1. yle.fi
  2. Uutiset

Sähkökatkojen määrä kasvaa Pirkanmaalla – Tampereen Siilinkarilla mitattiin puuska, jonka nopeus oli 28,4 metriä sekunnissa

Pirkanmaan pelastuslaitokselle on tullut päivän aikana noin 150 myrskyyn liittyvää tehtävää. Energiateollisuuden sähkökatkokartta hehkuu violettina koko Pirkanmaan alueella.

Pirkanmaa
Iso kaatunut kuusi Nokian Viholan koulun lähellä
Liisa-myrsky on tehnyt tuhojaan myös Nokialla, Viholan koulun lähimetsässä. Ainakin viisi iso kuusta on kaatunut, osa juurineen.Jussi Mansikka

Liisa-myrsky on siirtymässä iltapäivän ja illan aikana Pirkanmaalla vähitellen idän suuntaan.

Päivän aikana tuuli yltyi puuskissa hurjiin lukemiin: esimerkiksi Tampereen Siilinkarilla mitattiin puoli kahdeltatoista 28,4 metriä sekunnissa kulkenut myrskypuuska. Myös Pirkkalassa mitattiin samoihin aikoihin tuulen nopeudeksi 21 metriä sekunnissa.

Liisa-myrskyssä Anian rantatielle Pirkkalassa kaatunut suuri kuusi.
Liisa-myrsky kaatoi suuren kuusen Anian rantatielle Pirkkalan ja Lempäälän rajalla. Sakari Ylipoussu

Pelastuslaitoksen mukaan hälytysten määrä alkoi nousta aamupäivällä. Kello 13.30 mennessä pelastuslaitokselle on tullut myrskystä yli sata tehtävää.

– Tähän mennessä kyse on ollut lähinnä kaatuneista puista, eikä vielä ole tullut esiin vakavampaa, sanoo päivystävä päällikkö Mika Salmela Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Liisa-myrskyn jälkiä Winterin raitilla Tampereen länsipuolella.
Liisa-myrskyn jälkiä Winterin raitilla Tampereen länsipuolella.Jouni Tanninen / Yle

Kello 15 jälkeen pelastuslaitos tiedotti, että puiden raivaukseen liittyviä tehtäviä tulee edelleen ja määrä lähenee 150 tehtävää. Edelleen todetaan, että vakavampia onnettomuuksia ei ole tullut pelastuslaitoksen tietoon.

Salmelan mukaan vahinkoilmoituksia on tullut yllättävän tasaisesti joka puolelta Pirkanmaata.

Tampereen ja Jyväskylän väliselle junaradalle kaatunut puu aiheutti päivällä sähköratavaurion. Rataliikennekeskus kertoi asiasta yhden tienoilla iltapäivällä. Junat korvataan toistaiseksi linja-autoilla Oriveden ja Jyväskylän välillä. Arviota vian kestosta ei vielä ole.

Sähkökatkojen määrä nousee ja laskee

Hieman ennen kello 12 sähköttä oli tuhansia talouksia Pirkanmaalla. Pahin tilanne oli Ikaalisissa, jossa sähköttä on 2 500 käyttäjää. Parkanossa, Tampereella, Ylöjärvellä ja Mänttä-Vilppulassa sähkökatkoista kärsii pitkälle yli 1 000 taloutta. Katkoja oli myös Virroilla, Ruovedellä, Juupajoella, Sastamalassa, Kangasalla, Hämeenkyrössä ja Nokialla.

Kello 13 tilanne oli jo muuttunut: eniten katkoja oli Orivedellä, jossa lähes 2000 taloutta oli ilman sähköä. Yli tuhat sähkötöntä asiakasta oli edelleen Tampereella, Ylöjärvellä ja Ruovedellä.

Postinjakaja keräsi Liisa-myrskyn irrottamia suurimpia oksia tieltä Tampereella
Postinjakaja keräsi Liisa-myrskyn irrottamia suurimpia oksia tieltä Tampereella aamupäivällä.Miikka Varila / Yle

Kello 14 aikaan Pirkanmaalla oli edelleen tuhansia talouksia ilman sähköä. Energiateollisuuden sähkökatkokartta hehkui violettina koko Pirkanmaan alueella. Pahin tilanne oli Ylöjärvellä, jossa oli liki 2 500 asiakasta ilman sähköä. Paljon katkoja, yli 1 000, on myös Tampereella, Orivedellä ja Kangasalla.

Valtakunnallisesti eniten katkoja oli kello 12 Elenian Verkossa, yli 12 000. Myös Carunalla oli yli 10 000 käyttäjää ilman sähköä. Kaikkiaan Suomessa oli yli 40 000 sähkötöntä asiakasta, 126 kunnassa 27 yhtiöllä.

Katkojen määrä on ollut edelleen nousussa.

Katkennut liikennevalotolppa Lielahtikeskuksen lähistöllä Tampereella.
Lielahtikeskuksen lähistöllä Tampereella oli aamupäivällä katkennut liikennevalotolppa. Tuulen osuudesta vahinkoon ei ole varmuutta, mutta ympäristössä näkyi myös Liisa-myrskyn tekosia.Marko melto / Yle

Sähkökatkojen reaaliaikainen seuranta löytyy Energiateollisuuden sähkökatkokartasta (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Valtakunnallinen myrskyseuranta: Yle seurasi Liisa-myrskyä: Sähköttä noin 22 000 taloutta, tuulet tyyntyneet – junaliikenteessä häiriöitä

Aamu oli rauhallinen

Sähköjä vailla oli aamukuuden tienoilla noin 50 asiakasta, suurin osa Pälkäneellä. Aamupäivällä määrä oli kohonnut 800:n vaiheille. Tuolloin vikoja oli varsinkin Parkanossa, Kangasalla ja Ikaalisissa. Tampere ja Urjala ovat saaneet osansa, samaten monet muut kunnat.

Pelastuslaitoksella on Pirkanmaan alueella ollut joitakin puunraivaustehtäviä.

Koko maassa oli varhain aamulla vajaat 10 000 asiakasta ja kymmenen aikoihin 13 - 14 000, kertoo energiateollisuuden häiriökartta. Sähköviat ovat painottuneet Etelä- ja Kaakkois-Suomeen.

Juttua päivitetään tilanteen kehittyessä.

Lue seuraavaksi