1. yle.fi
  2. Uutiset

Yrittäjien edustus oli vahvasti mukana Lahden keskustan liikennesuunnitelman valmistelussa

Lahden yrittäjät käy jälkipyykkiä keskustan liikennesuunnitelmasta, Liisusta. Yrittäjillä on ollut mahdollisuus tuoda näkemyksiään esiin.

liikennesuunnittelu
Infografiikka lahden keskustasta
Lahden keskustan liikennesuunnitelmissa autoliikenne hajautettaisiin keskustaa kiertävälle kehälle useille eri reiteille. Autoilu olisi edelleen sallittu keskustassa, mutta jalankulun, pyöräilyn ja joukkoliikenteen ehdoilla, rauhallisemmin ajaen.Ville Välimäki / Yle

Lahden kaupungin osallistava tapa valmistella isoja muutoksia herättää hämmennystä. Keskustan liikennesuunnitelmaa Liisua on valmisteltu keskustan kehittämisryhmässä, jossa on ollut mukana myös yrittäjien edustus.

Siitä huolimatta Lahden yrittäjien puheenjohtaja Tiina Rantala sanoo, ettei yrittäjiä ole kuultu riittävästi. Rantala oli siinä uskossa, että yrittäjäjärjestöltä kysytään kantaa tai lausuntoa.

– Oli yllätys, että asia meni päätettäväksi ennen lausuntokierrosta. Voi olla, että meillä on ollut sisäinen tietokatkos tai epäselvyyttä menettelystä. Itse en ole valitettavasti ymmärtänyt, että menettelytapa on tässä ollut niin sanotusti osallistava eikä perinteinen lausuntoihin perustuva.

Yrittäjillä ei ole yhteistä kantaa suunnitelmaan

Vuoteen 2030 ulottuvissa suunnitelmissa on esitetty muun muassa ajoneuvojen ohjaamista keskustaa ympäröivälle Lahdenkadun, Mannerheiminkadun, Vuoksenkadun ja Saimaankadun kehälle, mikä vähentäisi autoilun määrää ydinkeskustassa.

Yrittäjäjärjestö ei ole ottanut kantaa suunnitelman puolesta eikä sitä vastaan. Rantalan mukaan hankaluutena on se, miten saada jäsenistölle sellaista tietoa, mitä liikennesuunnitelma yritysten kannalta pitää sisällään. Jäseniä on yli 1300.

– Varmasti yrittäjissä löytyy näkemyksiä puoleen jos toiseen kuten kaupunkilaisissakin. Sen takia olisimme halunneet pohtia keskuudessamme ja kysellä jäsenistön mielipidettä, miten he Liisun näkevät. Ei voi sanoa, että asiaa vastustettaisiin kategorisesti missään nimessä.

Tiina Rantalalla ei ole itselläkään näkemystä siitä, mitä Liisu yritysten kannalta tarkoittaisi.

– Itsellänikään ei ole valitettavasti kaikki speksit selvillä. En tunne Liisua niin hyvin, että voisin kommentoida, mitä se nimenomaan yritysten kannalta tarkoittaa.

Rantala haluaa tähdentää, että järjestö toimii vain yrittäjien parhaaksi eikä sillä ole poliittisia tarkoitusperiä.

– Jokainen yrittäjä voi puhua omalla suullaan. Yrittäjäjärjestönä meillä ei ole kokonaisuudesta minkäänlaista kannanottoa.

Liisun suunnitelussa on ollut myös keskustan yrittäjiä ja kiinteistönomistajia edustava Lahti City ry. Yhdistys pitää keskustan liikennesuunnitelmia pääosin myönteisinä.

Keskustan kehittämistyöryhmässä ja Liisun ohjausryhmässä mukana olleet Lahden yrittäjien hallituksen varapuheenjohtaja ja jäsen ovat eronneet yrittäjäjärjestön hallituksesta toissapäivänä. Petra Kärkisen ja Pia Wäistön mukaan heidän eronsa hallituksesta ei liity Liisuun tai sen sisältöön eikä se ole kannanotto Liisun puolesta tai sitä vastaan.

Lue lisää:

Lahden keskustan liikennesuunnitelma menee kaupunginhallituksen käsittelyyn – lautakunta olisi lykännyt vaalien yli

Lue seuraavaksi