1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampere

1 400 oppilasta siirtyi poikkeuksellisesti etäopetukseen Tampereella

Viikon etäopiskelulla pyritään saamaan tartuntaketju nopeasti kuriin.

Hervannassa on siirrytty etäopetukseen. Arkistokuva. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Tampereen Hervannassa perusopetuksen koulujen pihat ja luokkahuoneet olivat perjantaina tyhjiä. 1 400 oppilasta on etäopetuksessa viikon ajan laajojen korona-altistusten takia.

Tampereen kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä sanoo, että etäopiskeluun päädyttiin tartuntatautiviranomaisten arvion perusteella. Tampere pyrkii siihen, että tällä lyhyellä täsmäiskulla saadaan altistumiset ja epidemiaketju kuriin.

Poikkeuksena Järvelän mukaan 1.–3. luokkien oppilaat ja erityisoppilaat voivat mennä maanantainakin terveinä kouluun.

Tähän asti Tampereella on laitettu karanteeniin lähinnä yksittäisiä luokkia.

Myös Hervannan nuorisotilassa Kupolissa on todettu altistumisia. Järvelän tietojen mukaan tartunnat ovat tulleet vapaa-ajalta tai lähipiiristä, eivät koulusta.

Miksi siitä huolimatta koululaiset siirretään etäopetukseen?

Järvelän mukaan tämä on nopea tapa puuttua altistumisiin ja viesti siitä, että koronavirus pitää ottaa vakavasti myös vapaalla.

– Jos mennään näin tiukkaan opetuksen rajoittamiseen ja etäopetuksen antamiseen, niin se on myös viesti siitä, että nyt pitää viikko jaksaa ja sitten voidaan taas siirtyä vähän normaalimpaan.

Tredussa altistumisia

Koronatartuntoja on ollut useita myös Tampereen seudun ammattioppilaitoksessa Tredussa. Opiskelijoiden ikäjakauma on suuri. Tämä asettaa omat haasteensa etäopetuksen järjestämiselle.

Koulutusjohtaja Ari Mäkitalo sanoo, että suoraan peruskoulusta tulevien opiskelijoiden käytännön opetus on hankala järjestää etäopetuksena. Aikuiskoulutusryhmillä tilanne on toinen.

– Siellä on aikasemmin hankittua osaamista taustalla. Nyt on tälläkin viikolla siirretty aikuiskoulutusryhmiä useita etäopetukseen ihan sen takia, että siellä on eräänlaisia riskitekijöitä siellä ryhmän sisällä ja toisaalta lähipiirissä. Näin ollen on tarkoituksenmukaisempaa toteuttaa heillä etäopetusta kuin lähiopetusta.

Järvelän mukaan opettajien sairauspoissaolojen määrä on kasvanut, koska jo pienistä oireista pitää mennä koronatestiin. Sijaisten saaminen on ollut ajoittain vaikeaa.

Yhteisiä koulun joulujuhlia ei järjestetä Järvelän mukaan Tampereella. Joulujuhlat on mahdollista järjestää virtuaalisesti tai pieninä kokoontumisina.