1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaasaan keskustaan tulee yli tuhannen oppilaan koulukampus, valmista aikaisintaan vuonna 2026

Keskustan koulukampuksen kustannusarvio on noin 20-30 miljoonaa.

koulurakennukset
Kouluhanketta tarvitaan, koska keskustassa sijaitseva Merenkurkun koulurakennus on huonossa kunnossa.Hans-Mikael Holmgren / Yle

Vaasan keskustaan muodostuu uusi yli tuhannen oppilaan Keskustakortteli-koulukampus suomenkieliselle perusopetukselle.

Kasvatus- ja opetuslautakunta teki asiasta päätöksen keskiviikkona.

Keskiviikon kokouksessa vaihtoehtoja oli vielä kaksi. Alunperin malleja oli kaupungin mukaan 16.

Keskustakorttelissa uuden yhtenäiskoulun muodostavat rakennukset osoitteissa Kauppapuistikko 22 ja Raastuvankatu 33. Molemmat rakennukset peruskorjataan, ja lisäksi samalle tontille Rauhankadun puolelle rakennetaan 600 neliömetrin kokoinen liikuntasali. Kokonaisuudessa käytössä on myös peruskorjattu Keskuskoulu.

– Kokonaisoppilasmäärä vaikuttaa suurelta. Mutta pitää muistaa, että käytännössä siis kolme rakennusta muodostavat yhtenäiskoulun. Ei suinkaan yhtä yhtenäistä rakennusta tule, jossa olisi yli tuhat oppilasta, koulutoimenjohtaja Kari Nummela toteaa.

Keskustakorttelissa opiskelevat vuosiluokkien 1–9 oppilaat yleisopetuksessa, ruotsinkielisessä kielikylpyopetuksessa sekä englanninkielisessä opetuksessa.

– Yksityskohtainen suunnittelu on vasta edessä, nyt kun lautakunnan päätös on tehty. 1–4-luokkalaiset on suunniteltu olevan pelkästään Keskuskoulussa. Eli he eivät liiku yksiköiden välillä koulupäivän aikana. Sen sijaan henkilökunta pääse kätevästi liikkumaan rakennuksesta toiseen tarvittaessa vaikka välitunnin aikana.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan käsittelyn jälkeen on tarveselvityksen vuoro. Vuonna tehdään 2021 hankesuunnitelma, jonka hyväksymisen jälkeen hankkeen varsinainen valmisteluvaihe käynnistyy.

– Tämä on ollut pitkä prosessi, työmäärä on ollut valtava. Moni on ollut mukana valmisteluissa ja suunnittelussa. Kiitänkin lautakuntaa, että he ottivat selkeän suunnan, miten jatkosuunnittelua voi nyt tehdä. Tästä on hyvä jatkaa. Toivotaan, että lopputulos on todella hieno, kun joskus sinne asti päästään, Nummela pohtii.

Keskustan koulukampuksen kustannusarvio on noin 20-30 miljoonaa. Valmista on aikaisintaan vuonna 2026.

Lue myös:

Kouluasiat pohdinnassa Vaasassa: suomenkielisen perusopetuksen koulukampuksiksi kaksi vaihtoehtoa

Lue seuraavaksi