvosteli G7-ryhmää vanhanaikaiseksi

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi