1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupunginjohtaja Tomas Häyry Vaasan ensi vuoden budjetista: "Aurinko paistaa taas"

Vaasan talous on plussalla niin tänä kuin ensi vuonna. Kertyneet alijäämät saataneen kuitattua vuoden 2021 loppuun mennessä.

kuntatalous
Opettaja Riina Mäkelälammi kirjoittaa taululle
Variskan koulun laajennus on yksi talotoimen ensi vuoden isoimmista investointikohteista. Kuvituskuvassa opettaja Riina Mäkelälammi.Tuomo Rintamaa/Yle

Vaasan kaupungin vuosia jatkunut talousahdinko näyttää hellittävän. Ensi vuoden 2021 budjetissa viivan alla vilkkuu lähes 11 miljoonan euron ylijäämä.

Kun lisäksi tämän vuoden tilinpäätöksen arvioidaan olevan 14 miljoonaa plussalla, saataneen kaupungille viime vuosina kertynyt 25 miljoonan euron alijäämä katettua ensi vuoden loppuun mennessä.

– Aurinko paistaa taas Vaasan yllä, hymyili kaupunginjohtaja Tomas Häyry ensi vuoden talousarvioehdotusta esittelevässä infossa.

Verotulokertymässä epävarmuutta

Häyry myöntää, että ensi vuoden tulostavoite on kova tilanteessa, jossa monet suomalaiset kaupungit ennustavat tekevänsä kymmenien miljoonien eurojen tappioita.

Vaasassakin verotulokertymän epävarmuus voi vielä heittää tulosta, mutta toive paremmasta on korkealla.

– Olemme tasapainottaneet talouttamme pitkäjänteisesti. Nyt olemme pääsemässä hallitun kasvun tielle. Lähivuosina pyrimme kerryttämään taseeseen ylijäämää taloudelliseksi puskuriksi, Häyry sanoo.

Korjausvelkaa ja kasvavan kaupungin investointipaineita

Tiukat talousvuodet ovat saaneet Vaasassa aikaan merkittävää korjausvelkaa niin rakennuksissa kuin tiestössä. Samaan aikaan kaupungilla on positiivinen investoimisen haaste.

Vaasa kasvaa, elinkeinoelämä investoi Vaasaan ja kiinnostus kaupunkia kohtaan on Häyryn mukaan suurta.

– Investointipaine on kova, mutta nyt täytyy edetä harkiten ja maltilla. Liikaa velkaantumista pitää välttää. Investointeja täytyy jakaa useammalle vuodelle, Tomas Häyry toteaa.

Talousarvioesityksen mukaan kaupungin lainamäärä on ensi vuonna reilut 4 300 euroa per asukas.

Vaasa investoi ensi vuonna 50 miljoonalla eurolla. Summa hupenee etupäässä kunnallistekniikkaan, satama-alueen kehittämiseen ja Vaasan veden investointeihin.

Rakennusten erilaisiin peruskorjauksiin on varattu ensi vuodelle seitsemän miljoonaa euroa. Suurin korjaus- ja laajentamiskohde on Variskan yhtenäiskoulu.

Vaasa varautuu kasvuun ja budjetissa on 1,5 miljoonaa euroa ensi vuoden maakauppoihin. Pieniäkin investoiteja mahtuu mukaan. Ensi vuonna kaupunkiin rakentuu skeittipuisto Onkilahden lähettyville Laivapuistoon ja vapaa-aika-alueita kehitetään muutenkin.

Veroja ei nostettu

Vaasan ensi vuoden budjetti nojaa entisiin veroprosentteihin. Tuloveroprosentti on 21.

Talous- ja strategiajohtaja Miia Äkkinen arvioi verokertymäksi noin 300 miljoonaa euroa. Kaupungin kokonaismenot lähentelevät 600 miljoonaa euroa.

– Valtionosuuksia saisimme noin 131 miljoonaa euroa ja toimintatuottoja noin 196 miljoonaa euroa. Vuosikatteen arvioidaan olevan noin 42 miljoonaa euroa. Kun investoinneista tehtävien poistojen taso saadaan pysymään ennallaan, noin 31 miljoonassa eurossa, jäisi tulokseksi 10,9 miljoonaa euroa, Miia Äkkinen selvittää.

"Toivottavasti valtuusto ei pilaa"

Kaupunginhallitus käsittelee budjettia maanantaina 23. marraskuuta ja valtuusto saa sen ruodittavakseen 14. joulukuuta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Maria Tolppanen, sd, ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Marko Heinonen, kok, toivovat, että budjettikuri pitää hallituksessa ja valtuustossa.

– Monta vuotta on tehty hyvää työtä. Maali on nyt lähellä, mutta se edellyttää malttia ja tiukkaa budjettikuria. Toivottavasti tätä ei pilata valtuuston budjettikokouksessa, Marko Heinonen toteaa.

Maria Tolppanen muistuttaa, että hyvään lopputulokseen on päästy rankoilla toimenpiteillä, joista ihan kaikkia hän ei olisi itsekään toteuttanut.

– Mutta nyt näkyy todella kirkasta valoa.

Viimeinen lajiaan

Ensi vuonna kaupungin talousarvion teko muuttuu suuresti, koska Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymä käynnistyy vuoden 2022 alussa.

– Vuoden 2021 talousarvio on viimeinen talousarvio, jossa sosiaali- ja terveystoimi on mukana, Miia Äkkinen muistuttaa.

Lue myös:

Vaasalla edessä raju säästökuuri – opettajien lomautuksia vastustetaan

Vaasan kaupunginhallitus päättää koko henkilöstöä koskevista yt-neuvotteluista

Vaasa nostamassa veroprosenttiaan toisena vuonna peräkkäin: "Budjettiesityksen laatiminen ei ollut helppo tehtävä"

Vaasan talous tervehtymässä – "Kun talous on saatu tasapainoon, voidaan alkaa kattaa menneinä vuosina kertynyttä alijäämää"

Lue seuraavaksi