Maskisuositus tulee tänään voimaan pääkaupunkiseudun yläkouluihin – oppilaat ottavat sen tosissaan: "Olen huojentunut, että en laita muita riskiin"

Maskisuositus annettiin koronan leviämisvaiheen vuoksi.

Maskisuositus yläkouluissa astui voimaan. Kuvassa Itäkeskuksen peruskoulun oppilaat Alexandra Vanhala, Emma Mankki ja Pauli Viimaranta 23.11.2020.
Lähetyksessä haasteltavina muun muassa Itäkeskuksen peruskoulun oppilaat Alexandra Vanhala ja Emma Mankki. Kuvassa mukana myös Pauli Viimaranta.

Pääkaupunkiseudun kunnat eli Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen ovat siirtyneet koronaepidemian leviämisvaiheeseen.

Sen vuoksi alueella otettiin käyttöön uusia koronaa torjuvia rajoituksia ja suosituksia. Yksi niistä on yläkoulujen kasvomaskisuositus, joka tulee käytäntöön tänään maanantaina ja on voimassa toistaiseksi.

  • Yle seurasi suorassa lähetyksessä Itäkeskuksen peruskoululla Helsingissä, kun maskeja jaetaan oppilaille. Voit katsoa tallenteen klikkaamalla jutun pääkuvaa.
  • Toimittaja Saara Hirvonen haastatteli koulun rehtoria Jutta-Riina Karhusta sekä oppilaita. Haastattelussa olivat myös opettajat Riitta Röksä ja Anne Kananen.
  • Haastateltavina olivat myös luokan 9 B oppilaat Alexandra Vanhala ja Emma Mankki.

Emma Mankki ja Alexandra Vanhala ottavat maskisuosituksen vastaan tosissaan. He ovat jo tottuneet käyttämään maskia matkustaessaan ja työelämään tutustuessaan eli TET-jakson aikana.

– Olen huojentunut, että en laita muita riskiin, eikä tarvitse itsekään pelätä, sanoo Vanhala.

– Ei tämä varmasti kenenkään mielestä kivaa ole, mutta yhteisten asioiden takia, Mankki lisää.

Itäkeskuksen peruskoululle on tilattu viikon satsi kasvomaskeja. Kuva: Sara Salmi / Yle

Maski vaihdetaan jokaisen oppitunnin jälkeen

Rehtori Jutta-Riina Karhusen mukaan oppilaat saavat uuden maskin jokaisen oppitunnin alussa. Koulussa tarvitaan kaikkiaan 700–800 maskia päivässä.

– Tämä on siinä mielessä onnellinen tilanne, että meillä on yhdeksänkymmenen minuutin oppitunnit, ja sen ajan voi pitää yhtä maskia. On laskettu, että päivässä menee noin viisi maskia oppilasta kohden.

Karhusen mukaan kaikista koronan aiheuttamista muutoksista on selviydytty koulussa hyvin, mutta hän on huolissaan henkilöstön jakasamisesta.

– Opettajat ovat aika kovilla. Tässä on niin paljon uutta huomioon otettavaa joka päivä. Nyt vaan täytyy toivoa jaksamista.

Itäkeskuksen peruskoulun rehtorin Jutta-Riina Karhusen kasvomaski on samaa sävyä kuin hänen kaulaliinansa. Kuva: Sara Salmi / Yle

Kielten opettajat Anne Kananen ja Riitta Röksä ovat käyttäneet maskeja jo parin viikon ajan, koska koulujen henkilösötölle annettiin maskisuositus jo aiemmin.

Oppilaiden on ollut hieman hankalaa seurata opetusta aineissa, joissa olisi tärkeää nähdä opettajien huulten liikkeet, kun he ääntävät vieraskielisiä sanoja.

Oppilaat osaavat kuitenkin lukea opettajan ilmeitä, vaikka osa kasvoista on piilossa.

– He kyllä sanovat, että silmistä näkee, kun hymyilen, Kananen sanoo.

– Puhe on välillä mennyt sössötykseksi, Röksä naurahtaa.

Koulussa käytettävät maskit ovat ilmaisia

Kaupungit tarjoavat koulupäivän aikana käytettävät maskit koululaisille. Myös oman maskin käyttö on sallittua.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoi perjantaina pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän infotilaisuudessa Ylen haastattelussa, että jokaiselle koululaiselle on varattu vähintään neljä maskia päivää kohden.

Helsingin kasvatuksesta ja koulutuksesta vastaava toimialajohtaja Liisa Pohjolainen kertoi tänään Ylen Aamussa, että ihan kaikissa Helsingin kouluissa ei ehkä vielä tänään ole maskeja jaettavana, sillä viikonloppu on hidastanut tilauksia.

Pääsääntöisesti maskia käytetään koulujen sisätiloissa.

– Ulkona välitunnilla ja ruokailussa ei tarvitse käyttää maskia. Siellä huolehditaan hyvin turvaväleistä, Pohjolainen sanoo.

Maskia ei tarvitse käyttää, jos se vaikeuttaa hengitystä kohtuuttomasti, tai oppilaalla on joku muu tervedellisistä syistä johtuva este maskin käytölle.

Pohjolainenon kertonut vanhemmille lähettämässään Wilma-tiedotteessa, että yläkouluikäisten on hyvä käyttää maskia myös vapaa-ajalla esimerkiksi harrastuksissa ja julkisessa liikenteessä.

Kaupunki ei kustanna vapaa-ajan maskeja, mutta vähävaraiset ihmiset voivat hakea niitä jakelupisteistä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös: