Hyppää sisältöön

Ravintolan asiakkaat söivät tänään lounaansa kynttilän valossa Liisa-myrskyn takia – työntekijä: "Täällä palattiin käytännössä kivikauteen"

Sähköt ovat olleet torstain aikana poikki Kaakkois-Suomessa tuhansilta talouksilta.

Ravintolatyöntekijä Ville Laihia joutui torstaina työskentelemään otsalampun valossa. Sähköt tulivat kuitenkin takaisin vajaan tunnin katkon jälkeen.. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Ravintolan asiakkaat söivät torstaina lounaansa kynttilöiden valossa Lappeenrannassa Vainikkalan rautatieasemalla. Kynttilät eivät olleet pöydissä tunnelman vuoksi, vaan siksi, että sähköt katkesivat ravintolasta juuri vilkkaimpaan lounasaikaan.

Ravintola Ukko-Pekan työntekijä Ville Laihia hääri keittiössä ja kassan ääressä otsalampun valossa.

– Täällä palattiin käytännössä kivikauteen. Piti kaivaa kynttilät esiin. Kaikki ostokset piti laskea paperille, koska kassakone on tietysti sähkön takana, joten sillä ei voinut tehdä mitään maksutapahtumia, Ville Laihia kertoo.

Tällä kertaa ravintolassa kävi siltä osin hyvä tuuri, että siellä oli valmiiksi hauteessa lähes 500 litraa kuumaa vettä.

– Jos sähkökatko olisi sattunut johonkin muuhun aikaan, niin en olisi saanut lämmintä ruokaa kenellekään tänään, Laihia toteaa.

Sähkökatko kesti noin 45 minuuttia. Pahin tilanne oli vuosia sitten marraskuussa, jolloin sähköt toimivat pari tuntia aamun aikana, mutta loppupäiväksi ne katosivat kokonaan. Silloin Ukko-Pekka joutui laittamaan ovet säppiin.

Sähköt poikki tuhansissa talouksissa

Voimakkaan tuulen aiheuttamia sähkövikoja korjattiin torstain aikana ympäri Kaakkois-Suomea. Liisa-myrsky riehui laajasti koko alueella. Puita kaatui teille ja sähkölinjoille, mikä aiheutti yksittäisiä sähkökatkoja laajalla alueella.

Sähkökatkoja on ollut Kaakkois-Suomessa yhteensä tuhansissa kotitalouksissa.

Puu oli kaatunut sähkölinjan päälle Virolahdella. Kuva: Tanja Kröger / Yle

Torstaiaamuna myrskytuuli repäisi navetan peltikattoa useita metrejä irti Haminan Onkamaalla. Hätäkeskus sai ilmoituksen tapauksesta noin kello 10.30 ja paikalle hälytettiin viisi pelastuslaitoksen yksikköä. Palomiehet ruuvasivat pellinreunan takaisin paikalleen, ja navetta säästyi suuremmilta vahingoilta.

Kouvolan Tirvalla puu kaatui aamulla sähkölinjalle ja tukki liikenteen. Pelastuslaitoksen yksikkö oli paikalla ohjaamassa liikennettä aamun aikana.

Kymenlaakson pelastuslaitoksella oli puolenyön ja aamukymmenen välisenä aikana kaikkiaan 14 tehtävää, joissa pelastusväki oli mukana raivaamassa katkenneita puita teiltä ja sähkölinjoilta.

Kymenlaakson Sähköverkon käyttöpäällikkö Saku Mässeli kertoi aamupäivällä, että yksittäisiä verkkovikoja on ollut ympäri aluetta.

– Vikoja on saatu korjattua aamun aikana. Korjaustöitä tulee rauhallisesti, kuvaili Mässeli ennen kello kymmentä.

Vesikatkoja

Monet kotitaloudet joutuvat seuraamaan tarkasti sääennusteita, jotta osaavat varautua sähkökatkoihin.

Esimerkiksi Lappeenrannan Vainikkalassa sähkökatko tietää monille katkoa myös vedentuloon. Syynä on se, että paikallisella vesiyhtiöllä on oma vedenjakojärjestelmä, joka toimii sähköllä.

Vainikkalassa asuva Sauli Vainikka kertoo, että sähkökatkoja on pari-kolme kertaa vuodessa. Hän kertoo varautuneensa sähkökatkoihin lähinnä tottumalla ja sopeutumalla.

– Jos sääennusteet kertovat tulevasta myrskystä, niin sitten lasketaan vessa-, kahvinkeitto- ja ruokavesi valmiiksi, Vainikka sanoo.

Ongelmana on veden saannin lisäksi se, että Vainikalla on talossaan sähkölämmitys. Siksi sähkökatko voi tietää myös kylmiä oltavia.

– Vaatetta päälle ja villasukkaa jalkaa, niin sillä mennään.

Torstaina myrsky pääsi yllättämään Vainikan, vaikka yleensä sääennusteita tulee seurattua tarkasti.

– Jostain syystä eilen ja aamulla jäi varautumatta. Emme osanneet odottaa ihan näin kovaa myrskyä tällä kertaa.

Vainikan kotona sähköt katkesivat torstaina iltapäivällä uudestaan.

Kuuset pois linjalta

Elveran asentajat olivat torstaina korjaamassa sähkövikoja esimerkiksi Virolahden ja Suur-Miehikkälän alueella. Sähköt olivat jonkin aikaa poikki sadoilta asiakkailta.

Verkostomestari Sami Valtanen oli tänään korjaamassa sähkövikoja Virolahdella. Kuva: Antro Valo / Yle

– Pari isompaa kuusta oli kaatunut keskijänniteverkon päälle ja oli katkaissut yhden vaiheen. Kuuset poistettiin linjalta, jatkettiin katkennut lanka yhteen ja palautettiin kytkennät, verkostomestari Sami Valtanen kertoo.

Sähkökatkot sattuvat yleensä sellaisille alueille, joissa ei ole maakaapeleita, vaan sähköjohdot roikkuvat ilmassa.

Valtasen mukaan on melko normaalia, että jokaisessa pienessäkin myrskyssä puita kaatuu sähköjohtojen päälle. Hän arvioi, että Etelä-Kymenlaakson alueella keskimäärin kaksi asentajaa joutuu lähtemään puunkaatoon tai ilmajohdon paikkaustehtäviin jokaisen myrskyn aikana.

Lue lisää: Voimakas tuuli katkoo sähköjä Kymenlaaksossa – sähköverkkoyhtiö varautuu vikojen korjaukseen

Kova tuuli aiheuttaa sähkökatkoja Etelä-Karjalassa – pahimmillaan Lappeenrannassa oli yöllä yli tuhat sähkötöntä kotitaloutta