Hyppää sisältöön

Etelä-Saimaa: Eksoten yritys myydä keskussairaalan rakennukset omalle kiinteistöyhtiölleen on vastatuulessa – toimitusjohtaja yrittää vakuuttaa STM:n yhtiöittämisen hyödyistä

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten toimitusjohtaja Timo Saksela ja hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Anneli Kiljunen neuvottelevat tänään peruspalveluministeri Krista Kiurun siitä, voiko Eksote myydä keskussairaalan rakennukset omalle kiinteistöyhtiölleen.

Jos Eksote ei voi myydä keskussairaalan rakennuksia omalle perustettavalle keskinäiselle kiinteistöyhtiölleen, kuntien maksuosuudet kasvaisivat 37,8 miljoonaa euroa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten yritys myydä keskussairalan rakennukset omalle perustettavalle keskinäiselle kiinteistöyhtiölle on vastatuulessa.

Syynä on tuoreen rajoituslain tulkinta.

Etelä-Saimaan mukaan (siirryt toiseen palveluun) sosiaali- ja terveysministeriö on torpannut Eksoten suunnitelman kattaa palkkakiistan kustannukset niin, etteivät ne kaadu sellaisinaan kuntien maksettaviksi jäsenmaksuosuuksissa.

Eksoten valtuusto päätti eilen torstaina yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Eksoten toimitusjohtaja Timo Saksela kertoo Etelä-Saimassa, että Eksote on yrittänyt vakuuttaa sosiaali- ja terveysministeriölle, että yhtiöittämisvaihtoehto on sekä kuntien että tulevan hyvinvointialueen kannalta paras vaihtoehto.

Saksela sekä Eksoten hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Anneli Kiljunen joukkoineen matkustavat tänään neuvottelemaan asiasta peruspalveluministeri Krista Kiurun kanssa.

Jos rakennusten myynti omalle kiinteistöyhtiölle ei onnistu, vaihtoehtona on korottaa jäsenmaksuosuuksia.

Keskussairaalan rakennusten myynti ulkopuoliselle oli selvityksissä arvioitu omaa kiinteistöyhtiötä huonommaksi vaihtoehdoksi.

Eksoten talousjohtaja Liisa Mänttäri kertoo Etelä-Saimassa, että jos myynti ei toteudu, kertyy Eksotelle tänä vuonna 30 miljoona euroa alijäämää. Ensi vuonna kuntien maksuosuudet kasvaisivat tämän takia 37,8 miljoonaa euroa.