Hyppää sisältöön

Playstation 5 -konsolia myytiin netissä jo tuplahintaan, kun verkkokaupat kaatuivat ja tilaukset jäivät saamatta

Pelikonsolia valmistava Sony suositteli myyjiä koronapandemian vuoksi myymään konsoleita vain verkkokaupoissa.

Veli-Pekka Anteroinen tilasi Playstation 5:n etukäteen, mutta joutuu odottamaan sen saamista ensi vuoteen. Kuva: Topi Jalonen

Tänään myyntiin tulleet ja pitkään odotetut Playstation 5 -konsolit katosivat tänä aamuna verkkokauppojen valikoimista lähes välittömästi myynnin alettua kello 9.

Konsolia havitelleen Veli-Pekka Anteroisen mukaan elektroniikkaliike Gigantin verkkokauppa ilmoitti jo hieman yhdeksän jälkeen, että konsolit olivat loppuneet.

Anteroinen oli myös tilannut konsolin ennakkoon elokuussa eräästä pienemmästä kivijalkaliikkeestä. Kaikesta tästä huolimatta hän joutuu odottamaan konsolin saamista ainakin ensi vuoteen.

– Olin vielä elokuussa aika varma, että saan sen, Anteroinen kertoo.

– Minulle oli kuitenkin selvää, että en saa konsolia, kun Playstation-pomo Jim Ryan ilmoitti syyskuussa, että Playstation 5 -konsoleita varattiin ensimmäisen 12 tunnin aikana enemmän kuin Playstation 4 -konsoleita 12 viikossa.

Playstation 5 -pelikonsoli julkaistiin Suomessa tänään. Muun muassa Yhdysvalloissa ja Japanissa konsoli julkaistiin jo 12. marraskuuta. Pohjoismaihin ei perinteisesti saada suuria määriä konsoleita myyntiin julkaisupäiviksi. Kuva: Kimimasa Mayama/EPA/All over press

Playstation 4 konsoli julkaistiin vuonna 2013, minkä jälkeen uusia Playstation-konsoleita ei ole ennen tätä päivää julkaistu.

– Kyllä tässä pitää sauna tänään lämmittää, että pääsee tästä ylitse, Tampereella asuva Anteroinen naurahtaa.

Uusia konsoleita myydään netissä tuplahintaan

Uutta pelikonsolia on siis ehditty odottaa jo pitkään.

Jotain pelinkonsolin odotuksesta kertoo Anteroisen havainto eräältä netin myyntipalstalta.

Kaupassa reilun 500 euron hintaan myytävää konsolia oli Anteroisen mukaan myyty netissä noin tuhannella eurolla.

– Kyllä nämä varmasti menevät, koska joillekin sillä hinnalla ei vain ole väliä, Anteroinen arvioi.

Torstai-iltana Suomen suosituimmilla verkon myyntipaikoilla oli myynnissä useita Playstation 5 -konsoleita, joiden hinnat vaihtelivat vajaasta 900 eurosta yli tuhanteen.

Monet verkkokaupat kaatuneet

Myyjien ongelmat eivät päättyneet ainoastaan siihen, että he joutuivat myymään “ei-oota”.

Muun muassa Prisman verkkokauppa kaatui, kun asiakkaita virtasi sivuille ostamaan konsolia.

Anteroinenkin ehti saada konsolin ostoskoriinsa Gigantin verkkokaupassa mutta siirryttyään maksamaan sitä verkkokauppa ilmoitti, että konsolia ei ole enää saatavilla.

Playstation-konsoleita valmistava Sony esitti myös jälleenmyyjille toiveen, että konsolia ei myytäisi fyysisesti liikkeissä. Tällä haluttiin välttää jonot ja sitä kautta koronan leviäminen.

Gigantin kaupallinen johtaja Niko Sandström pitää saatavuustilannetta harmillisena, vaikka kaikki ennakkotilaukset onnistuttiinkin toimittamaan luvatussa ajassa.

– Halusimme, että asiakkaamme saavat konsolit silloin, kun ne on luvattu. Emme siis myyneet yhtään sen enempää konsoleita kuin tiesimme saavamme, Sandström kertoo.

– Kyllähän se olisi ollut mukava myydä niitä enemmänkin asiakkaille. Tämä on ollut varmasti aika monen joululahjalistalla.

Sandströmin mukaan kaikki tähän asti Gigantissa myynnissä olevat konsolit on myyty tai varattu loppuun. Tänään kello 12 myyntiin tulleen erän konsolit myytiin myös loppuun nopeasti, ja ne saadaan toimitettua asiakkaille vasta ensi vuoden puolella.

Sandström arvioi, että koko Suomessa on tällä hetkellä myyty muutama tuhat Playstation 5 -konsolia. Hän ei kuitenkaan kerro, kuinka monta konsolia Gigantti on myynyt.

Myös korona vaikuttanut saatavuuteen

Anteroinen uskoo, että Playstation 5:n suosioon on vaikuttanut pitkän odotusajan lisäksi korona.

– Esimerkiksi Nintendon tuotantolinjat kuumenivat keväällä, kun uusi Switch-konsoli meni tosi kuumille kiville heti, kun korona oli alkanut, pelimaailmaa tarkasti seuraava Anteroinen kertoo.

Anteroinen ei muista koskaan nähneensä yhtä laajoja toimitusvaikeuksia kuin Playstation 5:llä nyt on.

Anteroinen oli jo 20 vuotta sitten ensimmäisessä aallossa hankkimassa Playstation 2 -konsolia, ja on ollut uskollinen Playstation-konsolien hankkija siitä lähtien.

Omalle konsolille ollaan uskollisia

Moni saattaa tässä vaiheessa kysyä, miksi konsoli pitää saada heti.

– Se on aika psykologista, enkä osaa ihan suoraan vastata. Mutta varsinkin pelialalla halutaan monesti olla siinä ensimmäisessä aallossa.

– Halutaan olla eturintamassa ennen kuin muut paljastavat, mitä pelissä tapahtuu, tai halutaan saada etumatkaa muihin varsinkin kilpailullisissa peleissä.

Voisiko Anteroinen sitten harkita siirtymistä XBox-leiriin? Microsoft toi myös hiljattain markkinoille uudet XBox Series X- ja XBox Series S -konsolit.

– Ei se ole mahdollista, koska omistan jo ennestään paljon Playstation-pelejä. Siinä menisi koko pelikirjasto uusiksi, Anteroinen toteaa.

Gigantin Sandström kertoo, että myös uusia XBox-konsoleita on myyty loppuun.

Lue seuraavaksi:

Aiheesta voi käydä keskustelua 20.11. klo 23 asti.