1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Naantali

Henkilöstöryhmät arvostelevat Nesteen yt-prosessia näennäiseksi: "Muodostui kuva, että lopputulos oli etukäteen määritelty"

Yt-neuvottelut päättyivät torstaina. Päätöksiä odotetaan lähiaikoina.

Naantali
Nesteen Naantalin jalostamon autio pääportti.
Naantalin öljynjalostamoa uhkaa lakkauttaminen. Arkistokuva.Dani Branthin / Yle

Öljy-yhtiö Nesteen yhteistoimintaneuvotteluissa mukana olleet henkilöstöedustajat ovat pettyneitä käytyihin keskusteluihin. Heidän mielestään neuvottelut olivat muutoksen suuruuteen nähden näennäisiä.

Henkilöstöryhmät toteavat tiedotteessaan, että työnantaja käytti neuvotteluajan asioiden käsittelemiseen niin yleisellä tasolla, että suunnitelluista muutoksista oli vaikea saada kokonaiskuvaa. He ovat huolissaan toiminnan alasajon lisäksi osaamisen vähentymisestä sekä turvallisuusseikoista, joita mahdollinen toiminnan ulkoistaminen tuo tullessaan.

– Olemme yhtä mieltä siitä, että meillä ei ollut riittävästi tietoa eikä aikaa tai edes mahdollisuutta vaihtoehtoisten ratkaisujen valmistelemiseen. Muodostui kuva, että neuvottelujen lopputulos oli etukäteen määritelty, henkilöstön edustajat toteavat.

Nesteen johto ja henkilöstöryhmät kokoontuivat torstaina viimeiseen, kymmenenteen yt-neuvotteluistuntoon. Yhtiö ilmoittaa päätökset lähiviikkoina.

Neuvottelujen piirissä oli lähes 1 500 henkilön työtehtävät. Vähennystarpeeksi työnantaja ilmoitti yt-neuvottelujen alkaessa 470 henkilöä. Asialistalla olivat muun muassa Naantalin öljynjalostustoiminnan lakkauttaminen ja henkilöstövähennykset sekä tehtävämuutokset operatiivisen toimintamallin muuttuessa Porvoossa.

Henkilöstön edustajien mukaan on edelleen epäselvää, mitä edustettavien työsuhteille ja -tehtäville tapahtuu. Yhteistoimintaneuvotteluissa Nesteen henkilöstöä edusti 12 luottamushenkilöä.

Lue lisää:

Naantalissa jalostamon mahdollinen lakkautus otettiin vastaan järkyttyneenä – Valtuuston puheenjohtaja: "Sokki tämä on"

Yle seuraa: Neste harkitsee Naantalin jalostamon sulkemista, koska fossiilisten öljytuotteiden kysyntä laskee ja kilpailukyky ei riitä

Lue seuraavaksi