1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin ELY-keskus: Tulvariskien hallintasuunnitelmaehdotukset kuultavana

Palautetta sekä vesienhoidon että tulvariskien hallinnan suunnitelmaehdotuksista voi antaa Lapin Ely-keskukselle 14. toukokuuta 2021 asti.

tulvien ehkäisy
Kemijoki Rovaniemen keskustassa
Kemijoen, Tornionjoen, Muonionjoen ja Ivalojoen vesistöalueiden sekä Kemin rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelma on tehty vuoteen 2027 asti.Tapio Nykänen / Yle

Lapin ELY-keskus on valmistellut Lapin alueen tulvaryhmien kanssa ehdotukset Lapin vesistöalueiden tulvariskien hallintasuunnitelmista. Kemijoen, Tornionjoen, Muonionjoen ja Ivalojoen vesistöalueiden sekä Kemin rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelma on tehty vuosille 2022-2027.

Tulvariskien hallintasuunnitelmilla pyritään parantamaan tulviin varautumista sekä vähentämään vesistö- ja merivesitulvista aiheutuvia tulvariskejä.

Samassa aikataulussa Lapin ELY-keskus on valmistellut vesienhoidon yhteistyötahojen kanssa vesienhoitosuunnitelmat ja toimenpideohjelmat.

Tornionjoen-Muonionjoen, Kemijoen ja Ivalojoen vesistöalueille laadittiin ensimmäiset tulvariskien hallintasuunnitelmat vuonna 2015. Niissä esitetyistä rakenteellisista tulvasuojelutoimenpiteistä ovat edistyneet Ivalon keskustan tulvapenkereiden korottaminen ja Kittilän tulvapenkereiden vaihe 1. Torniossa Suensaaren penkereen korottaminen suomalais-ruotsalaisena yhteishankkeena on luvitusvaiheessa. Lisäksi Lapin pelastuslaitos on hankkinut tilapäisiä tulvasuojelumateriaaleja, joita voidaan hyödyntää tulevina vuosina Lapin tulvariskialueilla.

Palautetta sekä vesienhoidon että tulvariskien hallinnan suunnitelmaehdotuksista voi antaa Lapin Ely-keskukselle 14. toukokuuta 2021 asti. Lausunnot ja mielipiteet tulvariskien hallinnan suunnitelmaehdotuksista voi antaa osoitteessa www.lausuntopalvelu.fi (siirryt toiseen palveluun) ja sähköpostilla tai kirjallisesti Lapin ELY-keskuksen kirjaamoon.

Lue seuraavaksi