1. yle.fi
  2. Uutiset

Taina Kanerva piti maskia, noudatti ohjeita sekä vältti kaikkia menoja – silti hän sairastui pahoin koronaviruksesta: "Käänteinen lottovoitto"

Yli puolet jäljitetyistä tartunnoista tapahtuu samassa taloudessa asuvilla. Moni saa tartunnan perhepiirissä, vaikka varoisi kontakteja ja kulkisi maski päässä.

koronavirus
Taina Kanerva
Taina Kanerva jakoi Facebookissa miehensä ottaman kuvan hänestä, kun koronavirukseen sairastuminen oli jo voiton puolella. Harri Järvinen

Tamperelainen freelancer-toimittaja Taina Kanerva on ottanut koronaviruksen koko ajan vakavasti.

Kanerva perui miehensä Harri Järvisen kanssa kaikki mahdolliset menot. Kaupassakin käytiin vain kerran viikossa. Kaupassa Kanerva piti maskia, vaikka toisella kotipaikkakunnalla Sastamalassa vain harva piti. Kanerva sai maskin takia jopa naureskelua osakseen.

– Olemme eläneet kuin nunnat ja munkit Kämmäkän luostarissa ja noudattaneet kaikkia turvatoimia, Kanerva kuvasi ystävilleen Facebookissa.

Niin vain silti kävi, että kuukausi sitten hän ja miehensä saivat koronatartunnat. Mies altistui työyhteyksissä, minkä takia molemmat menivät koronatestiin.

– Onhan se aika järkkyä, kun tieto tulee kirjeessä. COVID-positiivisuus on lakonisesti ilmoitettu kirjainyhdistelmällä. Tuli tunne, että tämä on väärin, kun olen tehnyt kaikki oikein.

Moni tartunta perhepiirissä

Taina Kanerva haluaa kertoa sairastumisestaan avoimesti, koska monella on harhaluulo, ettei voi sairastua.

– Tartunta on käänteinen lottovoitto, mutta ei se katso yhtään mitään, kun tulee kohdalle.

Koronavirukseen sairastunut joutuu usein leimatuksi, vaikka on voinut olla todella varovainen. Vielä on lisäksi paljon avoimia kysysymyksiä sairauteen liittyen.

Tuoreen tanskalaistutkimuksen mukaan koronavirus tarttui kasvomaskien käyttäjiin lähes yhtä paljon kuin maskittomiin. Tutkimusta on kritisoitu, eikä siinä tutkittu, estävätkö kasvomaskit koronaviruksen leviämistä. Maskisuositus on edelleen voimassa monessa paikassa.

Kuvassa on maahan hylätty kasvomaski Helsingin päärautatieasemalla 14. lokakuuta 2020.
Kaikki me väsymme koronaan, mutta nyt se vasta leviää. Elää pitää koronasta huolimatta, mutta ottakaa turvaohjeet tosissanne, Taina Kanerva sanoo. Silja Viitala / Yle

Usein koronavirus tarttuu juuri perhepiirissä. Esimerkiksi Pirkanmaalla oli viime viikolla yhteensä 66 uutta tartuntaa. Näistä 15 tuli perhepiiristä ja joka kolmannessa tapauksessa tartunnan lähde jäi mysteeriksi.

Koko Suomessa yli puolet eli 55 prosenttia jäljitetyistä tartunnoista tapahtuu samassa taloudessa asuvilla.

– Varoin sairastumisesta, kun pelkäsin. En silti uskonut, että tartunta osuu kohdalle, kun kuljen maski päässä joka paikassa ja perumme kaikki menot ja huvit.

Vaikeat oireet

Testituloksen jälkeen tulivat myös Kanervan ja Järvisen oireet. Kuume sahasi yli viikon, lihakset ja nivelet olivat kipeitä.

– Hengittäminen sattui. Virus veti ihan petipotilaaksi. Olimme vähän tajunnan rajamailla, mutta sairaalaan ei ihan lähdetty, Kanerva kuvaa.

Myöhemmin hän sai myös iho-oireita. Tartunnan saamisesta on neljä viikkoa, ja verensokerit ja tulehdusarvot ovat koholla.

– Kukaan ei tiedä, mitä seurauksia tästä lopulta on. Emme joutuneet sairaalaan hengityskoneeseen, mutta meille ei tullut se helppokaan vaihtoehto, että tämä menisi ohi tavallisella flunssalla.

Koronavirus on vaikuttanut pariskunnan elämään muutenkin, koska molemmat ovat yrittäjiä.

Kamalin tilanne oli, kun Taina Kanervan isä sairastui keväällä keuhkokuumeeseen. Hoivakodeissa oli täydellinen eristys, eikä tytär päässyt katsomaan isäänsä moneen kuukauteen. Se oli raastavaa.

– Sain nähdä isän vasta kuolinvuoteella sairaalassa. Se oli rankempaa kuin oma sairastuminen, Kanerva kertoo.

Turvallisuusohjeet ovat tärkeitä

Pariskunnan oma, kaksi viikkoa kestänyt eristys on päättynyt lähes kaksi viikkoa sitten. Taina Kanervan mukaan koronaviruksesta kärsivä potilas jää yksin.

– Jäljityksestä ja eristyksestä tulee monta puhelua, mutta kukaan ei ota yhteyttä terveyskeskuksesta, miten tautia hoidetaan.

Tilanne voi olla yksin elävälle ja vanhukselle pelottava, kun julkisuudessa puhutaan kuolleista ja tehohoidosta.

– Järjestelmää kiinnostaa eristäminen ja jäljittäminen, mutta potilas jää aika yksin kotiin, Kanerva sanoo.

Lisäksi koronavirukseen liittyy leimautuminen. Kanerva sanoo, että sairastaminen tuntuu kuin olisi saanut koleran tai ruton, vaikka syntilistalla ei ole bileitä tai ulkomaanmatkaa.

Taina Kanerva toivoo, että hänen oma tarinansa saa ihmiset jaksamaan noudattamaan turvallisuusohjeita.

– Kaikki me väsymme koronaan, mutta nyt se vasta leviää. Elää pitää koronasta huolimatta, mutta ottakaa turvaohjeet tosissanne.

Korjattu klo 9.41 vaihdettu viime vuonna viime viikoksi.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Tarjoaako kasvomaski suojaa koronavirusta vastaan? Viisi kysymystä tanskalaisesta maskitutkimuksesta

Korona vei rakastetun näyttelijän Aimo Räsäsen sairaalaan viikoksi: "Kun Italian kuolinluvut selvisivät ja keuhkot rahisivat, pelkäsin oikeasti"

Näyttelijä Aimo Räsänen kertoo Yle Tampereen Petri Lassheikin haastattelussa, miltä koronan sairastaminen osastolla tuntui.
Lue seuraavaksi