Saariston Rengastien varrella sijaitseva Lenholman haka sai valtakunnallista kiitosta monipuolisuudestaan

Raati nosti paraislaisen niityn ykköseksi 17 maakunnallisen tunnuksen saaneista teoista.

Lenholman luonnonsuojelualueella vuorottelevat erilaiset niittykuviot ja hakamaat. Kuva: Riitta-Liisa Pettersson / Finska Hushållningssällskapet

Saariston Rengastien varrella Paraisilla sijaitseva Lenholman haka on voittanut Maa- ja kotitalousnaisten järjestämän valtakunnallisen Vuoden maisemateko -kilpailun.

Maisematekokilpailun teema ”Niityn lumo” kannusti suomalaisia hoitamaan ja edistämään erilaisten niittyjen monimuotoisuutta. Kilpailun raati nosti Lenholman haan voittajaksi 17 maakunnallisen tunnuksen saaneista teoista.

– Lenholman haka on luonnon monimuotoisuuden puolesta poikkeuksellisen merkittävä. Monimuotoinen laidunalue on myös maisemallisesti arvokas kokonaisuus ja helposti suuren yleisön saavutettavissa. Sillä on tärkeä virkistysarvo, kehitysjohtaja Leena Lahdenvesi-Korhonen Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta perustelee raadin päätöstä.

– Lisäksi arvostamme pitkään jatkunutta laidunnusta, jolla tuetaan luonnon monimuotoisuutta, säilytetään suomalaista kulttuuriympäristöä ja hillitään ravinteiden pääsyä veteen.

31 hehtaarin laajuinen alue on yksityistä luonnonsuojelualuetta, joka tarjoaa suojan monille uhanalaisille lajeille.

Maa- ja kotitalousnaisten tiedotteen mukaan Vuoden maisemateko -kilpailuun kertyi yhteensä 109 ehdotusta. Ehdotuksista suurin määrä oli pihaniittyjä.

Lisäksi kilpailuun ilmoitettiin rantaniittyjä, monilajisia tienpientareita, uusniittyjä ja monilajisiksi kehitettyjä entisiä peltoja. Inventoitujen arvokkaiden perinnebiotooppien osuus oli 28 prosenttia.