Seinäjoelle iso potti valtiolta – Vaasa jäi ilman harkinnanvaraisen valtionosuuden korotusta

Korotusta saavat Seinäjoen lisäksi Etelä-Pohjanmaalta Kauhava, Karijoki ja Vimpeli sekä Pohjanmaalta Kaskinen ja Laihia.

Seinäjoen kaupunki saa valtiolta lisärahaa tälle vuodelle 2,8 miljoonaa euroa. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Seinäjoen kaupunki saa koko maan toiseksi suurimman potin, kun valtioneuvosto myönsi (siirryt toiseen palveluun)eilen kunnille harkinnanvaraisia valtionosuuksien korotuksia. Seinäjoelle on tulossa 2,8 miljoonaa euroa. Kauhava saa myös merkittävän summan eli 1,8 miljoonaa euroa.

Muista eteläpohjalaiskunnista tukea saavat Karijoki (180 000 euroa) ja Vimpeli (390 000) sekä Pohjanmaalta Kaskinen (175 000) ja Laihia (800 000) .

Vaikka Seinäjoen ja Kauhavan saamat korotukset ovat suuria, pikkukuntien korotukset ovat tuntuvia, jos korotukset suhteutetaan väkilukuun. Esimerkiksi Karijoella korotusta tulee 145 euroa asukasta kohden, kun Seinäjoella asukasta kohden laskettu summa jää 44 euroon.

Vaasa ei laskenut talouttaan korotuksen varaan

Korotuksia hakeneista eteläpohjalaiskunnista ilman korotusta jäivät Isojoki, Kauhajoki, Lappajärvi, Soini ja Teuva, samoin kuin Vaasa Pohjanmaalla.

Vaasa haki peräti viittä miljoonaa euroa, koska rahaa oli tänä vuonna koronan vuoksi jaossa huomattavasti aiempaa enemmän.

– Emme ole mitenkään laskeneet talouttamme harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen varaan. Jos korotusta olisi tullut, se olisi ollut plussaa tälle vuodelle. Vielä emme ole ehtineet paneutua tarkemmin, millä perusteilla emme korotusta saaneet, toteaa Vaasan talous- ja strategiajohtaja Miia Äkkinen.

Lähes puolet kunnista haki apua talouteensa

Valtioneuvosto jakoi torstaina yhteensä 60 miljoonaa euroa harkinnanvaraista valtionavun korotusta 66 kunnalle. Korotusta haki 149 kuntaa eli lähes puolet Suomen kunnista. Korotukset maksetaan kunnille tämän vuoden loppuun mennessä.

Valtiovarainministeriön mukaan harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta voidaan myöntää kunnalle, joka tarvitsee lisätukea poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi. Lisäksi otetaan huomioon paikalliset erityisolosuhteet.