Ely-keskus hyväksyy Terrafamen kipsisakka altaan käyttöönoton ilman ympäristölupaa – kyseessä ympäristölainsäädännön mukainen poikkeustilanne

Ely-keskuksen mukaan allas on rakenteiltaan turvallinen.

Terrafamen bioliotuskasojen toimintaa ei voi yhtäkkiä pysäyttää, minkä takia uusi allas on otettava käyttöön vaikka ilman ympäristölupaa. Arkistokuva. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Kainuun Ely-keskus on hyväksynyt monimetalliyhtiö Terrafamen uuden kipsisakka-altaan käyttöönoton, vaikka altaalla ei ole vielä ympäristölupaa.

Terrafame ilmoitti marraskuun alussa ottavansa kipsisakka-allas kolmosen käyttöön siitä huolimatta, että altaalla ei ole ympäristölupaa. Tarkoituksena on estää vanhojen kipsisakka-altaiden ylitulviminen. Samalla parantuu myös kaivosalueen patoturvallisuus.

Ely-keskus toteaa, että kyseessä on ympäristönsuojelulain tarkoittama poikkeuksellinen tilanne, joka on syntynyt muun muassa ympäristölupapäätöksen viivästymisestä, runsaista sateista ja varoaltaan kunnostus- ja korjaustöistä.

– Nämä kolme tekijää johtavat siihen, että ei ole mahdollista, että yhtiö odottaisi alkuvuodesta mahdollisesti tulevaa lupaa, kertoo Kainuun Ely-keskuksen ympäristöasiantuntija Riina Päätalo.

Päätalon mukaan tämän kaltainen hyväksyntä ei ole tavatonta, mutta se on harvinaista. Toimenpiteet ovat ympäristön kannalta tarpeen sillä monimetalliyhtiön toimintaa ei esimerkiksi voi ajaa yhtäkkiä alas.

– On keskeistä ymmärtää, että kasat ovat aktiivisesti toiminnassa, bioliuotus on jatkuvaa ja metallitehtaalla pitää nämä toiminnot olla kunnossa.

Päätalo toteaa myös, että allas on rakenteiltaan turvallinen, eikä sen käyttöönotossa ole ympäristön kannalta ongelmaa.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.