1. yle.fi
  2. Uutiset

Pfizer ja BioNTech hakevat käyttölupaa koronarokotteelle

Rokote voisi tulla rajoitetussa muodossa nopeasti käyttöön Yhdysvalloissa.

Koronarokote
Kuvassa on visiiriä käyttävä nainen New Yorkissa.
Kasvovisiiriä ja -maskia käyttänyt nainen ohitti Pfizerin pääkonttorin New Yorkissa 9. marraskuuta.Kena Betancur / AFP

Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Pfizer ja sen kumppani, saksalainen BioNTech ovat jättäneet perjantaina Yhdysvaltain ruoka- ja lääkevirastolle FDA:lle hakemuksen koronarokotteen rajoitetusta käyttöönotosta.

Kyseessä olisi lääkkeen "hätäkäyttö", mikä merkitsee, että rokotetta annettaisiin vain suppealle ihmisryhmälle. Rokotteen saajille olisi tehtävä selväksi, että rokote on edelleen vasta kehitysvaiheessa.

FDA kertoo, että riippumattomat asiantuntijat käsittelevät käyttölupaa 10. joulukuuta.

Pfizer ja BioNTech julkaisivat muutama päivä sitten tiedon, jonka mukaan niiden kehittämä rokote antaa 95-prosenttisen suojan COVID-19-tautia vastaan.

Yhtiöt ovat testanneet rokotetta 38 000 ihmisen koeryhmässä. Kokeeseen osallistuneista 170 on saanut taudin, mutta taudin saaneista vain kahdeksan oli saanut varsinaista lääkettä, muut sairastuneet olivat saaneet lumerokotteen.

Rokotteella ei myöskään ole ollut haittavaikutuksia. FDA on pitänyt nyrkkisääntönä, että kehitettävien lääkkeiden haitat tulevat pääsääntöisesti esiin kahden kuukauden sisällä.

Jos FDA antaa rokotteelle käyttöluvan, rokotuksia tehtäisiin joka tapauksessa alussa niukasti. Rajoituksia aiheuttaa myös lääkeaineen saatavuus.

Yhtiöt arvioivat voivansa valmistaa maailmanlaajuisesti enintään 50 miljoonaa rokoteannosta tämän vuoden loppuun mennessä. Lääkettä annettaisiin potilaille kaksi annosta, joiden välissä olisi kolme viikkoa.

Ensimmäisistä rokoteannoksista menisi Yhdysvaltain markkinoille joulukuussa noin 25 miljoonaa, tammikuussa 30 miljoonaa ja helmikuussa 35 miljoonaa.

Toistaiseksi rokotteeseen liittyy vielä epävarmuutta. Ei tiedetä, voivatko rokotteen saaneet saada oireettoman infektion ja tartuttaa edelleen. Myös rokotteen vaikutusajasta ei ole tietoa.

Joka tapauksessa yhtiöiden edistys vaikuttaa lupaavalta ja antaa toivoa, että pandemia saadaan aikanaan kuriin. Pfizerin ja BioNTechin kilpailijat, kuten Moderna, ovat myös piakkoin tuomassa omia lääkkeitään markkinoille.

Juttua korjattu klo 18.19: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Pfizer ja BioNTech eivät ole vielä jättäneet hakemusta, vaan yhtiöt kertoivat tekevänsä sen tänään. Myös tietoja rokotteen valmistuskapasiteetista korjattu.

Uutista on päivitetty 21.11. klo 6.32: Pfizer ja Biontech ovat jättäneet lupahakemuksensa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi