1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokoomuspomo Knuuttila: Sampsa Kataja voi saada vaalien jälkeen merkittävän aseman Porissa

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Anttivesa Knuuttila on keskustellut kuntavaaliehdokkuudesta Katajan kanssa.

Pori
Sampsa Kataja Porin Yyterin kylpylähotellissa ravintolassa
Sampsa Kataja (kok.) haluaa Porin pormestariksi.Antti Laakso / Yle

Porin kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Anttivesa Knuuttila sanoo, että ex-kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) saa vaalien jälkeen Porissa vahvan poliittisen aseman, jos tämä lähtee ehdolle kuntavaaleihin.

– Vaalit käydään tietysti ensin, mutta Sampsa on merkittävä kokoomuspoliitikko. Jos kokoomus ja Kataja saavat vaaleissa luottamusta, hän voi päästä merkittävään asemaan, Knuuttila sanoo.

Kataja kertoi lauantaina sanomalehti Satakunnan Kansassa (siirryt toiseen palveluun) haluavansa Porin pormestariksi, jos kaupunki päättää siirtyä pormestarimalliin.

Politiikan kertaalleen jättänyt ja paluussa eduskuntaan vuonna 2019 epäonnistunut (siirryt toiseen palveluun) Kataja arvostelee Porin nykyistä kunnallispolitiikkaa, erityisesti taloudenpitoa ja veronkorotuksia. Veroaste nousee Porissa ensi vuonna 21 prosenttiin.

Knuuttila kehuu Katajaa ja muistuttaa, että tämä on paitsi entinen kansanedustaja, myös entinen kokoomuksen varapuheenjohtaja. Kataja putosi paikalta vuonna 2012 eduskunnassa humalassa pitämänsä puheen aiheuttaman kohun jälkimainingeissa. Kataja itse katsoi tappionsa johtuneen hänen liberaaliudestaan.

Oppositiosta valtaan?

Verojuristina työskentelevä Sampsa Kataja sanoo lehtihaastattelussa muun muassa nähneensä Namibiassa vieraillessaan, että "kaikkea ei tarvitse verottaa kuoliaaksi". Katajan mielestä Porissa politiikkaa tehdään nyt "sosialistien" ehdoilla.

SDP on Porin suurin valtuustoryhmä. Kokoomus jättäytyi viime kuntavaaleissa kärsimänsä tappion jälkeen demarien johdolla laaditun valtuustosopimuksen ulkopuolelle.

Kokoomus solmi oman liiton perussuomalaisten kanssa ja on valtuustossa vaatinut veronkorotusten sijasta kaupungin henkilökunnan irtisanomista.

Tuleeko pormestari?

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Anttivesa Knuuttila sanoo käyneensä Sampsa Katajan kanssa keskusteluja tulevista vaaleista. Sen sijaan pormestarimallin toteutumisesta Knuuttila ei ole niin vakuuttunut.

– Koko asiaa ei ole vielä käsitelty. Se on ehkä kevään asioita.

Porin kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Anttivesa Knuuttila (myös Porin teatterin talous- ja hallintojohtaja)
Anttivesa Knuuttila (kok.) johtaa Porissa kokoomuksen valtuustoryhmää.Antti Laakso / Yle

Onko kokoomus pormestarimallin takana?

Porissa erityisesti sosiaalidemokraatit ovat pitkään halunneet siirtyä kaupunginjohtajan sijasta valtuuston vaalien jälkeen valitsemaan pormestariin. Kokoomus on aiemmin suhtautunut malliin varauksella.

Pormestarimallissa käytännössä suurimmaksi puolueeksi vaaleissa nousevan ryhmän asettamasta pormestariehdokkaasta tulee pormestari, joka johtaa kaupungin virkakoneistoa poliittisella mandaatilla vaalikauden ajan. Valtuusto voi kuitenkin valita keskuudestaan myös jonkin toisen ehdokkaan, jos suurimman puolueen ehdokas ei saa taakseen enemmistöä.

Anttivesa Knuuttila sanoo, että kokoomus ei edelleenkään ole päättänyt asettua pormestarimallin taakse. Kaupungin johtamismallista oli tarkoitus päättää jo ennen viime vappua, mutta koronaepidemia sekoitti Porin poliitikkojen suunnitelmat.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen sanoi puolitoista kuukautta sitten Ylelle, että Porin johtamismalliin palataan syksyn budjettiväännön jälkeen. Talousarviosta päätetään kaupunginvaltuustossa joulukuussa.

Klo 14.45 täsmennetty Knuuttilan kommenttia otsikkoon ja juttuun: Hän korostaa, että vaalit on käytävä ensin ja että on katsottava, nauttiiko puolue ja Kataja luottamusta.

Lue seuraavaksi