1. yle.fi
  2. Uutiset

Nähdäänkö kaduilla taas tuhansia marssijoita? Ainakin kaksi tahoa aikoo osoittaa mieltään itsenäisyyspäivänä Helsingissä

Itsenäisyyspäivän mielenilmauksista ovat kertoneet ainakin Suomi Herää -kulkue sekä Helsinki ilman natseja -ryhmittymä.

mielenosoitukset
Presidentinlinna juhlavalaistuksessa.
Presidentinlinnassa ei nähdä tänä vuonna perinteisiä Linnan juhlia koronavirustilanteen vuoksi.Pekka Tynell / Yle

Itsenäisyyspäivänä Helsingissä järjestettävät mielenosoitukset alkavat selvitä. Sosiaalisessa mediassa omista mielenilmauksistaan on ilmoittanut ainakin kaksi tahoa: Suomi Herää -niminen kulkue sekä Helsinki ilman natseja -mielenosoitus.

Suomi Herää sanoo marssivansa "poliittisen uudelleenitsenäistymisen ja kulttuurillisen uudelleenheräämisen puolesta".

– Tahdomme, että Suomi on suomalaisten maa, jossa jokainen kansalainen muodostaa jo nuorena elävän siteen esi-isiinsä, kansanviisauteen ja suomalaiseen luontoon, kulkueen tiedotteessa kuvaillaan.

Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen takana ovat tapahtumatietojen mukaan A-ryhmä, Varis-verkosto, Helsingin Vasemmistonuoret ja Kurdistan-solidaarisuusverkosto. Nimensä mukaisesti mielenosoituksella pyritään järjestäjien mukaan vastustamaan äärioikeistoa.

Koronavirustilanteen vuoksi Helsinki ilman natseja toivoo osallistujien käyttävän kasvomaskeja ja huolehtivan riittävistä turvaväleistä. Suomi Herää sanoo puolestaan tarjovansa putkikaulurit kasvojen suojaksi.

Helsingin poliisin mukaan sille ei ole toistaiseksi ilmoitettu yhdestäkään itsenäisyyspäivän mielenosoituksesta. Poliisi kuitenkin toteaa, että tilanne todennäköisesti elää vielä, sillä mielenosoituksesta olisi ilmoitettava poliisille vuorokausi ennen tapahtumaa (siirryt toiseen palveluun).

Helsingissä järjestettiin viime vuonna useita itsenäisyyspäivän mielenilmauksia. Ne keräsivät yhteensä joitakin tuhansia osallistujia.

Tänä vuonna tilanteeseen vaikuttanee se, että Uudellamaalla ollaan koronatilanteessa lähellä niin sanottua leviämisvaihetta. Pahin epidemiatilanne on Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Tässä uusimmat tiedot koronavirustilanteesta.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 19. marraskuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi