1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapset pohtivat, miksi vesi on maapallolla tärkeää ja keräävät vettä lätäköistä – kuuntele kun lasten junnuyliopisto opettaa

Tiedettä ja tutkimusta tehdään lapsille ja nuorille tutuksi uudella tavalla Lahdessa.

varhaiskasvatus
Junnuyliopiston lapset tutkivat vesinäytettä Hennalan päiväkodissa Lahdesssa
Petri Niemi/Yle
Junnuyliopiston toiminta lähtee Lahdessa liikkelle ensimmäisenä eskariryhmistä.

Lahti haluaa innostaa lapsia ja nuoria kriittiseen ajatteluun sekä herätellä kiinnostusta tieteeseen ja korkeakouluopintoihin. Lahdessa on aloittanut toimintansa uusi Junnuyliopisto. Sen tarjoamat opinnot ovat osa kaupungin varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmia.

Kolmessa esikoulussa on aloitettu jo vesitutkimukset tänä syksynä. Yksinkertaisilla tieteellisillä kokeilla ja keskusteluilla halutaan saada lapset pohtimaan puhtaan veden merkitystä. Junnuyliopisto nähdään tiedekasvatuksen polkuna, jolla voidaan tutustuttaa lapsia tutkimusmaailman saloihin.

Junnuyliopiston toiminta laajene myöhemmin 3.–5. -luokkalaisille, yläkouluihin ja ensi keväänä lukion toiselle vuosikurssille. Ensi syksynä kaikki kaupungin päiväkotien esikoululaiset pääsevät vesitutkijoiksi.

Vesitutkimusvälineitä Hennalan päiväkodissa Lahdessa.
Hennalan päiväkodin eskarilaiset ottivat vesinäytteitä lähiympäristöstään, jopa päiväkodin pihan kuralätäköstä. Petri Niemi/Yle

Lahti toimii ensi vuonna Euroopan ympäristöpääkaupunkina. Se näkyy myös Junnuyliopiston toiminnassa, jonka sisältökärkiä ovat ympäristöasiat ja kestävä kehitys.

Junnuyliopistossa ovat mukana Lahden kaupunki, Päijät-Hämeen LUMA-keskus, LUT-yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu ja Helsingin yliopisto. LUT-yliopistolla on ollut vastaavaa toimintaa lapsille ja nuorille jo pidempään Lappeenrannassa.

Ylen Aamu -lähetyksessä vierailtiin perjantaina Hennalan päiväkodissa.
Lue seuraavaksi