1. yle.fi
  2. Uutiset

Museo Milavida haluaa kiinteäksi osaksi tamperelaista jouluun virittäytymistä – syreenitkin yritetään herättää kukkimaan ennen joulua

Viidettä kertaa pidettävä joulunäyttely esittelee Nottbeckien herrasväen joulunviettoa.

näyttelyt
Museo Milavida Nottbeckien joulunviettoa
Olga von Nottbeck on saanut joululahjaksi rintaneulan. Hänen aviomiehensä Peter von Nottbeck on saanut kirjoitustarvikkeita. Matias Väänänen / Yle

Joulu on tullut Tampereen Näsinkallion laella sijaitsevaan Museo Milavidaan. Finlaysonin puuvillatehtaan johtajasta Wilhelm von Nottbeckista ja hänen perheensä elämästä kertovaa näyttelyä on täydennetty joulunviettoon liittyvällä esineistöllä.

Saksalaisuus näkyy baltiansaksalaisen perheen tavoissa. 1800-luvun joulupöytä ei ollut mikään pitopöytä vaan ruoat tarjoiltiin herrasväelle. Museo Milavidan tutkija Mari Lind kertoo, että esimerkiksi laatikot eivät kuuluneet Nottbeckien joulupöytään.

– Kinkkua olisi saattanut olla, mutta näyttelyn kattauksessa on hanhenkoipea, paistia, lohkoperunoita ja punakaalihöystöä.

Tutkija Mari Lind, museo Milavida
Museo Milavidan tutkija Mari Lind tuntee Nottbeckien tavat. Matias Väänänen / Yle

Esillä on myös esimerkiksi joulukortteja, lahjoja sekä isoja ja pieniä joulukuusia. Joulukukkina oli tuttuja sipulikasveja mutta myös aivan toisesta vuodenajasta tuttu kukka.

– Meillä on maljakossa syreenejä. Ne heräteltiin eloon joulun alla, ja sitten ne tuoksuivat huoneissa, kertoo Mari Lind.

Näyttelyn syreenit ovat toistaiseksi tekokukkia, mutta aitojakin on tulossa. Ahlmanin puutarha-alan opiskelijat koittavat saada syreenit kukkimaan ja Milavidaa koristamaan.

Museo Milavida Nottbeckien joulukortteja
Näyttelyssä on nähtävillä 1800- ja 1900-luvun taitteen joulukortteja. Matias Väänänen / Yle

Joulunäyttely pidetään palatsissa nyt viidennen kerran. Museon väki toivoo, että Nottbeckeillä käymisestä tulisi vakituinen osa tamperelaisten jouluun virittäytymistä.

– Toivomme, että tästä tulisi tamperelainen instituutio. Aina ennen joulua pitäisi poiketa täällä fiilistelemässä ja rauhoittumassa joulun viettoon, sanoo tutkija Mari Lind.

Lue lisää:

Museo Milavida uudistaa merkittävästä tehtailijasuvusta kertovaa näyttelyään

Lue seuraavaksi