1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vapaaehtoistyö

Jyväskylä pitää vanhusten päiväkeskukset kiinni kevääseen – Vapari etsii vapaaehtoisia kotihoidon asiakkaiden seuraksi

Päiväkeskukset pysyvät kiinni ja myös Jyväskylän vammaistoiminnan poikkeusjärjestelyt jatkuvat maaliskuun loppuun.

vapaaehtoistyö
Nainen työntää vanhusta pyörätuolissa olevaa vanhusta.
Vapari etsii vapaaehtoisia Jyväskylän kotihoidon asiakkaille muun muassa ulkoiluseuraksi. Arkistokuva.Henrietta Hassinen / Yle

Jyväskylä pitää ikääntyneiden päiväkeskukset koronaepidemian takia kiinni kevääseen saakka. Myös vammaisten työ- ja päivätoiminta jatkuu poikkeusjärjestelyin. Riskiryhmiä koskeva koronaohjeistus on voimassa ainakin maaliskuun loppuun.

Kaupunki kertoo, että se järjestää näille ryhmille tarvittaessa korvaavia palveluita, kuten syksyn aikana on tehty. Korvaavan toiminnan sisältö arvioidaan ja sovitaan asiakkaiden ja heidän omaistensa kanssa.

Koronaeristys on lisännyt monien kotihoidon asiakkaiden yksinäisyyttä, kertoo palvelusihteeri Leila Koskinen Jyväskylän kaupungin vapaaehtoistoiminnanpalveluista, Vaparista.

Vapari etsii parhaillaan vapaaehtoisia kotihoidon piirissä olevien piristykseksi. Vapaaehtoistoiminnassa pääpaino on yhdessäololla. Asiakas ja vapaaehtoinen sopivat yhdessä, mitä tapaamisissa tehdään. Vanhusten lisäksi kotihoidossa on myös nuorempia ihmisiä, jotka kaipaavat seuraa.

Ellei tapaaminen koronarajoitusten takia onnistu asiakkaan kotona, vapaaehtoiset voisivat esimerkiksi käydä ulkoilemassa tukea tarvitsevan ihmisen kanssa, Leila Koskinen toteaa.

Vapari järjestää kotihoidon vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille perehdytystilaisuuden etäyhteydellä 2. joulukuuta. Verkkotilaisuuteen voi ilmoittautua kaupungin nettisivuilla, mukaan otetaan 10 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.

– Kansainvälistä vapaaehtoisten päivää vietetään joulukuun neljäntenä, joten nyt on mainio ajankohta tutustua vapaaehtoistyöhön, Leila Koskinen vinkkaa.

Lue seuraavaksi