Hyppää sisältöön

Länsi-Pohjan synnytykset jatkuvat, ministeri allekirjoitti poikkeusluvan viime hetkillä – L-PSHP:n johtaja: "Nyt on kohtuullisen helpottunut olo"

Poikkeuslupapäätös tuli vain kuusi viikkoa ennen kuin nykyinen poikkeuslupa umpeutuu.

Länsi-Pohjan synnytysosaston seinätaululle on kertynyt tänä vuonna nelisensataa sinistä tai punaista nuppineulaa merkkinä syntyneistä vauvoista. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri saa luvan jatkaa synnytystoimintaa kaksi ja puoli vuotta. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on tänään perjantaina allekirjoittanut poikkeusluvan, joka turvaa synnytysten jatkumisen 30.6.2023 asti.

Kiurun mukaan poikkeuslupa myönnetään määräaikaisena kesäkuun 2023 loppuun saakka, jotta tulevalla hyvinvointialueella olisi aikaa käydä keskustelut ja suunnitella toimintaa myös synnytysten näkökulmasta.

– Edellisen poikkeusluvan myöntämisen yhteydessä edellytettiin, että pohjoisella alueella sovitaan työnjaosta synnytysten osalta. Vaikka tämä edellytys ei täyttynyt, katson, että olisi kohtuutonta, jos synnyttäminen Länsi-Pohjassa loppuisi kokonaan samaan aikaan kun maassa on valmisteilla iso sote-rakenneuudistus. Tämä päätös ei ole ollut helppo, ministeri Kiuru toteaa.

Kiuru tähdentää, että kesäkuun 2023 jälkeen synnytysten järjestäminen on Lapissakin hyvinvointialueen käsissä.

– Jäämme odottamaan suunnitelman valmistumista. Saadaanko aikaan synnytyksiä koskien työnjako, joka voidaan yhteisellä pohjoisen tahtotilalla vahvistaa.

"Helpottunut olo"

Nykyinen poikkeuslupa on voimassa enää kuusi viikkoa eli kuluvan vuoden loppuun asti. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on hakenut poikkeuslupaa kahden seuraavan vuoden synnytystoiminnalle jo lähes vuosi sitten, mutta asian ratkaisu venyi viime hetkille.

– Nyt on kohtuullisen helpottunut olo. Olen kyllä koko ajan ollut toiveikas, että saamme poikkeusluvalle jatkoa, kertoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi.

Luosujärven mukaan sosiaali- ja terveysministeriöstä tullut päätös on perusteluineen sen verran iso nivaska, että hän ei ole ehtinyt vielä käydä sitä läpi. Yhtenä poikkeusluvan kriteerinä on mainittu kuitenkin etäisyys muihin synnytyssairaaloihin.

Vaikka poikkeusluvan saaminen ehti venyä lähelle vuoden loppua, on tämäkin Luosujärven mukaan ymmärrettävää.

– Myötätuntoni on ministeriön virkamieskunnan puolella, sillä heidän täytyy valmistella ja esitellä asiat ministerille. Työtä on paljon soten ja koronan vuoksi, kuvailee Luosujärvi.

20.11. klo 18.40 muokattu ministeri Kiurun kommenttia.

Lisää aiheesta: