Hyppää sisältöön

Suomen vaarallisimman rikollisjärjestön lakkauttamisessa alkaa loppusuora – United Brotherhood väittää, että toiminta on jo loppunut

Poliisihallitus ja syyttäjä katsovat, että järjestö on jatkanut toimintaansa väliaikaisesta kiellosta huolimatta.

United Brotherhood -jengiliivin käyttö on kielletty väliaikaisesti. Jos oikeus päättää lakkauttaa järjestön liivikielto on lopullinen. Punainen ja musta ovat järjestön värit. Kuva: Poliisi

Rikollisjärjestö United Brotherhoodin (UB) ja sen alajärjestön Bad Unionin lakkauttamiskanteen käsittely huipentuu Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa maanantaina alkavaan pääkäsittelyyn.

Oikeus selvittää kolmen päivän ajan, onko Poliisihallituksen vaatimukselle lakkauttaa järjestöjen toiminta lopullisesti perusteita.

Käräjäoikeus kielsi järjestöjen toiminnan ja tunnusten käyttämisen väliaikaisesti viime tammikuussa ja päätti lokakuussa pitää kiellon edelleen voimassa.

Käräjäoikeus on katsonut, että asiantuntijoiden antamat lausunnot osoittavan United Brotherhoodin olevan valtakunnallinen järjestäytynyt rikollisryhmä, joka toimii hierarkkisesti ja sotilaallisen organisaation tavoin.

Oikeuden mukaan rikollisryhmä on voimakkaan viranomaisvastainen ja pyrkii vankilaolosuhteissa hallitsemaan yhteisöä ja hankkimaan hyötyä laittomin keinoin.

Käräjäoikeuden mielestä kyseessä on jatkuva järjestelmällinen toiminta, joka ilmentää piittaamattomuutta lain pakottavista säännöksistä.

Poliisi on arvioinut, että United Brotherhood on Suomen rikollisryhmistä kaikkein vahingollisin.

Jatkuuko toiminta vai ei?

UB ja Bad Union ennättivät itse ilmoittaa toimintansa lopettamisesta "yhteisellä ja yksimielisellä" päätöksellä jo viime vuoden alussa.

Lokakuussa järjestetyssä valmisteluistunnossa kävi ilmi, että UB:n Helsingin-osaston kerhotilalla Tuusulassa ei ole ollut toimintaa.

UB on toiminut Helsingin lisäksi ainakin Lahdessa, Jyväskylässä, Turussa ja Tampereella. Suuri määrä järjestön jäseniä on nyt vankiloissa.

Lakkauttamista vaativa Poliisihallitus ja syyttäjä katsovat, että toiminta on jatkunut. Niiden mielestä tämän osoittavat vankiloissa käytetyt järjestöön viittaavat paidat ja väkivalta.

Poliisihallituksen vaatima lakkauttaminen tarkoittaa sitä, että yhdistykset joutuisivat luopumaan myös toimitiloistaan ja jengitunnuksistaan.

Lakkauttamiskanteeseen vastaa UB:n johtajana pidetty Tero Holopainen. Hän on kiistänyt olevansa johtaja ja sen, että on järjestöjen tarkoitus olisi tehdä rikoksia.

Holopainen odottaa parhaillaan tuomiota laajassa rikosjutussa, jossa häntä vastaan nostettiin lukuisia vakavia syytteitä. Syyttäjän mukaan Holopainen sai tosiasiallisen rikoshyödyn jengin rikoksista.

Holopainen on vastustanut lakkauttamista myös siksi, että toiminta olisi jo loppunut.

Lue myös:

Käräjäoikeus piti United Brotherhoodille määrätyn väliaikaisen toimintakiellon voimassa

Oikeus päätti siirtää rikollisryhmä United Brotherhoodin oikeudenkäynnin kesäkuun alkuun koronavirusvaaran vuoksi

Vankilat iskevät kovalla kädellä järjestäytyneisiin rikollisryhmiin kuuluviin vankeihin, omien vaatteiden käyttö kielletään

Poliisi julkaisi kuvat: tällaisten jengiliivien pitämisestä voi rapsahtaa sakot – kieltolistalla neljän rikollisjärjestön tunnukset

Oikeus määräsi United Brotherhoodin tilapäiseen toimintakieltoon – "Järjestelmällistä piittaamattomuutta lain säännöksistä"

United Brotherhoodin lakkauttamispäätös panisi pannaan ryhmän kaiken toiminnan ja tunnukset – "Toki jengin värejä ei voi maailmasta kieltää"

Näin toimii Suomen vaarallisimpana pidetty rikollisryhmä: "farmijoukkue" hoitaa likaiset työt, huipulla on maaseudun rauhassa asuva mies