1. yle.fi
  2. Uutiset

Lukiokilpailussa eivät pian riitä ilmaiset kirjat tai läppäri – esimerkiksi Puolanka aikoo tarjota lukiolaisilleen ajokortin

Jos toisen asteen opinnot muuttuvat maksuttomiksi, pienet kunnat joutuvat kilpailemaan opiskelijoista uusilla tavoilla.

lukio
Autokoulun oppilas ajotunnilla.
Puolanka on päättänyt kustantaa autokoulun lukio-opiskelijoille. Kuvituskuva.Kalle Purhonen / Yle

Toisen asteen suunniteltu maksuttomuus voi kiristää pienten lukioiden välistä kilpailua. Esimerkiksi Puolangan kunta Kainuussa alkaa houkutella lukiolaisia ilmaisella ajokortilla. Autokoulun hinta B-ajokortin suorittamiseen maksaa Kainuussa noin 1 000–1 600 euroa.

Uusi etu astuu voimaan lukuvuonna 2021–2022. Edellytyksenä edun saamiseen on opintojen eteneminen.

Puolanka ei ole ensimmäinen tällä tiellä oleva. Vastaavaa pienen kunnan tarjoamaa lähes ilmaista lukiopolkua on muun muassa Pohjois-Pohjanmaalla Siikalatvalla ja Kärsämäellä.

Syynä tähän on nuoren väestön väheneminen pienissä kunnissa. Koulujen elinvoiman takia lukion aloittava opiskelija on haluttu kohde.

Puolangan päätöstä ajokortin tarjoamiselle perustellaan sillä, että oman kylän koulusta lukioon siirtyvät opiskelijat ovat tärkeitä. Nyt osa näistä nuorista valitsee mennä Ouluun lukioon. Tämän lisäksi on tärkeää saada opiskelijoita myös Puolangan ulkopuolelta. Lukion opiskelijaeduilla pyritään erottumaan muista lukioista ja lisäämään lukion vetovoimaisuutta.

Päätöstä perustellaan myös sillä, että Kainuussa ajokortin hankinta on monelle nuorelle välttämättömyys pitkien välimatkojen ja vähäisen julkisen liikenteen vuoksi.

Eduskunta saa tämän vuoden aikana käsittelyyn hallituksen esityksen toisen asteen opintojen maksuttomuudesta. Esitys sisältää monia niitä elementtejä, joilla muun muassa Puolangan lukiota on tähän saakka markkinoitu. Esityksessä on mukana esimerkiksi ilmaiset oppikirjat ja muut materiaalit, sisältäen ylioppilaskokeeseen soveltuvan kannettavan tietokoneen.

Opiskelijaetuja myös muissa Kainuun lukioissa

Myös muissa Kainuun lukioissa tarjotaan opiskelijoille etuja. Esimerkiksi Kuhmon yhteislukion opiskelijat saavat noin 500 euron arvoisen kaupungin tuen, joka tulee käyttää oppikirjojen tai tietokoneen hankintaan.

Sotkamossa tuetaan läppärin hankintaa sadan euron hankintatuella. Lisäksi koulumatkoihin annetaan koululta tukea.

Tällä hetkellä Kajaanissa ei tarjota erityisiä rahallisia etuja. Ajokortin suorittamisesta on saanut Kajaanin lukiossa jo pitkään yhden lukiokurssin. Tietokoneita tai ilmaisia oppimateriaaleja ei tarjota suuren opiskelijamäärän takia.

Uskotko, että ilmaisella ajokortilla on vaikutusta lukiovalintaan? Aiheesta voi keskustella perjantaihin kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi