1. yle.fi
  2. Uutiset

Kantasataman uusi tapahtumakeskus ja kampus saivat rakennusluvat Kotkassa – rakentaminen alkaa ensi vuonna

Rakennukset muodostavat valmistuttuaan yhtenäisen kokonaisuuden.

rakennusluvat
Havainnekuva tapahtumakeskuksesta
Havainnekuva tapahtumakeskus Vendasta.ALA Arkkitehdit

Kotkan Kantasatamaan rakennettava kaupungin tapahtumakeskus ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun uusi kampus ovat saaneet rakennusluvat.

Kotkan ympäristölautakunta myönsi torstaina rakennusluvat kampusrakennuksesta vastaavalle Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy:lle ja tapahtumakeskuksen rakennuttavalle Backstaff Oy:lle.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin uuden kampuksen rakentaminen alkaa kesällä 2021, ja ammattikorkeakoulu pääsee muuttamaan uusiin tiloihin kesällä 2023.

Tapahtumakeskuksen rakentaminen puolestaan alkaa jo alkukeväästä 2021. Rakennuksen on määrä valmistua keväällä 2023.

Kampus tuo keskustaan 2 700 opiskelijaa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun uusi kampus rakennetaan Merikeskus Vellamon läheisyyteen, samaan aikaan rakennettavan tapahtumakeskuksen viereen. Rakennuksista muodostuu yksi kokonaisuus.

Lisäksi alueelle syntyy merenkulun koulutuksen osaamiskeskittymä. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekami ja Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotka ovat sopineet Ekamin merenkulkualan koulutuksen ja Merikotkan toimintojen siirtämisestä uudelle kampukselle sekä tilojen yhteiskäytöstä ja yhteistyöstä tilojen suunnittelussa.

– Uuden kampuksen rakentaminen liittyy koko alueen kehittämiseen. Xamk haluaa olla mukana kehittämässä Kantasatamaa, josta on muotoutumassa vetovoimainen, uusia toimijoita ja kaupunkilaisia houkutteleva kokonaisuus. , Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko sanoo tiedotteessa.

Kymenlaakson Kampuskiinteistöt investoi uuteen kampukseen 43 miljoonaa euroa. Uudella kampuksella opiskelee sen valmistuttua noin 2 700 opiskelijaa.

Lue lisää: Läpinäkyviä tiloja ja suuri "roikkuva" katto – katso Kantasataman uudet hulppeat havainnekuvat ja -video!

Ensimmäiset tapahtumat kesällä 2023

Backstaff Oy etsii parhaillaan tapahtumakeskukselle päätoteuttajaa kilpailutuksella. Tapahtumakeskuksen rakentajan on tarkoitus selvitä alkuvuodesta.

– Ensimmäisiä tapahtumia on mahdollista järjestää viimeistään kesällä 2023, Backstaff Oy:n projektipäällikkö Aleksi Sallinen sanoo tiedotteessa.

Kotkan tapahtumakeskuksesta halutaan vetovoimainen kokousten, konferenssien, konserttien, kulttuuri- ja liikuntatapahtumien sekä yritystilaisuuksien pitopaikka.

Tapahtumakeskuksella ja kampuksella tulee olemaan yhteinen aulatila. Xamk hyödyntää myös tapahtumakeskuksen ravintolaa, kokoustiloja ja saleja tapahtumia varten.

Lisää aiheesta:

Kotka haluaa nopeuttaa hotellioperaattorin löytymistä Kantasatamaan – palkkaa konsulttiyhtiön avukseen

Kotka päätti purkaa sopimuksen outlet-keskusta Kantasatamaan suunnitelleen yhtiön kanssa – amerikkalaisen hankekehittäjän yksinoikeus kehittää aluetta päättyy heti (siirryt toiseen palveluun)

Hotellisuunnitelmat etenevät Kotkassa – tuoreen selvityksen mukaan Kantasatamaan voisi saada kannattavan hotellin

Jenkkisijoittajan kaupittelemaa hulppeaa outlet-keskusta on odotettu Suomeen 5 vuotta – mitään ei ole tapahtunut, ja Kotkan kaupungin kärsivällisyys on loppu

Kotka uudistaa vanhaa satamaa isolla kädellä: meren rannalle aiotaan rakentaa korkeakoulukampus ja tapahtumakeskus

Lue seuraavaksi