Pohjois-Savossa palautellaan myrskyn katkomia sähköjä – osa korjauksista jää lauantaille

Savon Voimasta arvioidaan, että suurin osa katkoista saadaan korjattua perjantain aikana.

Liisa-myrskyn sähkölinjalle kaatama puu viitostien varressa Leppävirralla. Kuva: Johanna Raatikainen / Yle

Savon Voiman verkon alueella oli perjantaiaamuna Liisa-myrskyn jäljiltä runsaat kahdeksan tuhatta taloutta ilman sähköä. Vikoja on ympäri yhtiön verkkoaluetta.

Isoja vikapaikkoja on noin 80 ja pienempiä useita satoja. Vähiten vikoja on Ylä-Savossa. Varhain perjantaiaamuna Kiuruvedellä ei ollut yhtään keskijänniteverkon vikaa ja Vieremällä ilman sähköä oli yksitoista taloutta.

Savon Voiman toimitusjohtaja Lauri Siltanen kertoi varhain perjantaina, että helpoimmat kohteet on saatu korjattua. Jäljellä on paikkoja, joissa verkon rakenteita on hajonnut, eli sähköpylväitä ja johtoja on katkennut. Osa korjauksista menee lauantaille.

– Meidän arvio on, että perjantain aikana pystytään suurimmalle osalle asiakkaista sähköt palauttamaan. On selvää, että varmaakin on lähellä noin tuhatta asiakasta se määrä, joka jää lauantain puolelle korjattavaksi, arvioi Siltanen.

Kaikki vikapaikat eivät olleet vielä perjantaina aamulla tiedossa. Savon Voima ryhtyy etsimään vikoja kahden helikopterin avulla päivän valjettua.

Pohjois-Karjalan sähkön verkon alueella Riistavedellä on ollut perjantaiaamuna kolmisenkymmentä taloutta ilman sähköä.

Tuuli oli kovimmillaan illalla kuuden aikaan

Enimmillään ilman sähköä oli Pohjois-Savossa runsaat 32 000 taloutta illalla kello 18 aikaan. Vikoja oli myös Kuopion Energian verkossa.

Kovimmat puuskat mitattiin samaan aikaan. Ilmatieteen laitoksen mittausasemilla Pohjois-Savon kovin tuulenpuuska mitattiin Kuopion lentoasemalla Siilinjärvellä, jossa tuulen nopeus oli lähes 25 metriä sekunnissa.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksella oli torstaina noin 150 myrskystä aiheutunutta vahingontorjuntatehtävää ympäri Pohjois-Savoa. Ne koostuivat lähinnä teille ja rakennusten päälle kaatuneista puista. Suurempia vahinkoja ei sattunut, joitakin kattopeltejä oli irronnut tuulen voimasta.

Kuten sähkövikojakin, vähiten pelastustehtäviä oli Ylä-Savossa.