1. yle.fi
  2. Uutiset

Vihainen puhelu kesken Kouvolan valtuustokokouksen lipsahti julki – nyt puhuu ripityksen saanut Henna Hovi

Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen soitti puoluekollegalleen ja moitti tämän "väärää" äänestyspäätöstä kesken valtuuston etäkokouksen.

Kouvola
Harri Helminen Kouvolan kaupunginvaltuuston etäkokouksessa.
Videoklippi on Kouvolan kaupunginvaltuuston suorasta nettilähetyksestä.

Kouvolassa on käyty tällä viikolla jälkipyykkiä erikoisesta tilanteesta, joka sattui maanantaina kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Kouvolan Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi tiistaina, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) soitti kesken kokouksen oman ryhmänsä jäsenelle Henna Hoville ja ripitti häntä sen jälkeen, kun tämä oli äänestänyt tyhjää apulaiskaupunginjohtajan virkaa koskevassa asiassa.

Etäkokouksen tallenteesta näkyy, että Helminen ponnahtaa tuoliltaan ja ottaa puhelimen käteensä. Puhelun sisältö kuuluu kaikille kokouksen osallistujille, koska Helmisen mikrofoni on jäänyt auki.

– No niin Henna, meiltä loppui nyt yhteis...

Tässä kohtaa Helmisen ääni jää äänestystulosten alle, mutta pian puhe jälleen kuuluu:

– Sä aivan lähdit porvareiden kelkkaan. Ihan tarkoituksellista sumusta, Helminen sanoo puhelimeen.

Äänestys koski apulaisjohtajan viran lakkauttamista ja uuden konsernipalveluiden johtajan viran perustamista. Myös yhdeksän muuta demaria äänesti Hovin tavoin tyhjää, mutta silti Helminen soitti vain Hoville.

Eripura on sovittu

Harri Helminen sanoo nyt, että hän soitti Hoville lähinnä sen takia, että he ovat hyviä kavereita.

– Olemme saman yhdistyksen jäseniä ja käymme paljonkin keskenämme näitä asioita läpi. Se oli sellainen luonnollinen reaktio, ei sen kummempaa. Turhautuneen äijän toimintaa.

Helmisen mukaan kulisseissa käydään useinkin tiukkaa keskustelua. Helminen myöntää, että hänellä kuitenkin on peiliin katsomisen paikka siinä, miten reagoi kulloiseenkin tilanteeseen.

Helminen ja Hovi kumpikin kertovat sopineensa asian jälkikäteen keskenään ja vakuuttavat, että ovat edelleen ystäviä.

Henna Hovi (sd.) on vielä puinut asiaa Facebook-sivuillaan sopimisen jälkeen.

Hovi kirjoittaa, että vaikka asiat on sovittu asianosaisten kesken, hän kokee velvollisuudekseen lausua asiasta jotain myös julkisesti. Tätä hän perustelee sillä, että asiasta tuli osittain yhteinen julkisuuden kautta.

Hovi muistuttaa kirjoituksessa, että epäasiallinen käyttäytyminen on yhteisöasia eikä vain sen ongelma, kehen huono käytös kohdistuu.

– Jos huono käytös ei hetkauta, niin pitääkö siihen silti puuttua? Mielestäni pitää, Hovi kirjoittaa.

Henna Hovi kertoo Ylelle, ettei Facebook-päivitys viitannut suoranaisesti maanantain tilanteeseen.

– Haluan tässä tilanteessa siirtyä eteenpäin. En halua jumittua tähän yksittäiseen tapahtumaan, vaan lähteä viemään keskustelua siihen suuntaan, että kiinnitetään huomiota, millä tavalla me itse käyttäydymme ja millä tavalla voisimme jokainen osaltamme parantaa toimintakulttuuria ja tapoja tuoda asioita esille.

"Tuntuu pahalta"

Hovi ei halua kommentoida oman ryhmänsä sisäistä toimintaa tai sitä, miten tapaus on vaikuttanut Kouvolan demareiden maineeseen. Hän kuitenkin tunnustaa, että puoluekollegan palaute tuntui ikävältä.

– Jos saa palautetta, jota ei koe ansainneensa, niin kyllähän se tietyllä tavalla tuntuu pahalta. Pyrin kuitenkin suhtautumaan kaikkiin palautteisiin siten, että ymmärtäisin, mitä siellä on taustalla.

Ikävän puhelun päätyminen julkisuuteen toi vielä lisäkertoimia tapaukseen.

– Vertaan siihen, että jos ystävien välillä on riitaa ja toinen suutuksissaan sanoo jotakin epäsopivaa ja kaikki kuulevat vain yksipuolisesti suuttuneen ihmisen reaktion, niin on se oikeasti tosi surullista. En todellakaan olisi toivonut, että tällaisen asian äärelle joudun.

Hänen mielestään käytös politiikassa voi olla joskus erilaista kuin esimerkiksi työpaikalla.

– Politiikassa on aina hyvin vahvasti mukana arvot, aatteet ja sitä kautta myös tunteet. Reaktiot asioihin saattavat olla hyvinkin erilaisia kuin mitä ne olisivat muuten.

Harri Helminen toivoo, että valtuuston etäkokoukset saataisiin järjestettyä jatkossa siten, että ryhmät pystyisivät pitämään taukoja, joissa voisivat käydä asioita läpi kokouksen lomassa.

Hän toteaa, että tunteja kestävät Teams-kokoukset ovat raskaampia kuin perinteiset kokoukset, joissa toiset pystyy kohtaamaan kasvokkain.

– Aika moni on sitä mieltä, että tämä on raskaampi menettely.

Lue seuraavaksi