Hyppää sisältöön

Kahvila-ravintola Leikari joutui laittamaan toistaiseksi lapun luukulle koronan takia – saman yrittäjän toisella ravintolalla pyyhkii hyvin

Koronatilanne on näkynyt kahviloiden ja ravintoloiden asiakasmäärissä.

Hotelli Leikarissa toimiva kahvila-ravintola on joutunut sulkemaan ovensa toistaiseksi koronatilanteen vuoksi. Kuva: Antro Valo / Yle

Koronatilanne on pakottanut monet kahvilat ja ravintolat tekemään muutoksia toimintaansa.

Hallituksen määräämien rajoitusten lisäksi aukioloaikoja on jouduttu lyhentämään myös asiakaskadon vuoksi. Osa yrityksistä on myös joutunut sulkemaan ovensa toistaiseksi kokonaan.

Kotkan keskustassa parikymmentä vuotta ravintolaa pyörittänyt Erkan Öncü ryhtyi myös kahvila-ravintola Leikarin yrittäjäksi loppukesästä, jolloin tilanne oli vielä paremmalla tolalla.

– Lounasasiakkaita kävi ihan kivasti, ja meillä oli ryhmätilaisuuksia kuten synttäreitä ja kokouksia. Syksyllä kun korona alkoi kiihtymään, tilanne muuttui. Asiakkaiden tulo loppui kuin seinään, Öncü sanoo.

Ovet kiinni

Maanantaina kahvila-ravintolan ovat laitettiinkin loppuvuoden ajaksi säppiin.

– Koronan kiihtyessä asiakasmäärä on vähentynyt, eikä esimerkiksi pikkujoulutilauksia ole tullut ollenkaan. Olemme luottaneet niihin, joten ajattelimme että olisi hyvä laittaa nyt ovet kiinni hetkeksi. Vakiokulut kulkevat koko ajan, ja ovet oli pakko sulkea.

Erkan Öncü on tilanteesta harmissaan. Hän ei ole koskaan aiemmin ollut vastaavassa tilanteessa uransa aikana.

– En ole koskaan ennen joutunut lomauttamaan henkilökuntaani. Se otti sydämeen kovasti ja harmittaa. Juttelimme henkilökunnan kanssa, ja tämä oli yhteinen päätös, Öncü sanoo.

Toisella ravintolalla menee hyvin

Erkan Öncün toisen yrityksen, Kotkansaarella sijaitsevan Erkan Bistro & Restaurant-ravintolan tilanne on yrittäjän mukaan päinvastainen kuin Leikarissa.

– Koronan alussa pärjäsimme hyvin, vaikka valtion rajoitukset tulivat voimaan. Työntekijöitä ei tarvinnut lomauttaa tai vähentää heiltä paljon tunteja. Kun rajoitukset poistettiin, asiakasmäärä kasvoi. Viime kesä oli kaikkien aikojen paras, Öncü sanoo.

Öncü arvelee, että bistro-ravintolan menestys perustuu vuosien varrella saavutettuun luottamukseen.

– Korona on korostanut luottamusta kaikissa asioissa. Olemme toimineet samassa kadunkulmassa vuodesta 1998 lähtien. Ihmiset luottavat paikkaamme, ruokiimme ja henkilökuntaamme. En keksi muuta syytä.

Peruuntuneet tilaisuudet syövät tuloja

Myös Kymen yrittäjien puheenjohtaja Hannu Lehtinen nostaa esille monen ravintolan tilanteeseen vaikuttavan asian, peruuntuneet pikkujoulut.

– Pikkujoulutilaisuudet ovat pääsääntöisesti peruuntuneet kokonaan. Meillä oli viikko sitten yrittäjien tilaisuus eräässä ravintolassa Jaalassa. Se oli sen ravintolan ainoa tilaisuus koko syksyn aikana. Totuus on aika karu tällä hetkellä, Lehtinen sanoo.

Osa saattaa joutua lopettamaan

Hannu Lehtisen mukaan osaa ravintoloista uhkaa tällä hetkellä liiketoiminnan loppuminen kokonaan.

– Ei ole tuottoja. Vuodenvaihteen jälkeen nähdään, kenellä riittää rahkeet. Mielestäni vielä ei ole tapahtunut niin, että joku olisi joutunut lopettamaan.

Lehtisen tiedossa ei ole, kuinka moni kahvila ja ravintola on joutunut sulkemaan ovensa väliaikaisesti koronatilanteen takia. Hänen mukaansa yrittäjät ovat kuitenkin joutuneet lyhentämään aukioloaikojaan koronatilanteen takia.

Esimerkiksi Kouvolassa Cafe Ruukitar ja Leipomo Tuomon Luomu joutuivat sulkemaan ovensa tämän viikon ajaksi työntekijän koronatartunnan takia.

Lue lisää:

.
.