1. yle.fi
  2. Uutiset

Epidemia leviää nyt Uudellamaalla nuoremmissa ikäluokissa ja radan varressa – katso lähetyksestä HUSin uusimmat tiedot tilanteesta

Koronatartunnat ovat nyt keskimääräistä yleisempiä radan varressa kohti pohjoista olevilla alueilla.

koronavirus
Koronatestausta Kuopion terveysasemalla
Ylen haastattelussa HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi ja tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta.

Uusien koronavirustautitapausten määrä on nousussa Suomessa ja epidemiatilanne voi heikentyä nopeasti koko maassa. Tartuntojet määrät lähtivät HUSin alueella nousuun lokakuun alussa. Näytteiden positiivisuusprosentti on tällä hetkellä 3,01, kun se vielä syyskuussa oli alle yhden.

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan epidemia etenee nyt nuoremmissa ikäluokissa ja heidän joukossa tartuntojen määrät kasvavat suhteessa eniten.

Vuodeosastopotilaiden määrä on lokakuun aikana HUSissa tasaisesti noussut, mutta tehohoitopotilaiden määrä on pysynyt vielä toistaiseksi pienenä. Aivan viime päivinä potilaiden määrä sairaaloissa on kuitenkin noussut.

Koronatestiin pääsee tällä hetkellä muutamassa tunnissa ja koko testausprosessi menee läpi saman vuorokauden aikana.

  • HUS järjesti perjantaina tiedotustilaisuuden, jonka aiheena oli ajankohtainen koronavirusepidemiatilanne sekä koronavirukseen liittyvät lääketieteelliset tutkimukset. Puhujina ovat johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi ja tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta. Voit katsoa tallenteen infosta alta.
  • Ylen toimittaja Ulla Malminen haastatteli molempia infon jälkeen. Haastattelun voit katsoa artikkelin pääkuvasta.
Aiheena ajankohtainen epidemiatilanne ja koronavirukseen liittyvät tutkimukset. Puhujina johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi ja tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta.

Tartuntoja pääkaupunkiseudulla keskimääräistä enemmän radan varressa

Mäkijärven mukaan koronatartunnat ovat nyt yleisempiä Itä-Helsingissä ja radan varressa kohti pohjoista olevilla alueilla. Tartuntoja on myös keskimääräistä enemmän lännessä Espoon väestökeskittymän alueella sekä Kirkkonummen ja Klaukkalan alueella.

Näillä alueilla asuu Mäkijärven mukaan paljon kansalaisia, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai ruotsi.

– Täytyy todeta, että tämä ilmiö on kansainvälinen ja huomattu myös muissa Pohjoismaissa. Viimeisen parin viikon aikana on pääkaupunkiseudun kaupungeissa HUSin johdolla muodostettu erityistyöryhmä, joka tehostaa tiedottamista useilla kielillä, sanoo Mäkijärvi.

Maskia suositellaan aikaisempien suositusten lisäksi myös takseissa sekä kuljettajille että asiakkaille. Maskia tai visiiriä suositellaan myös yläkoulujen henkilökunnalle ja oppilaille sekä päiväkotien ja alakoulujen henkilökunnalle.

Uusia suosituksia ja rajoituksia pääkaupunkiseudulle

Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmät totesivat eilisissä kokouksissaan, että pääkaupunkiseudun kunnat ovat siirtyneet epidemian leviämisvaiheeseen.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi uusista rajoituksista ja suosituksista tänään. Muun muassa pääkaupunkiseudun yläkouluihin annettiin maskisuositus, yleisötilaisuuksien henkilömäärää rajataan ja yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta kaupunkien sisätiloissa keskeytetään.

Vaikka muualla Uudellamaalla tilanne ei ole yhtä paha, suosittelee Uudenmaan koordinaatioryhmä silti uusien rajoituksien ja suosituksien käyttöönottoa koko Uudellamaalla. Tavoitteena on saada epidemian leviäminen hallintaan ennen joulua.

– Jos ihmiset noudattavat aiempia ja nyt annettavia uusia rajoituksia ja suosituksia, on täysin mahdollista, että epidemian leviäminen Uudellamaalla saadaan hallintaan ennen joulua. Uskon, että meistä kukaan ei halua enää lisärajoituksia joulun ajaksi, sanoo HUSin johtajaylilääkäri ja koordinaatioryhmän puheenjohtaja Markku Mäkijärvi.

Viime viikolla todettiin koko maassa 1 534 uutta tapausta, kun edellisellä viikolla niitä oli 122 vähemmän. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 28 tapausta 100 000 asukasta kohden, edellisellä viikolla luku oli 26.

Vaikka valtaosa tartunnoista todetaan yhä nuoremmissa ikäluokissa ja työikäisillä aikuisilla, tapauksia on vanhemmissa ikäluokissa jonkin verran enemmän kuin edellisillä viikoilla.

Koronatutkimusta tehdään HUSissa kolmella eri saralla

Tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta kertoo, ettäkoronatutkimusta tehdään tällä hetkellä kolmella eri saralla: potilaiden diagnostiikka ja hoito, henkilökunnan ja opiskelijoiden selviytyminen sekä palvelujärjestelmien ja yhteiskunnan kehittäminen.

Useat tutkimukset ovat käynnissä ja tuloksia on vielä vähän.

Käynnissä olevista tutkimuksista Pitkäranta mainitsee muun muassa leikattujen COVID-19 potilaiden toipuminen, sydän- ja aivoinfarktien määrän väheneminen pandemian aikana sekä valtion määräämän poikkeustilan vaikutukset potilasmääriin päivystyksissä.

– Yksi tärkeimmistä tutkimuksista tällä hetkellä on se, miten etävastaanotot ja etäopetus sujuu, sanoo Pitkäranta Ylen haastattelussa.

Helsingin biobankkiin kaivataan lisää tutkimusnäytteitä. Pitkäranta muistuttaa, että aikuiset voivat antaa sähköisen suostumuksen biopankin käyttöön. Biopankkinäytteiden avulla edistetään lääketieteellistä tutkimusta, jonka tarkoituksena on kehittää uusia lääkkeitä ja hoitomuotoja.

Lue myös:

Koronakoordinaatioryhmä: pääkaupunkiseudun yläkouluihin maskisuositus, yleisötilaisuuksien henkilömäärä rajataan, yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta sisätiloissa keskeytetään

Helsinki, Espoo ja Vantaa nyt epidemian leviämisvaiheessa – Jan Vapaavuori: Valtiovallan suositukset olleet tarkastelussa rajoitusten suunnittelussa

Paine uusiin rajoituksiin Uudellamaalla kasvaa, leviämisvaiheen kriteereistä valtaosa täyttyy – alueen koordinaatioryhmät päättävät tiukennuksista tänään

Uudellamaalla ollaan leviämisvaiheen kynnyksellä – STM:n Varhila: koronan torjuntaa on pakko kiristää entisestään

Syksyn ylioppilasjuhlia ei pitäisi järjestää pääkaupunkiseudulla, sillä koronatyöryhmä suosittelee yli 10 hengen yksityistilaisuuksien välttämistä – katso lähetys

Lue seuraavaksi