Koronakriisissä kompuroivan Boris Johnsonin suosio romahti – ja Skotlannissa itsenäistymisen kannatus nousi huippulukemiin

Boris Johnson uhkaa joutua historiankirjoissa rooliin Britannian hajoamisen aiheuttaneena pääministerinä, kirjoittaa toimittaja Pasi Myöhänen.

Skotlannin johtajan Nicola Sturgeonin poliittinen tähti on nousussa, kun Boris Johnson liukuu kyselyissä alamäkeä. Seurauksena voi olla jopa nyky-Britannian katoaminen maailmankartalta. Kuva: Fraser Bremner / EPA, Neil Hall / EPA

LONTOO Britannian pääministerin Boris Johnsonin piti olla viime joulukuun vaalivoiton jälkeen turvassa.

Vajaa vuosi sitten pidettyjen parlamenttivaalien tuloksena oli suurin konservatiivipuolueen enemmistö vuosikymmeniin.

Suuri osa kommentaattoreista piti selvänä sitä, että Johnsonin valtakausi on turvattu – jopa useammaksi kuin yhdeksi parlamenttikaudeksi. Britannian EU-eropäätöksen siivittämä Johnson piirsi poliittisen kartan uusiksi saamalla tuen myös Pohjois-Englannin perinteisillä työväenpuolueen alueilla.

Murskavoittoa on kuitenkin seurannut romahdus.

59 prosenttia kansasta (siirryt toiseen palveluun) katsoo nyt, että Johnson suoriutuu pääministerin tehtävistään huonosti. Syynä on ennen kaikkea epäluottamus koronakriisin hoitoon.

Ihmiset suuntasivat ostoksille Lontoossa lokakuun lopussa, kun tieto pääministerin illan tiedotustilaisuudesta tuli julki. Puheessaan Johnson ilmoitti uusista koronarajoituksista. Kuva: AOP

Britannian koronauhrien määrä nousi viime viikolla yli 50 000 kuolleeseen ensimmäisenä maana Euroopassa.

Skotlannin itsenäisyysliike hyötyy kompuroinnista

Britannian pohjoisosissa tilanne on päinvastainen. Aluehallituksen johtajan Nicola Sturgeonin kannatusluvut ovat huippulukemissa (siirryt toiseen palveluun).

Skotlannin kansa katsoo itsenäisyyttä ajavan ensimmäisen ministerin onnistuneen Englantia paremmin viruksen torjunnassa (siirryt toiseen palveluun).

Skotlannin johtaja Nicola Sturgeonin ja Boris Johnsonin kannatuskäyrät ovat toistensa peilikuvia. Skotlannin itsenäistymisellä on ollut mielipidemittauksissa jopa 12 prosenttiyksikön etumatka. Kuva: AOP

Koronalukujen ero väestöön suhteutettuna ei ole valtava, mutta epäilemättä tunne onnistumisesta kasvattaa luottamusta siihen, että Skotlanti pärjää omillaan.

Samalla Skotlannin väestö on kääntynyt kannattamaan itsenäistymistä (siirryt toiseen palveluun) Britanniasta ennennäkemättömällä tavalla. Mielipidemittaus toisensa perään näyttää nyt enemmistöä itsenäistymisen kannattajille.

Sturgeon on äärimmäisen taitava poliitikko – mutta suurin syy itsenäisyyden suosioon on kuitenkin brexit.

Valtaosa skoteista kannatti EU-jäsenyyttä, mutta nyt Boris Johnson on ajamassa Britanniaa kohti hyvin jyrkkää, jopa kauppasopimuksetonta eroa.

Tunne siitä, että Englannin poliitikot eivät ota Skotlantia huomioon, on kasvanut kasvamistaan, ja Johnsonin puheet ovat lisänneet bensaa liekkeihin.

Johnson kuvaili tällä viikolla Skotlannin autonomiaa "katastrofiksi". Se vahvisti entisestään (siirryt toiseen palveluun) tunnetta Skotlantia kohtaan välinpitämättömästä tai jopa vihamielisestä konservatiivipuolueesta.

59 prosenttia briteistä katsoo nyt, että Boris Johnson suoriutuu pääministerin tehtävistään huonosti. Kuva: Andy Rain / EPA

Johnsonilla vielä aikaa, mutta ennusmerkit huonot

Historiankirjojen rooli Britannian hajoamisen aiheuttaneena pääministerinä on nyt Boris Johnsonille todellinen uhka, ja toinen kausi pääministerinä näyttää kaukaiselta haaveelta.

Tuoreessa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) oppositiossa oleva työväenpuolue rynnisti Johnsonin konservatiivien edelle.

Kompuroinnista huolimatta Johnsonilla on kuitenkin vielä pelivaraa vuoden takaisen vaalivoiton jäljiltä.

Hän voi yrittää hurmata kansansa uudestaan koronakriisin väistyttyä ja torpata Skotlannin itsenäistymishankkeet toivoen mielipideilmaston muuttumista.

Ennusmerkit eivät Johnsonin kannalta kuitenkaan ole hyvät.

Hänen idolinsa Winston Churchill nousi historialliseksi johtajaksi ja kansallissankariksi toisen maailmansodan kriisissä, mutta koronakriisi on ajanut Johnsonin suosion syöksyyn.

"Hyvän sään pääministerin" roolia ei Johnsonille ole nyt tarjolla.

Koronakriisin väistyttyäkin luvassa on ankaraa puhuria Skotlannin ylämailta.

Lue lisää: