1. yle.fi
  2. Uutiset

Tamperelaiset saavat päättää mihin lasten ja nuorten kohteisiin laitetaan lähes puoli miljoonaa euroa – äänestys on nyt käynnissä

Osallistuvaa budjetointia kokeillaan Tampereella nyt ensimmäistä kertaa näin laajasti.

Tampere
Wilhelmina Maasola ja Unna Hynninen hymyilevät leikkipuistossa
Wilhelmina Maasola ja Unna Hynninen pääsevät äänestämään osbussa, koska ovat jo 12-vuotiaita. Mari Vesanummi / Yle

Tamperelaiset maksavat veroja tunnollisesti, vaan nyt voi vaikuttaa myös siihen mihin verorahoja käytetään.

– No poliitikot ne päättää, ihan turha vaikuttaa mitenkään, hammaslääkäriin matkalla ollut Pirkko Pesonen-Porvali naurahtaa toimittajalle.

Osallistuvan budjetoinnin myötä tilanne on kuitenkin toinen. Käytössä on 100 000 euroa koko kaupungin kattavaan hankkeeseen ja 70 000 euroa viidelle eri alueelle. Yhteensä potissa on kaikkiaan 450 000 euroa.

Keväällä kaupunkilaisilta kysyttiin ideoita lasten ja nuorten palveluihin ja nyt ideat ovat äänestyksessä. Marraskuun 30. päivään saakka asti voi äänensä antaa mun.tampere.fi-sivustolla (siirryt toiseen palveluun).

Osallistuvan budjetoinnin projektisuunnittelija Jari Mäkäläinen toivoo, että kaupunki saisi näin myös tärkeää informaatiota.

– Lasten ja nuorten hyvinvointi on sellainen teema, joka tamperelaisia paljon puhuttaa. Tämä osallistuva budjetointi antaa myös meille mahdollisuuden kuulla miten ihmiset itse haluaisivat lasten ja nuorten hyvinvointia Tampereella parantaa.

Jatkossa luonteva osa kansalaisyhteiskuntaa

Sosiaalipolitiikan tutkija ja Suomen akatemian tutkijatohtori Pauliina Lehtonen arvioi että osallistuva budjetointi lisääntyy Suomessa osana toimivaa demokratiaa.

– Tämä tuo mukavan, vähän erityyppisen lisän osallistumisen välineisiin joita on aikaisemmin käytetty. Yhteys kaupungin ja asukkaiden välillä on suorempi. Asukkaiden oma vaikutusmahdollisuus ja myös vastuu siitä, miten kaupunkia kehitetään tulee tässä suoremmin esiin.

Edellytys vahvemmalle yhteydelle ja kaupunkiin sitoutumiselle on toki se, että tamperelaiset antavat äänensä kuulua. Tampereen osallistuvassa budjetoinnissa alaikäraja on 12-vuotta.

Toisin kuin kaduilla, leikkipuistosta löytyy tietoa. 12-vuotias Unna Hynninen oli kuullut osallistuvasta budjetoinnista eli osbusta koulussa. Julisteet kiinnittivät huomion, mutta uutisena tuli Hynniselle se, että hänkin on äänioikeutettu näissä vaaleissa.

Unna Hynninen hymyilee leikkipuistossa
Unna Hynnisen mielestä on tärkeää, että lapsiakin kuunnellaan päätöksen teossa. Mari Vesanummi / Yle

– Ai jaa, en tiennyt! Mutta olisi kivaa. Aion äänestää, Unna Hynninen sanoo ilahtuneesti.

Kun Tampereen osallistuvassa budjetoinnissa on kohteena nimenomaan lapset ja nuoret, tuntuu äänestysoikeus erityisen mukavalta.

– Tosi kiva, että myös lasten mielipiteitä kuunnellaan. On tärkeää tietää myös mitä lapset haluaa.

Lue seuraavaksi