Hyppää sisältöön

Yle seurasi Liisa-myrskyä: Sähköttä noin 22 000 taloutta, tuulet tyyntyneet – junaliikenteessä häiriöitä

Yle seurasi Liisa-myrskyn etenemistä tässä artikkelissa.

Puita kaatui muun muassa Luvialla Satakunnassa. Kuva: Jenni Joensuu / Yle
Tekijät
  • Liisa-myrsky on katkonut sähköjä. Katkoja on pääasiassa maan keskiosista aina etelään saakka.
  • Myrskyn voimakkuus voi olla maalla puuskissa jopa yli 25 metriä sekunnissa.
  • Ajokeli on huono laajalla alueella.
  • Yöllä satoilunta ja räntää. Tiet ovat liukkaita aamulla.

Liisa-myrskyn jälkeensä jättämiä sähköratavaurioita on saatu korjattua, kertoo VR. Sähköratavaurioita oli alkuyöstä saatu korjattua Orivesi–Jyväskylä-välillä, Savonradalla Haukivuori–Pieksämäki-välillä sekä Iisalmen ja Siilinjärven välisellä rataosuudella.

Lisäksi Jyväskylä–Pieksämäki-välin sähköratavaurio saataneen VR:n mukaan korjattua yön aikana.

Liisa-myrsky aiheutti kovia tuulenpuuskia suuressa osassa maata torstaina. Se katkoi puita ja aiheutti sähkökatkoja etenkin maan keskiosista aina etelään saakka. Sähkökatkotilanne on kohentunut illan aikana huomattavasti. Kahdeksan aikaan sähköttä oli vielä yli 65 000 taloutta, kun viiden aikaan aamulla sähköt puuttuivat Energiateollisuuden sähkökatkokartan (siirryt toiseen palveluun) mukaan noin 22 000 taloudesta.

Myrsky liikkui yön aikana itärajan taakse ja pohjoisesta tulee tilalle kylmempää ilmaa. Ilmatieteen laitoksen mukaan sateet muuuttuvat koko maassa yön kuluessa lumisiksi. Lunta kertyy perjantaiaamuun mennessä 0–5 senttimetriä.

Junaliikenteeseen tuli myrskyvaurioiden vuoksi monenlaisia häiriöitä. Osa junista jouduttiin korvaamaan linja-autoilla.

Ajantasaisen listauksen kaikista junaliikenteen poikkeuksista näkee VR:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Keski-Suomen pelastuslaitoksella kiireinen päivä

Torstai muistetaan yhtenä tämän vuoden kiireisimmistä päivistä Keski-Suomen pelastuslaitoksella, laitos tiedottaa.

Tuulet riepoivat maakuntaa puolesta päivästä ilta kahdeksaan, jolloin sää alkoi rauhoittua. Kaikkiaan puolen vuorokauden aikana pelastuslaitoksen yksiköt hoitivat yhteensä 246 vahingontorjuntatehtävää.

Tehtävistä suurin osa oli puiden kaatumisia teille, kevyenliikenteenväylille sekä sähkölinjoille. Muutamissa tapauksissa kaatunut puut tai pudonnut oksa murjoi rakennuksen räystäitä. Äänekoskella voimakkaat puuskat veivät rakennuksen katolta pellit toiselta lappeelta.

Vaarallisin tapaus koettiin Sinervän leirintäalueella Multialla, jossa kaatunut puu tuhosi asuntovaunun. Onnettomuudessa ei sattunut henkilövahinkoja. pelastuslaitos kertoo.

Puita nurin ympäri maata

Eteläisen Suomen pelastuslaitoksilla on pitänyt kiirettä aamun ja aamupäivän ajan myrskytuhojen takia. Pelastuslaitosten tehtävät ovat keskittyneet myrskyn kaatamiin puihin ja tuulen irrottamiin kattopelteihin, ja tiettävästi suuremmilta vahingoilta on vielä vältytty.

Uudenmaan alueen pelastuslaitoksista kerrotaan STT:lle, että tehtäviä on ollut alueella kymmeniä, mutta määrä on "tavallisen myrskyn lukemissa".

Tavallisten puiden lisäksi kyytiä ovat saaneet joulukuuset ainakin Joutsenossa ja Lauritsalassa.

Helsingissä Kalasataman metroaseman Lautatarhantien-sisäänkäynti on suljettu myrskyvahingon takia. Yksi aseman ulkoverhoilulaseista irtosi kiinnikkeistään ja putosi kadulle, kertoo Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL tiedotteessaan.

Helsingin Hiidenkiven peruskoulun pihalla olleet rakennustelineet romahtivat myrskyn voimasta tänään puolen päivän jälkeen.

Helsingissä Hiidenkiven peruskoulun pihalla olleet rakennustelineet romahtivat myrskyn voimasta tänään torstaina puolen päivän jälkeen. Korkeat telineet rymisivät alas pikkukoululaisten välituntipihan päälle. Koululta kerrotaan, että telineet huojuivat näkyvästi jo ennen romahdusta ja alue niiden ympärillä ehdittiin eristää. Kuva: Lukijan kuva

Uudellamaalla Askolassa palomiehiä odotti erikoisempi näky. Myrsky oli lähtenyt repimään Ammattiopisto Askolan peltikatttoa koko lappeen pituudelta rullalle.

– Ei tule nyt ihan heti vastaavaa tapausta mieleen, missä koko lähtisi irtoamaan. Pienempiä on tullut tänäänkin vastaan jo pari, missä pelti lähtee jostain reunasta vähän, sanoo paloesimies Mikael Forssell Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Helsingissä ja Pirkanmaalla kovia lukemia

Maa-alueilla on mitattu monin paikoin myrskypuuskia etelässä ja lännessä, kertoo Ilmatieteen laitos.

Päivän suurin lukema on mitattu Helsingin Kumpulassa, missä puuska puhalsi 25,3 metriä sekunnissa. Pirkanmaalla Virroilla on mitattu puuskan voimaksi 25,1 metriä sekunnissa.

Pirkanmaalla vahinkojen määrä on kasvanut päivän edetessä.

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla myrsky oli jo rauhoittumassa illansuussa. Molempien maakuntien pelastuslaitokset ovat raivanneet päivän aikana kaatuneita puita ja kiinnitelleet irtoavia peltikattoja. Närpiössä muun muassa isohkon myymälärakennuksen katto oli lähteä lentoon.

Raippaluodon sillalla Pohjanmaalla tuuli kovaa. Kuva: Roy Fogde / Yle

Sade aiheutti vesivahingon useamman talon kellarissa Keski-Pohjanmaalla, ja Kokkolassa vesi nousi Suntin alikulkutunneliin.

Merialueilla tuuli puhalsi jopa yli 31 metriä sekunnissa

Keskituuli merialueilla on ollut puuskissa 25 metriä sekunnissa.

– Korkeimmillaan Kaskisissa on havaittu yli 31,5 metriä sekunnissa puhaltanut puuska, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Liki yhtä kova puuska mitattiin Raumalla, 31,2 metriä sekunnissa. Tampereella Näsijärven Siilinkarilla on mitattu puuska, joka oli 28 metriä sekunnissa.

Animaatio tuulesta päivälle 19.11.2020

Meteorologi Matti Huutosen mukaan matalapaine väistyy Venäjälle ja pohjoisesta virtaa kylmää ilmaa muualle Suomeen. Se tietää yön aikana lunta ja räntää laajalti jopa Turkua myöten.

Aivan etelään lunta tuskin tulee, mutta pakkasen puolella ollaan sielläkin. Ajokeli on siis aamulla liukas eteläisimmässäkin Suomessa.

Liukkaan kelin varoituksia ja muita varoituksia voi katsoa Ilmatieteenlaitoksen sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Purjelautailijat vauhdissa myrskysäässä Helsingin Lauttasaaressa 19. marraskuuta.

Myrskystä puhutaan Suomessa silloin, kun kymmenen minuutin keskituuli on vähintään 21 metriä sekunnissa. Ilmatieteen laitos kertoo, että tuuli heikkenee idässä vasta illalla tai yöllä.

Lappeenrantalaisravintolassa syötiin kynttilän valossa

Ravintolan asiakkaat söivät torstaina lounaansa kynttilöiden valossa Lappeenrannassa Vainikkalan rautatieasemalla. Sähköt katkesivat ravintolasta juuri vilkkaimpaan lounasaikaan.

Ravintola Ukko-Pekan työntekijä Ville Laihia hääri keittiössä ja kassan ääressä otsalampun valossa.

– Täällä palattiin käytännössä kivikauteen. Piti kaivaa kynttilät esiin. Kaikki ostokset piti laskea paperille, koska kassakone on tietysti sähkön takana, joten sillä ei voinut tehdä mitään maksutapahtumia, Ville Laihia kertoo.

Lue myös:

.
.