1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhä useampi kongressin republikaani kokee Trumpin taistelevan tuulimyllyjä vastaan – "Hänen on aika ymmärtää, mitä todella tapahtuu"

Perjantain aikana Trumpin leiriin tuli lunta tupaan myös oikeusrintamalta.

USA:n vaalit 2020
Donald Trump puhuu.
Useat republikaaniedustajat kyseenalaistavat istuvan presidentin Donald Trumpin taistelun vallasta. Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kohtaa yhä enemmän painetta myös republikaanileiristä vallanvaihdon suhteen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Useat kongressin republikaanijäsenet ovat ottaneet pesäeroa Trumpin väitteiisiin vaalien vilpillisyydestä, vaikka puolueen johtajat ja enemmistö kongressin republikaaneista edelleen tukevat Trumpin yrityksiä kumota vaalien tulokset. Yhä useampi republikaani näkee Trumpin junan menneen jo.

"Kaikki on nyt nähty ja tehty"

Vuodenvaihteessa eläkkeelle jäävä Tennesseen senaattori Lamar Alexander kehottaa Trumpin hallintoa aloittamaan vallanvaihtoprosessin.

Alexander kirjoitti lausunnossaan perjantaina, että vaalien häviäjän tulisi asettaa "valtio etusijalle, onnitella voittajaa ja auttaa hänet hyvään alkuun uudelle kaudelle".

Texasin pitkän linjan republikaaniedustaja Kay Granger sanoo CNN (siirryt toiseen palveluun):lle, että hän epäilee suuresti Trumpin mahdollisuuksiin muuttaa vaalitulosta.

– Minusta alkaa olla aika mennä eteenpäin. Hänen on aika ymmärtää, mitä todella tapahtuu.

Michiganin edustaja Fred Upton sanoi perjantaina toimittajille, että hänen osavaltiostaan ei ole löytynyt mitään todisteita vaalien vilpillisyydestä.

– En ole nähnyt mitään todisteita petoksista, jotka kaataisivat noin 150 000 ääntä, Upton sanoi.

Kun Uptonilta kysyttiin, pitäisikö Trumpin myöntää tappionsa, hän sanoi, että "kyllä, kaikki on nyt nähty ja tehty."

Demokraattien Joe Biden voitti Trumpin Michiganissa hieman yli 150 000 äänellä.

Trump tapasi perjantaina Michiganin republikaanijohtoa. Uptonin tavoin myös Trumpin tavanneet osavaltion senaatin enemmistöjohtaja Mike Shirkey ja edustajainhuoneen puhemies Lee Chatfield kertoivat, että heidän tietoonsa ei ole tullut mitään, mikä muuttaisi Michiganin osavaltion vaalitulosta. Chatfieldin ja Shirkeyn mukaan petosepäilyt on kuitenkin syytä tutkia.

Myös esimerkiksi Mainen senaattori Susan Collins ja Alaskan senaattori Dan Sullivan ovat kommentoineet julkisesti siihen suuntaan, että Trumpin peli alkaa olla pelattu.

Collinsin mukaan on olemassa oikea ja väärä tapa haastaa mahdollisia vaalien väärinkäytöksiä.

– Oikea tapa on kerätä todistusaineistoa ja viedä asia oikeuteen. Väärä tapa on painostaa osavaltioiden vaaliviranomaisia.

Sullivanin mukaan Trumpin tulisi todistaa väitteensä vaalien varastamisesta oikeudessa – ja sen suhteen "rima on korkealla".

Illinois'n republikaaniedustaja Adam Kinzinger puolestaan sanoi uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun):lle, että hän on huolissaan siitä, että Trumpin syytökset heikentävät demokratian ydintä.

– Mikä minua todella häiritsee, on perusteettomien petos- ja laittomuussyytösten esittäminen. Sellaisella on turmiolliset vaikutukset, Kinzinger sanoi.

Jo pitkään julkisesti Trumpia kritisoinut Utahin senaattori Mitt Romney kirjoitti myöhään torstaina Twitterissä, että Trump ei ole pystynyt esittämään uskottavia todisteita vilpistä ja yrittää nyt painostaa osavaltioiden ja paikallisen tason viranomaisia vaalitulokseen vaikuttamiseksi.

– On vaikea kuvitella mitään huonompaa ja epädemokraattisempaa toimintaa, Romney kirjoitti.

Myös oikeuslaitoksilta tyrmäyksiä

Perjantaina illalla nevadalaistuomari esti oikeistojärjestön The Election Integrity Projectin yrityksen pysäyttää osavaltion äänestystuloksen virallisen vahvistamisen.

Aiemmin päivällä Georgian, Pennsylvanian ja Arizonan osavaltion tuomarit ilmoittivat hylänneensä republikaanien nostamia kanteita, joissa pyrittiin muuttamaan presidentinvaalien ääntenlaskua. Asiasta kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Arizonassa republikaanipuolue oli pyytänyt, että vaalipäivän äänten uudelleenlasku tehtäisiin entistä laajempana.

Osavaltion tuomari hylkäsi pyynnön, koska se olisi voinut viivyttää vaalituloksen vahvistamista. Arizonassa ääntenlasku on tarkistettu yli puolessa piirikunnista, myös neljässä suurimmassa, joiden asukasluku on 86 prosenttia osavaltion väestöstä. Mitään olennaisia virheitä tai väärinkäytöksiä ei ole löytynyt.

Georgiassa republikaanisenaattori Lin Wood oli pyytänyt, ettei vaalitulosta vahvisteta vaalivilppiepäilyn ja väitetyn perustuslain rikkomuksen takia. Tuomarin mukaan Woodilla ei ollut näyttöä väitteilleen. Kanne oli myös tullut liian myöhään, eikä hyväksyttävää perustetta myöhästymiselle ollut.

Georgian kuvernööri Brian Kemp vahvisti lopulta hieman vastentahtoisesti Bidenin voiton puolen yön aikoihin Suomen aikaa.

Kemp sanoi, että laki vaatii häntä muodollisesti vahvistamaan tuloksen.

– Tämä luo mahdollisuuden Trumpin kampanjalle etsiä muita oikeudellisia vaihtoehtoja erillisessä uudelleenlaskennassa, mikäli he näin valitsevat, Kemp sanoi.

Pennsylvaniassa tuomari hylkäsi Trumpin kampanjan vaatimuksen hylätä 2 000 postiääntä, joiden rekisteröinnissä oli kampanjan mukaan teknisiä ongelmia.

Kyseessä ei tässä tapauksessa ollut väite vaalivilpistä. Kampanjan mukaan osavaltion säädökset postiäänistä olivat epäselvät.

Tuomari hylkäsi vaatimuksen todeten, että sen hyväksyminen olisi kumonnut äänestäjien äänioikeuden.

Detroitissa kaupungin lakimiehet ovat pyytäneet tuomaria nuhtelemaan Trumpin kampanjaa disinformaation levittämisestä. Trumpin kampanja luopui kanteestaan Michiganissa. Nyt Detroitin lakimiehet haluavat tuomarin poistavan kanteen arkistoista. Kaupunki ei pyytänyt rahallista korvausta.

Trumpin kampanjan lakimies Mark Hearnen mukaan kanteessa ei ollut mukana vääristeleviä lausuntoja.

Lue lisää:

Yle seuraa Yhdysvaltain vaalien jälkitunnelmia

Tilaa tärkeimmät uutiset USA:n vaaleista 2020
Lue seuraavaksi