1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansallispuistoksi pyrkivä alue ei luovuta, vaikka ministeri hylkäsi – keksi uuden kikan

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen valitsi alkuviikolla kaksi kansallispuistoesitystä jatkovalmisteluun.

kansallispuistot
Haarikkojärven rantaa.
Suomessa on tällä hetkellä 40 kansallispuistoa. Punkaharjun kansallismaisemien ja Haarikon metsien yhdistelmää ehdotettiin yhdeksi uudeksi kansallispuistoksi.Mikko Savolainen / Yle

Punkaharjun kansallismaisemien ja Haarikon metsien yhdistelmää kansallispuistoksi valmistelleet tahot eivät aio luovuttaa.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen valitsi alkuviikolla kaksi kansallispuistoesitystä jatkovalmisteluun. Kaikkiaan kansallispuistoksi esitettiin viittä aluetta.

Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon rajamailla sijaitseva Haarikon ja Punkaharjun alue ei ole yksi valituista.

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin edustajan Anni Paarman mukaan päätöstä osattiin odottaa.

– Emme ole maamme myyneitä, sillä tiesimme, että tämä on pitkä prosessi. Totta kai se harmittaa, että alueesta ei nyt tullut kansallispuistoa, mutta on hienoa saada jopa kaksi uutta kansallispuistoa.

Anni Paarma Haarikon kansallispuistossa
Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin edustaja Anni Paarman mukaan ei voida olla varmoja, milloin Haarikon alueelle tehdään hakkuusuunnitelmia tai yritetään myydä tontteja. Siksi olisi sitä parempi, mitä nopeammin alue saataisiin suojeluun.Kare Lehtonen / Yle

Paarman mukaan kilpailua viiden kohteen välillä oli tiukka. Hänen mukaansa muut ehdotukset olivat niin pitkälle vietyjä, että sellaisen ehdotuksen valitseminen oli todennäköisempää.

– Takapakkia ei kuitenkaan tullut, eteenpäin mennään eikä missään nimessä olla luovuttamassa.

Esitys vastatuulessa jo aiemmin

Ympäristöjärjestöt ehdottivat vuoden 2019 lopulla uuden kansallispuiston perustamista Haarikon ja Punkaharjun alueille.

Ruokolahden ja Savonlinnan rajalla sijaitsevalla Haarikon alueella on Etelä-Karjalan viimeisiä koskemattomia metsiä ja järviä. Haarikko on myös yksi harvoista kuukkelireviireistä.

Ympäristöministeriön mukaan ehdotettu alue ei kuitenkaan täytä riittävässä määrin luonnonsuojeluain edellytyksiä kansallispuistoksi. Näitä ovat muun muuassa riittävä valtion maan osuus kansallispuistosta, alueen yhtenäisyys ja riittävä luonnontilaisuus.

Lue lisää: Tämä maisema ei kelpaa kansallispuistoksi – Punkaharjun-Haarikon kansallispuisto vastatuulessa ympäristöministeriössä

Haarikon kansallispuisto
Haarikon metsämaisemat ovat monille tuttuja muun muassa Metsän tarina -elokuvasta.Kare Lehtonen / Yle

Anni Paarman mukaan kansallispuistostatuksen saaminen olisi tärkeää, sillä se tekee paikan tunnetuksi ihmsille ja tuo sitä kautta myös matkailutuloja alueelle.

– Kyllä se alueen hienous ja halu saada se suojeluuun saa näkemään vaivaa asian eteen. Etelä-Karjalassa on niin vähän hienoja suojeltuja luontokohteita ja ne ovat niin pieniä, että haluaisimme Kaakonkulmalle isomman kokonaisuuden suojeluun.

Paarman mukaan ympäristöministeriölle ja alueen ely-keskuksille on lähetetty vaihtomaaesitys, jotta Haarikon alueelle saataisiin lisää valtion omistamia suojelualueita. Kansallispuiston perustaminen olisi helpompaa, mitä enemmän ehdotetulla alueella on valtion omistamia maita.

Tällä hetkellä Haarikon metsät ovat pitkälti metsäyhtiöiden omistuksessa.

– Lisäksi tarkoituksena on yrittää saada koko aluetta enemmän esille muun muassa tekemällä mainosvideo ja järjestämällä tapahtumia. Ensi kevään aikana kartoitamme myös lisää alueen luontoarvoja.

Paarman mukaan alueella on jo tehty muun muassa liito-oravakartoitusta, mutta uudet kartoitukset tuovat lisäperusteluja sille, miksi alue on tärkeä saada suojeluun.

Lue seuraavaksi:

Suomen valtio kaataa vanhoja metsiä, vaikka niistä on löydetty tuhansia uhanalaisia lajeja – asiantuntija:" en voi ymmärtää, miksi niin tapahtuu"

Lue seuraavaksi