1. yle.fi
  2. Uutiset

Paine uusiin rajoituksiin Uudellamaalla kasvaa, leviämisvaiheen kriteereistä valtaosa täyttyy – alueen koordinaatioryhmät päättävät tiukennuksista tänään

Leviämisvaiheessa tiukennuksia voisi tulla muun muassa harrastustoimintaan, kokoontumisiin ja lähiopetukseen, mahdollisesti myös julkisia tiloja suljettaisiin.

koronavirus
Ihmisiä Helsingin rautatientorilla.
Tartuntamäärät ovat kasvaneet viikosta 43 lähtien HUSin alueella.Henrietta Hassinen / Yle

Pääkaupunkiseudulla harkitaan jo tiukempia koronarajoituksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö katsoo monien leviämisvaiheen kriteerien täyttyvän Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin alueella. Sairaala- ja tehohoidon tilanne HUS-alueella on kuitenkin suhteellisen hyvä.

STM ja THL pitivät tänään torstaina tilannekatsauksen koronaepidemiasta.

– Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tartunnat ovat hyvin merkittävä osa Suomen tartunnoista, ja kyllä nämä tunnusluvut viittaavat siihen, että tällä alueella virus on siirtynyt niin sanottuun väestöleviämisen vaiheeseen, totesi strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä tiedotustilaisuudessa.

HUSin alueella tartuntamäärät ovat kasvaneet lokakuun puolen välin jälkeen. Viime viikolla alueella todettiin 986 tapausta.

– HUS-alueella epidemiologiset mittarit tuntuvat menevän viikko viikolta huonompaan suuntaan, nyt on aika tälläkin alueella toimia, Voipio-Pulkki sanoo.

Tilannetta arvioidaan säännöllisesti Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun alueellisten koordinaatioryhmien kokouksissa. Molemmat ryhmät kokoontuvat tämän päivän aikana.

Ministeriön mukaan tartunnanlähteiden tunnistus toimii maassa kokonaisuudessa hyvin.

– Tämä on erittäin suuren ponnistuksen kohde muun muassa täällä pääkaupunkiseudulla. Siitä huolimatta tämä ero HUS-alueen ja pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä jäljitettävyydessä on kyllä huomattava, totesi Voipio-Pulkki.

– Pidemmällä aikavälillä Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat ne kaupungit, joissa ilmaantuvuus on kaikista korkein ja jäljittäminen tällä hetkellä kaikista vaikeimmassa tilanteessa, sanoi ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä tiedotustilaisuudessa.

Uudenmaan koronatilannetta seurataan kahdessa viranomaisryhmässä

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kokoontuu tänään iltapäivällä kello 15 päättämään mahdollisista uusista rajoituksista.

Ryhmään kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien sekä THL:n, HUSin ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylimmän johdon edustajat.

Voipio-Pulkki muistutti aamupäivän tiedotustilaisuudessa, että valta ja vastuu koronan torjunnassa on alueellisilla yhteistyöryhmillä.

– Olennainen ero on siinä, että tällä alueella virus leviää nyt väestössä. Silloin pelkästään yksittäisten tartuntaketjujen tunnistaminen ja katkaiseminen ei riitä, vaan tarvitaan ennakoivampia, vähän laajempia toimenpiteitä, mutta päätösvalta näistä on paikallisilla ja alueellisilla viranomaisilla.

Uudellamaalla toimii myös alueen kaikkien kuntien ja yksityisen sektorin toimijoista koostuva ryhmä, joka on kokoontunut säännöllisesti HUSin koolle kutsumana. Ryhmän toiminta muutettiin syyskuussa STM:n ohjeistuksen mukaiseksi viranomaisyhteistyötä organisoivaksi ryhmäksi (siirryt toiseen palveluun), jossa on edustajat myös avista ja THL:stä.

Tämä ryhmä kokoontui jo tänään aamupäivällä. Tietoa molempien ryhmien uusista päätöksistä odotetaan viimeistään huomenna perjantaina.

– Huomenna tulevat toimenpiteet, sanoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Uudenmaan koronatilanteesta keskustellaan myös illan A-Talkissa TV1:ssä kello 21.05. Mukana keskustelemassa ovat tuolloin Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Tällä hetkellä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on jo käytössä monia erilaisia koronarajoituksia ja -suosituksia.

Esimerkiksi yli 15-vuotiaita suositellaan käyttämään kasvomaskia muun muassa julkisessa liikenteessä, kaupoissa, toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa sekä harrastustoiminnassa.

Lisäksi edelleen suositellaan etätyön tekemistä aina kuin mahdollista, ja yli 20 hengen yleisötilaisuuksia tulisi järjestää vain siinä tapauksessa, että kaikki osallistujat käyttävät maskia.

Epidemian leviämisvaiheessa valtioneuvosto (siirryt toiseen palveluun) suosittelee, että aluehallintovirastot harkitsevat yleisömäärän rajoittamista enintään kymmeneen henkeen tai tilaisuuksien järjestämisen kieltämistä.

Viime viikolla pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli, ettei yli 10 hengen yksityistilaisuuksia tulisi toistaiseksi järjestää pääkaupunkiseudulla.

Jos leviämisvaiheeseen päädytään, tulisi esimerkiksi lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja korkeakouluissa harkita vakavasti etäopetukseen siirtymistä. Myös harrastustoimintaan – erityisesti aikuisten ryhmäharrastustoimintaan – suositellaan harkittavan leviämisvaiheessa merkittäviä tiukennuksia.

Satoja altistumisia pääkaupunkiseudun kouluissa

Monien alueen asukkaiden arkea ovat viime viikkoina koskettaneet kouluissa ilmenneet tartunnat ja niiden aiheuttamat karanteenit.

Helsingissä (siirryt toiseen palveluun) tuoreimmat luvut kouluissa todetuista altistumisista ovat viime viikolta: 9.–15. marraskuuta yhteensä 27 peruskoulussa on todettu kaikkiaan 32 tartuntaa. Altistumisia näissä opinahjoissa on ainakin 682, sillä osan jäljitys on vielä kesken.

Helsingin lukioissa ja toisen asteen oppilaitoksissa on ollut todettuja tautitapauksia 17 yksikössä yhteensä 32. Vastaavasti altistuksia on ainakin 178 henkilöllä, sillä jäljittäminen on vielä kesken. Päiväkodeissa tartuntoja on todettu seitsemässä päiväkodissa yhteensä kahdeksan, altistuneita on yhteensä 164.

Helsingissä suomen ja ruotsinkielisissä peruskouluissa on yhteensä 54 660 oppilasta, suomen- ja ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa lapsia on yhteensä 28 805.

Espoossa (siirryt toiseen palveluun) tuoreimmat tiedot ovat ajanjaksolta 10.–18. marraskuuta: Tautitapauksia on todettu 30 koulussa yhteensä 38 ja viidessä päiväkodissa viisi tapausta. Karanteenissa kouluissa on yhteensä 1 225 ja päiväkodeissa 159 henkilöä.

Espoon kouluissa ja päiväkodeissa on lapsia ja nuoria sekä henkilökuntaa yhteensä noin 63 000.

Vantaa kertoo verkkosivuillaan tiedot (siirryt toiseen palveluun) karanteenissa olevien ja altistuneiden määrästä. Viime viikolla altistumisia oli kaupungin seitsemässä peruskoulussa yhteensä 295 ja toisen asteen kolmessa oppilaitoksissa ainakin 68, osan selvitys on vielä kesken. Kaupungin mukaan kouluissa ja oppilaitoksissa oli karanteenissa noin 400 henkilöä. Yhdessä päiväkodeissa altistuneita oli 20.

Vantaan varhaiskasvatuksessa on noin 13 000 lasta ja peruskoulussa on noin 23 000 oppilasta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Voit keskustella aiheesta 20.11. kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

Uudellamaalla ollaan leviämisvaiheen kynnyksellä – STM:n Varhila: koronan torjuntaa on pakko kiristää entisestään

Rokotusasiantuntijaryhmä: koronarokote ensin ikääntyneille, heitä hoitaville sekä sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluville

Syksyn ylioppilasjuhlia ei pitäisi järjestää pääkaupunkiseudulla, sillä koronatyöryhmä suosittelee yli 10 hengen yksityistilaisuuksien välttämistä – katso lähetys

Lue seuraavaksi