1. yle.fi
  2. Uutiset

Sampsa Kataja ilmoittaa lehdessä haluavansa Porin pormestariksi – arvostelee sosialismia, piikittelee kokoomusta, kehuu Namibian veroja

Eduskuntavaaleissa valitsematta jäänyt ex-kansanedustaja aikoo ottaa Porissa sen vaikutusvallan, jota on saatavissa.

Sampsa Kataja
Sampsa Kataja Yyterin kylpylähotellin katolla Porissa
Sampsa Kataja omisti hetken aikaa myös Porin Yyterin kylpylähotellia.Antti Laakso / Yle

Entinen kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) haluaa Porin pormestariksi, jos kaupungissa päädytään pormestarimalliin.

Kataja kertoo sanomalehti Satakunnan Kansalle (siirryt toiseen palveluun) haluavansa kaiken mahdollisen vaikutusvallan, jota Porissa on jaossa, jos johtamisuudistus etenee ennen kuntavaaleja. Taustalla on halu muuttaa Porin nykypolitiikkaa ja taloustilannetta.

Rannalle eduskuntavaaleissa

Kataja jätti valtakunnan tason politiikan vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ja vakuutti pitkään, ettei lähde takaisin. Kuitenkin jo viime eduskuntavaaleissa 2019 hän palasi listoille, mutta hävisi (siirryt toiseen palveluun) raumalaiselle Matias Marttiselle ja jäi varasijalle. Kuntapolitiikan Kataja jätti 2017, mutta veri vetää takaisin pelikentälle.

Kataja perustelee paluuhalujaan talousnäkemyksillään ja kokemuksellaan, että tällä hetkellä Porin asioita hoidetaan huonosti. Pori on tehnyt viime aikoina miljoonien eurojen alijäämää, ja kaupunki nostaa ensi vuodeksi veroastetta 0,75 prosenttiyksiköllä.

Hän muun muassa arvostelee Porin nykyistä johtamista "sosialistiseksi", vaatii hallinnon supistamista ja pitää huonona kaupungin oman palveluverkon suosimista yksityisen sektorin kustannuksella. Kokoomus on vaatinut Porissa kaupungin työntekijöiden irtisanomista veronkorotusten sijasta, mutta puolue on jäänyt valtuustossa vaatimuksineen yksin.

Namibia ja verot

Sampsa Kataja nostaa haastattelussa Namibian esille maana, jossa "kaikkea ei tarvitse verottaa kuoliaaksi". Verojuristina elantonsa tienaava Kataja vietti taannoin Namibiassa jonkin aikaa vapaaehtoistyössä ja kertoo olleensa savannilla sähköistetyssä teltassa.

– Siellä oppi, että vähemmälläkin pärjää.

Omaa puoluettaan kokoomusta hän piikittelee kehnosta menestyksestä.

– Meillä meni ihan hyvin niin kauan, kun minä olin mukana. Korjataan nyt se asia, hän sanoo Satakunnan Kansalle.

Nousuja ja laskuja

Sampsa Kataja oli vielä vuosikymmen sitten kovassa nousukiidossa puolueessaan kokoomuksessa, mutta esimerkiksi ministeriksi hän ei lopulta päässyt.

Vuonna 2011 hän esiintyi eduskunnan täysistunnossa humalassa ja sai paljon negatiivista julkisuutta, minkä jälkeen hän hävisi puolueensa varapuheenjohtajan paikan.

Porin kokoomuksessa Kataja on kerännyt paitsi arvostusta, myös arvostelua. Hänen lähtönsä viime eduskuntavaaleihin sekoitti kokoomuspoliitikkojen pakkaa Porissa eikä lopulta tuonut puolueelle niin paljon kaivattuja ääniä, että puolue olisi saanut toisen kansanedustajan paikan.

Koronaimmuniteetti haussa

Kataja on viime aikoina ottanut kantaa myös koronavirukseen. Hän kyseli keväällä lehtikolumnissaan (siirryt toiseen palveluun), missä voisi sairastaa koronaviruksen vapaaehtoisesti ja saada immuniteetin, koska halusi saada talouden pyörät pyörimään entiseen tahtiin.

Satasairaala korosti tuolloin ja korostaa edelleen, että satakuntalaisten pitää kantaa vastuuta koronaviruksen torjunnasta ja estää omilla toimillaan taudin leviämistä.

Satakunnan Kansan haastattelussa Kataja arvostelee Porin lentoliikennetukia. Hänen mielestään kaupungin tekemä sopimus Porin ja Helsingin välisistä lennoista on huono. Kokoomus on kannattanut lentoliikenteen miljoonien eurojen tukea, vaikka lennoilla ei ole viime kuukausina ollut matkustajia koronatilanteen takia.

Lue lisää: Kokoomuksen valtuustoryhmän johtaja Anttivesa Knuuttila lupaa Katajalle merkittävää asemaa vaalien jälkeen.

Lue seuraavaksi