1. yle.fi
  2. Uutiset

Vettä on edelleen runsaasti Pohjois-Pohjanmaan järvissä ja joissa – Pattijoella on valmistauduttu jo kolmatta kertaa syystulvaan

Vaalan Jylhämässä juoksutukset Oulujärvestä ovat tällä hetkellä lupamääräyksien normaalitilanteen ylärajalla.

Sateinen sää
Merikosken pato ja veden ohi juoksutus
Sateet ovat johtaneet runsaisiin juoksutuksiin Oulujoen voimalaitoksilla.Janne Körkkö / Yle

Vedenpinnoissa on ollut paikoin lähes tulvakorkeuslukemia jo kolme kertaa noin kuukauden aikana Pohjois-Pohjanmaalla. Torstainakin saatiin sateita jotka nostavat osin entisestään ajankohtaan nähden korkeita järvien vedenpintoja ja jokien virtaamia.

Nyt sateet osuivat rannikolle ja esimerkiksi Raahen Pattijoella ollaan tänä vuonna kolmatta kertaa odottamassa syystulvaa.

– Kyllähän tämä on siinä mielessä erikoinen tilanne, että tässä on ollut lokakuun lopusta tähän päivään asti kolme virtaamatilannetta. Aikaisempi kuun vaihteen tilanne oli kaksihuippuinen, joka näkyi selkeästi Pattijoen vesistössä. Tämä on jo kolmas kerta, missä asukkaat varautuvat tulvatilanteeseen, kertoo Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen vesitalousasiantuntija Riku Eskelinen.

Eskelisen mukaan tilanne ei vaikuta tavanomaiselta, vaikkei hän osaakaan suoraan haastatteluhetkellä sanoa, kuinka harvinainen tilanne on.

Myös Kalajoessa on torstain sateiden jälkeen moninkertaiset virtaamat keskivertoarvoihin nähden. Pudasjärven Jongunjärven pinta on hieman nousussa ja Kiiminkijoellakin on hidasta virtaaman kasvua. Iijoen Raaskassa taas virtaaman laskunopeus on hidastunut.

Sateet ovat vaikuttaneet myös Oulujärven pinnan nousemiseen 20-25 senttimetriä tavanomaista korkeammaksi.

Oulujoen voimalaitoksilla tehdäänkin nyt lupaehtojen ylärajalla olevia juoksutuksia. Fortumin mukaan esimerkiksi Vaalan Jylhämän voimalaitoksella juoksutukset ovat noin 500 kuutiometriä sekunnissa.

Tämä on juoksutusten yläraja siinä tilanteessa, kun Oulujärvi ei ole saavuttanut säännöstelyn maksimikorkeutta.

Ely-keskuksesta kerrotaan, että normaali tämän ajankohdan juoksutus noin kolmesataa kuutiometriä sekunnissa.

Fortumissa Oulujoen reitin säännöstelyasioista vastaavan Mikael Heikkilän mukaan tämä syksy on ollut poikkeuksellinen, tavanomaista runsaampia juoksutuksia Oulujoen voimalaitoksilla on tehty syyskuun Aila-myrskystä lähtien.

Runsaiden juoksutusten Oulujärvestä arvioidaan jatkuvan joulukuun puoliväliin asti, jos sateet edelleen tulevat veden muodossa. Oulujärvellä säännöstelyn maksimikorkeuteen on vielä tällä hetkellä 15 senttimetriä matkaa.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi