1. yle.fi
  2. Uutiset

Sähköt poikki edelleen tuhansilta kotitalouksilta – Elenian Heini Kuusela-Opas: "Liisa-myrsky oli kova ja kiukkuinen otteiltaan, verkon vauriot aika vakavia"

Vaurioiden korjaaminen kestää huomisen puolelle.

sähkökatkot
Liisa-myrskyn sähkölinjalle kaatamia puita.
Elenia on päivän aikana kartoittanut verkkovaurioita helikopterilennoilla Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.Elenia / Hannu Kasurinen Helikopterikeskus Oy

Sähköyhtiöt ovat koko päivän korjanneet torstaisen Liisa-myrskyn aiheuttamia vahinkoja. Perjantaina kello 17 oli vielä yli 6 000 kotitaloutta ilman sähköä. Kaikkiaan myrsky katkoi sähköt noin 80 000 kotitaloudelta Suomessa.

Eniten katkoja, yli 3 000, on Elenian verkkoalueella, jossa pahimmat tuhot osuivat Keski-Suomeen ja Pirkanmaalle. Myös Savon Voiman alueella on yli 2 500 sähkötöntä taloutta.

Myrskyssä kulkeneet kaksi voimakasta rintamaa saivat aikaan isoja vaurioita, kertoo Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas.

– Tällä kertaa ei ole pelkästään puun poistoa verkolta, vaan nyt siellä on sähköverkkoa rikki. Verkon vaurioiden korjaaminen on hidasta, Kuusela-Opas sanoo.

Korjaustyö venyy lauantaille

Elenia kartoitti iltapäivällä vaurioita helikopterilennoilla.

– Siellä on kaatunut isojakin puita. Lennoilta paikannettiin pelkästään keskijännitteiseltä verkolta yli sata vika-aluetta. Isot puut ovat katkoneet mennessään johtoja ja pylväitä sekä rikkoneet kannattimia.

Kuusela-Opas sanoo, että tavoitteena on perjantain aikana saada runkoverkko kuntoon.

– Lisäksi edelleen tulee asiakkailta ilmoituksia pienjänniteverkon vioista, kyllä niitä joudutaan uurastamaan yöllä ja osa voi mennä huomisen päivän puolellekin.

Työ hidastuu pimeyden laskeuduttua.

– Liisa oli nyt kova ja kiukkuinen otteiltaan, verkon vauriot ovat aika vakavia monin paikoin ja niiden korjaaminen pimeissä olosuhteissa valitettavasti vie aikaa, Kuusela-Opas sanoo.

Reaaliaikainen tilanne löytyy Energiateollisuuden sähkökatkokartasta (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös: Yle seurasi Liisa-myrskyä: Sähköttä noin 22 000 taloutta, tuulet tyyntyneet – junaliikenteessä häiriöitä

Lue seuraavaksi