1. yle.fi
  2. Uutiset

Afganistanin pääkaupungissa useita räjähdyksiä – ainakin kahdeksan kuollut

Yli 30 ihmistä haavoittui lauantaiaamuna tehdyssä iskussa. Isis on ilmoittanut olevansa iskun takana.

Afganistan
Palanut avolava-auto riippuu nosturista, ympärillä maastopukuisia miehiä
Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tutkittiin lauantaiaamuna rakettien laukaisualustaksi epäiltyä ajoneuvoa.Hedayatullah Amid / EPA

Afganistanissa ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut iskussa maan pääkaupungissa Kabulissa. Viranomaisten mukaan useita räjähtäviä ammuksia osui lähelle tarkasti vartioitua "Vihreää vyöhykettä", jossa sijaitsee monia suurlähetystöjä ja kansainvälisiä yrityksiä.

Maan sisäministeriö ja poliisi kertovat, että ainakin kahdeksan ihmistä kuoli ja 31 haavoittui. Uutistoimisto AFP kertoo raketti-iskuista, uutistoimisto AP puolestaan kranaateista.

Lisäksi kaupungissa on räjähtänyt kaksi pommia, joista toisen kerrotaan surmanneen yhden poliisin ja haavoittaneen kolmea.

Maan sisäministeriön mukaan "terroristit ampuivat 14 rakettia Kabuliin", mutta ministeriö ei kertonut tarkemmin epäilläänkö iskuista jotain tiettyä ryhmää.

Taleban kiisti tehneensä iskun, mutta äärijärjestö Isis ilmoittautui myöhemmin sen tekijäksi. Isis ilmoitti asiasta viestipalvelu Telegramissa ja sanoi "kalifaatin sotilaiden" ampuneen 28 rakettia Kabulin vihreälle vyöhykkeelle.

Kabulissa on viime aikoina tehty monia terrori-iskuja, joista Afganistanin hallinto on syyttänyt äärijärjestö Talebania tai sen liittolaisia.

Viime viikkoina kaupungissa on tehty esimerkiksi kaksi tuhoisaa iskua koulutuskeskuksiin. Isis on väittänyt olleensa näidenkin iskujen takana, mutta Afganistanin hallinto on syyttänyt iskusta äärijärjestö Talebaniin linkittyvää Haqqani-verkostoa.

Taliban ja Afganistanin hallinto käyvät parhaillaan rauhanneuvotteluita.

Kuuntele alta Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman uusin jakso:

Lue lisää:

Miksi Trumpin päätös vetää joukkoja Afganistanista kuohuttaa ja mihin se voi johtaa? Lue vastaukset seitsemään kysymykseen

Yhdysvallat aikoo leikata Afganistanissa ja Irakissa olevien joukkojensa määrää – Nato varoitti hätiköinnistä

Afganistanissa jälleen hyökkäys oppilaitokseen – 19 kuoli ja 22 haavoittui, Isis ilmoitti tehneensä iskun 2.11.

Afganistanissa yli kymmenen ihmistä kuoli iskussa koulutuskeskukseen 24.10.

Suomalaisryhmä kokoaa tärkeää avustuspakettia Afganistanin tueksi – Aikaa on vähän ja tehtävä vaikea, sillä sotaa ja neuvotteluja käydään yhtä aikaa 6.10.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, Tass

Lue seuraavaksi