1. yle.fi
  2. Uutiset

Posti pystyy toimittamaan paketteja vain noin pariinkymmeneen maahan Euroopan ulkopuolelle – joulutervehdykset esimerkiksi Uuteen-Seelantiin voivat jäädä lähettämättä

Posti joutui keväällä reitittämään liikennettä uudelleen ja paketit siirrettiin monilla reiteillä lentokoneista rekkoihin.

Posti- ja kuriiritoiminta
postin kirjekuori tiskillä
Euroopan ulkopuolelle Postin kautta toimitettu paketti matkaa tällä hetkellä ongelmitta isoihin maihin kuten Yhdysvallat, Kiina, Korea ja Japani. Kuvituskuva.Kaisu Nevasalmi / Yle

Joulutervehdys paketin muodossa toiselle puolelle maapalloa ei ole tänä vuonna itsestäänselvyys. Postista kerrotaan, että lentoreittien peruuntumiset rajoittavat Suomesta ulkomaille menevien lähetysten kulkua.

Yhteydet ovat kuluvan vuoden aikana olleet poikki jopa osaan Euroopan maista. Euroopan ulkopuolelle postipaketti kulkee tällä hetkellä alle kahteenkymmeneen maahan ja listalta puuttuu esimerkiksi Uusi-Seelanti.

– Erityisesti kaukomaihin posti kulkee yleensä matkustajakoneiden ruumassa. Nyt koneet eivät lennä, selventää Postin kansainvälisten verkkokauppapalveluiden johtaja Sami Finne.

Posti joutui keväällä reitittämään liikennettä uudelleen ja paketit siirrettiin monin paikoin lentokoneista rekkoihin. Tällä hetkellä rekkaliikenteellä pystytään kattamaan lähes koko Manner-Eurooppa.

– Tilanne Euroopan suhteen on jo erinomainen ja koronan vaikutus enää hyvin vähäinen. Posti kulkee varsin hyvin, vaikka rekka on hieman lentokonetta hitaampi.

Posti ei ota vastaan lähetyksiä maihin, joihin ei ole tällä hetkellä kuljetusyhteyksiä

Euroopan ulkopuolelle Postin kautta toimitettu paketti matkaa tällä hetkellä ongelmitta isoihin maihin kuten Yhdysvallat, Kiina, Korea ja Japani.

Pienemmät maat esimerkiksi Afrikan tai Etelä-Amerikan mantereella ja Uusi-Seelanti ovat puolestaan Postin ulottumattomissa.

– Meillä ei ole järkevällä hinnalla mitään yhteyksiä, millä toimittaa postia näihin paikkoihin. Tilannetta päivitetään joka päivä ja ajankohtaisen maa-listauksen voi käydä katsomassa meidän nettisivuiltamme.

Posti vetoaa Force majoure-tilanteeseen, eikä ota vastaan lähetyksiä niihin maihin, joihin ei ole tällä hetkellä kuljetusyhteyksiä. Päivittäisen tilanteen voi tarkistaa täältä (siirryt toiseen palveluun) (Posti).

Paketit kulkevat lakossa kirjeitä nopeammin, koska niiden käsittelyyn ei tarvita paljoa työvoimaa.
Rekkakyyti on lentokonetta hieman hitaampi, joten ulkomaille lähtevä joulupaketti kannattaa tänä vuonna laittaa postiin normaalia aikaisemmin.Petri Vironen / Yle

– Onhan tämä täysin poikkeuksellinen tilanne. Koko ajan tehdään hartiavoimin töitä, että saadaan uusia maita avautumaan.

Jos esimerkiksi joulupaketti on välttämätöntä saada matkaan johonkin Postin listasta uupuvaan maahan, Finne kehottaa kääntymään kuriiriyritysten puoleen.

– Sieltä saattaa löytyä ratkaisuja, sillä joillain yrityksillä voi olla omia rahtikoneita, jotka lentävät esimerkiksi Uuteen-Seelantiin.

Eyjafjallajökull aiheutti samantapaisen tilanteen vuonna 2010

Finne muistelee, että vastaavanlainen tilanne Postilla oli käsissä islantilaisen Eyjafjallajökull-tulivuoren purkauduttua vuonna 2010. Tuolloin tuhkapilvi lamautti Euroopan lentoliikenteen.

– Silloin oli kuitenkin kyse vain väliaikaisesta viikkojen mittaisesta ongelmasta. Nyt kysymys on useista kuukausista. Kuitenkin jo heti keväällä etsittiin organisaatiosta ne asiantuntijat, jotka tuolloin olivat ratkaisemassa näitä samoja ongelmia.

Samaan aikaan, kun Posti on joutunut tänä vuonna koronan vuoksi etsimään paketeille uusia kuljetusreittejä, niiden määrä on ollut kasvussa. Posti kuljetti viikolla 46 yli miljoona pakettia viikossa.

Vauhdin odotetaan kiihtyvän ensi viikolla ja loppuvuodelle ennustetaan jopa kahden miljoonan paketin viikkomäärää.

– Meillä on merkittävä volyymikasvu suhteessa edelliseen vuoteen. Suomalaiset kuluttajat ovat löytäneet hyvin esimerkiksi kotimaisen ja ruotsalaisen verkkokaupan.

Posti varautuu joulunaikaiseen kasvuun avaamalla ensi viikolla useita väliaikaisia noutopisteitä eri puolille Suomea.

Pakettiautomaatteja Postilla on yli 2 000 ja vuoden loppuun mennessä niiden lukumäärä on 2 200.

Lähetätkö tänä jouluna aikaisempaa enemmän paketteja tai huolestuttaako se, menevätkö paketit perille? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 24.11. kello 22:00 saakka.

Lue myös:

Joulupostia ikäihmisille -kampanja käynnistyi taas

Posti muuttaa jakeluaan vilkkaan joulusesongin ajaksi – perjantaijakelu palautetaan

Lue seuraavaksi