Lentokentän kiitotien käyttökielto täystyrmäys harrasteilmailulle – Lappeenrannan Ilmailuyhdistys vaatii käyttökiellon purkamista

Ilmailulain mukaan lentokenttää voi käyttää, vaikka talvikunnossapito lopetettu, sillä vastuu on aina lentäjällä.

Ilmailulain mukaan lentokenttää voi käyttää, vaikka lennonjohtotorni on suljettu ja esimerkiksi talvikunnossapito lopetettu. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Lappeenrannan Ilmailuyhdistys pyytää Lappeenrannan kaupunkia käyttämään omistajaohjaustaan ja perumaan lentokentän kiitotien käyttökiellon.

Lappeerannan Lentoasema Oy on kieltänyt lentokentän kiitotien käytön kaikelta toiminnalta 30.11.2020 – 26.3.2021.

Lappeenrannan Ilmailuyhdistyksen mukaan kiitotien käyttökielto estää ilmailuyhdistyksen lentotoiminnan eli koulutukset, harjoitukset ja etsintälennot.

Etsintälentoja tehdään vapaaehtoispohjalta viranomaisten pyynnöstä, ja niihin ilmailuyhdistys on sitoutunut ympärivuotisesti.

"Haluamme jatkaa talvilentoja"

Kiitotien täydellinen käyttökielto ei lentokentän suljettuna ollessa ole edes lain mukaan tarpeen.

– Riittää, kun ilmoitetaan, että palvelut eivät ole saatavilla, kertoo Lappeenrannan Ilmailuyhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Toivanen.

Ilmailulain mukaan vastuu on aina yksiselitteisesti lentäjällä. Lentokenttää voi käyttää, vaikka lennonjohtotorni on suljettu ja esimerkiksi talvikunnossapito lopetettu.

– Emme ole vaatimassa talvikunnossapitoa, vaan että voisimme lumi- ja sääolosuhteiden salliessa operoida kentältä, sanoo Toivanen.

Esimerkiksi viime talvena olosuhteet olivat sellaiset, että ilmailuyhdistyksen lentäjät pääsivät tekemään kymmeniä lentoja alkuvuoden aikana.

Suomen Ilmailuliitto tukee Lappeenrannan Ilmailuyhdistystä. Ilmailuliiton mukaan Lappeenrannan Lentoasema Oy:n ilmoittama kiitotien totaalinen käyttökielto on ylimitoitettu.