1. yle.fi
  2. Uutiset

Viron koulutusministeri eroaa virka-autoskandaalin vuoksi – ajelutti lapsia kouluun ja käytti autoa lomalla Kroatiassa

Viron hallitusta ovat koetelleet useat ministereihin liittyvät skandaalit.

Viro
Mailis Reps kommentoi Mart Helmen eroa medialle lokakuussa.
Mailis Reps haastateltavana lokakuussa. Tuolloin ei vielä oltu esitetty epäilyjä hänen toimistaan.Tairo Lutter / AOP

Viron koulutus- ja tiedeministeri Mailis Reps eroaa virka-auton käyttöön liittyvien väärinkäytösten vuoksi. Asiasta kertoo muun muassa Viron yleisradioyhtiö ERR (siirryt toiseen palveluun). Reps edustaa Viron keskustapuoluetta.

– Tunnustan, että olen tehnyt virheitä ja pyydän anteeksi niitä, kirjoittaa Reps Facebook-tilillään.

Virolainen iltapäivälehti Õhtuleht selvitti (siirryt toiseen palveluun) aiemmin tällä viikolla, että Repsin lapsia oli säännöllisesti kuljetettu ministerin virka-autolla kouluun ja harrastuksiin. Autoa ajoi ministeriön autonkuljettaja.

Selvisi myös, että Reps oli käynyt virka-autollaan lomalla Kroatiassa pari vuotta sitten. Tämän ministeri ensin kiisti mutta sittemmin myönsi. Postimees-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan hän sanoi maksaneensa itse bensat.

Vielä toissapäivänä Reps oli sitä mieltä, että hän ei eroa ministerin paikalta paljastusten vuoksi.

Ministereitä lähtenyt

Koulutusministeri Reps ei ole ensimmäinen ministeri, joka on saanut lähteä pääministeri Jüri Rataksen johtamasta hallituksesta, mutta hän on ensimmäinen pääministeripuolueeseen kuuluva. Aluksi Ratas tuki Repsia erovaatimuksia vastaan.

Viime viikon maanantaina ilmoitti erostaan sisäministeri Mart Helme, joka kuuluu populistiseen EKRE-puolueeseen. Hän oli herättänyt pahennusta useilla lausunnoillaan, mutta viimeinen niitti oli se, kun hän kyseenalaisti Joe Bidenin voiton Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Muun muassa Viron presidentti Kersti Kaljulaid katsoi, että Helme vaaransi Viron turvallisuuden ärsyttämällä tärkeintä liittolaista Yhdysvaltoja.

Lue seuraavaksi