1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Savossa etsitään lähteitä ennallistamista varten

Lähteiden luonnontila on heikentynyt muun muassa ojitusten myötä.

luonto
Lähde pulputtaa.
Pohjois-Savossa arvioidaan olevan tuhansia ennallistamistarpeessa olevia lähteitä. Kuvituskuva.Yle / Asko Hauta-aho

Pohjois-Savossa etsitään ennallistamiskelpoisia lähteitä. Pohjois-Savon ely-keskuksessa on alkanut viime keväänä yksityisillä mailla olevien lähteiden ennallistamishanke.

Ensimmäisten lähteiden ennallistaminen alkaa marraskuussa Keiteleellä ja Pielavedellä. Uusia ennallistamiskohteita etsitään koko ajan. Ely-keskuksen arvion mukaan Pohjois-Savossa on vähintään useita tuhansia ennallistamistarpeessa olevia lähteitä.

Lähteen tilaa parannetaan nostamalla veden pintaa

Lähteiden luonnontilaa on pilattu etenkin ojituksilla, metsätaloustoimilla sekä vedenotolla. Ennallistamisessa lähde palautetaan lähemmäs luonnontilaa muun muassa ojia patoamalla ja täyttämällä sekä kuivuneita lähdepurojen uomia uudelleen vesittämällä ja kiveämällä.

Yleensä ennallistamisessa pyritään nostamaan pohjaveden pintaa, millä voi olla vaikutuksia ympäröivän metsän tai suon puuston kasvuun. Ennallistamista ei tehdä vedenottokäytössä olevilla lähteillä.

Parhaiten ennallistettavaksi sopivat voimakkaasti purkautuvat lähteet ja useiden lähteiden muodostamat kokonaisuudet. Ennallistamishanke on osa Helmi-ympäristöohjelmaa.

Lue seuraavaksi