1. yle.fi
  2. Uutiset

THL:n raportti: Alkoholi vie elinvuosia päijäthämäläisiltä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuore sote-palvelujen arviointi ei mairittele Päijät-Hämettä.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Lahden Trion terveyskioski.
Terveyskioski Lahden Triossa.Emilia Malin / Yle

Alkoholin takia menetetään Päijät-Hämeessä enemmän elinvuosia kuin muualla maassa. Vuonna 2018 aikuisväestön alkoholikuolemien vuoksi Päijät-Hämeessä menetettin 1123 elinvuotta 100 000 aikuista kohden. Koko maan vastaava luku on noin 850. Tiedot selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta sosiaali- ja terveyspalveluiden seruantaraportista. Raportin mukaan maakunnan päihdepalveluihin käytetään asukasta kohden hieman vähemmän rahaa kuin muualla maassa keskimäärin.

THL:n raportissa nousee esiin myös Päijät-Hämeen lastensuojelutilanne. Päijät-Hämeessä on maan eniten lapsia, joista on tehty lastensuojeluilmoitus. Lastensuojelun kustannukset olivat alle 18 vuotta täyttäneillä maan suurimmat.

Kuntien talous ja sote-ammattihenkilöstön saatavuus ovat heikentyneet Etelä-Suomessa, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Pula terveyskeskuslääkäreistä on vaivannut pitkään Etelä-Karjalaa, Kymenlaaksoa ja Päijät-Hämettä. Nyt perusterveydenhuollon lääkäripula koskettaa myös pääkaupunkiseudun kuntia.

Lue seuraavaksi