1. yle.fi
  2. Uutiset

Influenssarokotteita tuli yli kaksi miljoonaa, mutta nyt ne ovat lähes loppu – THL: on aika siirtää rokotteita sinne, missä niitä tarvitaan

Influenssarokotteet ovat loppumassa koko maasta ja rokotuksia joudutaan keskeyttämään.

influenssarokotteet
Influenssarokoteruisku
THL:n mukaan riskiryhmäläisten rokotteet saattavat olla paikoin jo vähissä – mutta toisaalla niitä saattaa olla vielä reilustikin.Jarkko Riikonen / Yle

Tämänvuotiset influenssarokotteet alkavat olla lopussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluville riskiryhmäläisille on jäljellä noin satatuhatta rokotetta, mutta vapaasti apteekeista tai yksityisiltä terveysasemilta ostettavat rokotteet ovat loppuneet käytännössä kokonaan.

Erityisasiantuntija Mia Kontio THL:stä kertoo, että riskiryhmäläisten rokotteet saattavat olla paikoin jo vähissä – mutta toisaalla niitä saattaa olla vielä reilustikin.

Kontio kehottaakin kuntia ja sairaanhoitopiirejä huolehtimaan siitä, että tarvittaessa rokotteita siirretään alueiden sisällä sinne, missä niitä tarvitaan lisää.

– Nyt on tärkeää ryhtyä siirtelemään rokotteita niitä tarvitseville sieltä, missä niitä mahdollisesti vielä on ylen määrin jääkaapeissa.

Rokotuspäiviä on peruttu esimerkiksi Turussa, Vaasassa, Rovaniemellä, Keminmaassa ja Inarissa. Lapissa myös Torniossa ja Ylitorniolla rokotteet ovat loppumassa.

Influenssarokotteet ovat loppumassa myös Helsingin, Tampereen, Oriveden ja Turun kaupungeissa sekä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymässä Eksotessa. Myös Kainuussa rokotteista on jo pulaa.

Uusia rokotusajanvarauksia ei enää tehdä, mutta jo rokotusajan varanneita ihmisiä rokotetaan niin kauan kuin rokoteannoksia riittää.

Aiemmin THL on arvioinut, että rokotteita riittää kaikille rokotusohjelmaan kuuluville huolimatta kovasta kysynnästä.

Rokotteiden loppuminen on ennen kokematon tilanne

Merkkejä rokotteen hupenemisesta näkyi jo viime viikolla yksityisissä lääkäritaloissa. Nyt tilanne on monin paikoin myös julkisella puolella se, että kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat riskiryhmien maksuttomat influenssarokotteet ovat loppuneet.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikön vt. ylilääkäri Kari S. Lankinen sanoo, että tilanne on lähes ennenkokematon.

– Mediajulkisuuden ja koronaepidemian vauhdittamana rokotemyönteisyys on ollut aivan ennennäkemätöntä. Influenssarokote tuli kansalliseen rokoteohjelmaan tasan 40 vuotta sitten, ja se ei ole koskaan aikaisemmin loppunut.

THL:lle tuli syksyllä noin 1,8 miljoonaa rokotetta kansallisen rokoteohjelman käyttöön, ja THL:n mukaan vapaille markkinoille ostettiin yli 400 000 rokotetta. Nyt lääketukkujen varastot ovat tyhjentyneet, eikä uusia rokotteita saa enää ulkomailtakaan.

THL on toimittanut omat rokotteensa ympäri Suomea noin 60 sairaala-apteekkiin tai lääkekeskukseen, joista ne jaettiin eteenpäin yksittäisille kunnille ja terveydenhoitolaitoksille.

Lue seuraavaksi